luni, 16 octombrie 2017

arbitrajul intre puteri este SINGURA aparare a celor mici in fata rapacitatii celor mari

Politica Greciei vis a vis China face prima pagina la NYTimes. Pana la urma, arbitrajul intre puteri este SINGURA aparare a celor mici in fata rapacitatii celor mari. Asta trebuia sa ne fie clar de pe timpul lui Ceausescu, desi niste 'telectuali se tot zbat de +27 de ani sa minimalizeze jocul la mai multe capete si roadele sale pentru Romania acelor ani.
Discutam aici de cum Visegradul da peste nas olandezilor si francezilor in timp ce Romania se incarca dupa fiecare vizita cu datorii si mai apasatoare. Vax albina! Ar fi mai productiv de discutat cum Ponta si-a furat-o imediat dupa vizita in China sau cum KWJ a ajuns presedinte si Ciolos prim ministru.
Revenind la Grecia, ar fi foarte interesant de vazut cum Tsipras si ai sai navigheaza cu China, ca alternativa la ce popunea Varoufakis--coprospectiva Gabriela Craciunescu, poate ne puteti imbogati perspectiva cu observatii din teren. Ceva imi spune ca grecii, dupa ce au trimis la plimbare dinastiile politice (de Stanga si Dreapta), au avut totusi cu ce sa le inlocuiasca...
In incheiere nu pot decat sa ma fac ecoul optiunii Severin dela sondajul din capul paginii si sa intreb: De ce vor aliantii sa ne piarda? Sau nu ar fi nicio pierdere?
Chinese investments in Greece are beginning to pay off, not only economically, but also by providing Beijing with a seemingly reliable ally in Brussels.
NYTIMES.COM
Prospectiv A-z


 
Comments
Gabriela Craciunescu Interesant articol. Tot ce ştiu eu din teren este că chinezii îşi cumpără case, apartamente, proprietăţi în Grecia, în fiecare an mai mult decât în cel precedent, că se mută sate întregi de chinezi aici dar nu se vede cu ochiul liber, o ştiu doar cei de la birourile de avocatură ce întocmesc actele de vânzare cumpărare. Aşa am aflat şi eu de la o conaţională ce lucrează la un astfel de birou. Ea era cam îngrijorată de situaţie deoarece o vede zilnic de câţiva ani. Grecii nu par aşa de îngrijoraţi de 'invazia' chinezilor. O să treacă şi asta zic ei.

 
Manage
Prospectiv A-z .
Pretul caselor in toate orasele mari ale lumii este umflat de asiatici--in special chinezi. 


Eu (ma) intrebam cum ii percep grecii obsinuiti pe cei 2 protagonisti: Tsipras vs. Varoufakis. Noi aici l-am tot discutat pe Varoufakis, aproape elogios. Observ acum ca are si Tsipras un joc al lui. Sunt amandoimla fel de patrioti si competenti sau....?

 
Manage
Gabriela Craciunescu Greu de perceput dacă Tsipras sau Varoufakis sunt într-un fel sau altul. Mai e şi doamna Zoe Konstantopoulou ca al treilea element al triadei. Ce pot să spun e că Syriza a fost votată şi de grecii din dreapta, monarhişti şi alţii ca ei. Românii cu drept de vot de aici aproape toţi au votat contra din motive de 'jos comunismul' şi ruşi. S-o spun p-a dreaptă, la începuturi nu m-a atras Syriza, dar mi-au plăcut Varoufakis şi Zoe; Tsipras, mai puţin. Grecii, depinde pe cine întrebi. Sigur nu au fost încântaţi de persoane sau personalităţi din Syriza, ci de principiile şi valorile pe care le susţineau: democraţie şi celelalte. Nu s-a format un cult al personalităţilor sau al salvatorilor, li se părea normal ca acele principii să fie susţinute de cei ce îi reprezintă. 'Elita' împreună cu mas-media ei au fost de o josnicie fără seamăn şi ca rezultat canalele media nu au mai fost ascultate sau urmărite de populaţie. Se urmăreau şi comentau între ei. Acum grecii sunt dezamăgiţi de rezultat sau de turnura pe care au luat-o lucrurile. Eu le-am găsit justificări syrizeilor că nu aveau ce face în condiţiile date, prietenii români de aici mă întreabă dacă îi mai susţin, în sensul de 'ţi-am zis eu.' Grecii nu se încurcă cu dacă şi cu parcă, nu sunt aşa de 'intelectuali' ca ai noştri. Le-a plăcut curajul lui Varoufakis şi 'nebunia' Zoei, nu ştiu dacă cineva l-a plăcut strict pe Tsipras, (ziceau că nu prea îl duce mintea - dar prost să fii, noroc să ai -, că n-a muncit o zi în viaţa lui, că a fost instruit să fie politician de profesie), au avut speranţe doar că triada ce o forma cu ceilalţi doi va putea pune problema cum trebuie şi rezolva ceva. Aparent, nu numai că nu s-a rezolvat, ba chiar pare mai rău, noi taxe şi tăieri de salarii, pensii. Ce nu e aparent e posibil să fie descris în articolul ăsta dar cred că nu se scrie nimic în mainstream media dacă nu există o agendă a cuiva, ceva. Deh, ca tot românul suspicios.

 


Anna Zelinski Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești. Cât încă mai sunt resurse și le pot exploata în condițiile dictate de ei își stăpânesc resentimentele în fața duplicității și nu numai.

 
Manage
Preda Mihailescu Cand am fost in China, avea loc o prima intalnire a "Ligii Culturilor Vechi" - sub egida Greciei si a Chinei, avand ca figuranti Egiptul parca si cam atata. Nu Japonia sau India, pasamite Italia, sau Iran. 

Deja in urma 10 si 8 ani, la conferinte de matematica si economie, in mod ostentativ laudatiile erau politice si nu matematice, mergand in primul rand la Chinez, apoi la Rus, si apoi la matematicieni.

 
Manage
Prospectiv A-z .
India ar fi putut figura cu brio. Chiar si Iranul... Dar politica sau interesul cum sugereaza d-na Zelinski mai sus face si desface firescul.

Niciun comentariu: