luni, 16 octombrie 2017

Despre datorie, as vrea doar atat sa aflu: A incercat Ceausescu sa dea faliment?

Documentul este din colectia "Released Documents" a CIA-ului referitor la Romania.



CIA.GOV
Prospectiv A-z
 
Comments
Prospectiv A-z .
Din "Key Judgments" lipseste un paragraf consistent, 'sanitizat' cum scrie editorul. Ma intreb daca nu cumva paragraful sanitizat descrie rolul Vestului in inrautatirea situatiei (in principal economice) din Romania anului 1985.


Romanii care am trait atunci trebuie sa intelegem ca cei 10 ani de intunecare s-au datorat nu doar lui Ceausescu, ci si actiunilor Vestului si URSSului. 

De remarcat tot din text ca americanii se asteptau ca o eventuala interventie militara sovietica in Romania sa determine in principal consecinte simbolice.

 
Manage
Draghi Puterity Treaba cu studentii in mine o aud acum prima dată. Eram student la acea vreme, si ascultam regulat la radio propaganda CIA. Cred că e o invenție. Dacă voiau ceva de efect, real, puteau sa scrie despre studentii obligati sa muncească la Canal. Sau cu aceia nu era o problemă pentru ca era vorba de o constructie care crestea independenta fata de sovietici?

Am mai gasit aici si explicatia pentru insistenta cu care americanii cereau după 89 închiderea celui mai mare combinat de porci din Europa, cel de la Berexau. Cu el se plătea energia cumpărată de la rusi. La fel au făcut si cu o fermă avicola din Arad, închisă fortat după 89, desi mergea extrem de bine după toate criteriile economiei de piata (cele reale, nu overloadurile inventate pt. sintagma aceasta).

 
Manage
Prospectiv A-z .
As citi acest document, dela "Implications for the...," impreuna cu un text recent al d-nei AMP si mai ales comentarii la acesta


cib
+6
Ha, ha, ha. Duduia AMP a descoperit mersul pe jos si apa calda. Pai orice om cu toate tiglele pe casa stie ca vechea securitate conduce Romania din 22 dec 1989. Si asa zisa democratie cu parlament, presedinte, alegeri e doar o butaforie de prostit prostii. Chestia draguta e ca si baietii au un stapan, peste garla, care a preluat volanul de la Ceausescu si slujesc toti la baietii ailalti de pe Potomac. Cat timp astia ai nostri produc pentru aia , totul e Ok, si nimic nu ii va deranja. Toate lucrurile erau roz pe aici si prin Europa pana a parut Putin care n-a mai vrut sa respecte regulile. Si pentru ca Putin a apasat pe coarda nationalista si a inceput sa dea de gandit unor catei mai mititei gen Ungaria si Polonia, s-a hotarat de catre dulai sa se ia Romania ca ex de asa nu. Romania a devenit noul Chile in Europa. Deocamdata soft, urmeaza faza dura. Asta e cheia in care trebuie citite lucrurile. Toate personajele romanesti de pe scena sunt doar niste papusi cu sfori in mana americanilor. Miza mare nu e Romania ci camara cu bogatii de peste Urali. Romania este doar o unealta si un exemplu pentru altii care nu se conformeaza. Lasati orice speranta. Totdeauna e vorba de bani si putere.

Horus
+3
Sa presupunem,prin "reductio ad absurdum", ca partidele din Romania, izvorate, ca si viata, din "supa primordiala "Iliesciana,in urma reusitei lovituri de stat din 1989, pot fi nominalizate ca in sistem militar : Divizia a, Divizia(Partidul) Liberala ,Batalionul ALDE ,plutonul PMP..acum si grupa mare Pro-Romania etc.,. Mai dezerteaza soldatii sau uita sa isi plateasca cotizatiile ,mai trec sergentii si caporalii de la unii la altii, ofiterimea dezerteaza la "inamic" mai rar si numai la ordin, generalii demisioneaza doar daca formeaza alte unitati! Statul Major al acestei Armate Politice e la SRI & SIE, campul tactic e Romania si eventual,romanii care lucreaza in strainatate, misiunea de lupta e Mimarea Democratiei, avantajele sunt si pe fata si pe dos,Interesul National e tinut la Zero Absolut, ordinele de lupta se primesc prin lojile masonice (numite popular"popote")unde se intalnesc indiferent de buletinul meteo,si Strategia Unica este actiune permanenta de prostire a unui popor care mai are 300-500 de ani pana va pricepe cat de idiot este!

luminatul
+3
Si Decebal a fost tradat de '' serviciile lui secrete '' si i-a fost dus capul pe tipsie imparatului Traian ! De aceea romanii nu merita nimic mai mult decat le-a oferit istoria in ultimii 2000 de ani ! Daca de 2000 de ani ne-am tradat conducatorii adevarati ca sa fim in robie, cu atat mai mult s-a facut acest lucru in ultimii 500 de ani ca sa fim in robie sub imperiul otoman, sub cel rus ,sub cel fanariot ,sub cel de Hohenzollern si cel mai mult ne-a placut sa facem sovietizarea tarii !!! Sa fii in robie inseamna sa fii mereu o colonie a cuiva !!!!!!!!!!!! Conducatorii nostrii doresc ca noi sa traim in robie , plebea noastra voteaza mereu acest tip de conducatori si se spune ca fiecare popor are conducatorii pe care ii merita!!!!

http://www.cotidianul.ro/partidele-romanesti-anexele.../
Ce deosebeşte mafia de un partid? Un singur lucru, mafia nu se prezintă la alegeri
COTIDIANUL.RO

 
Manage
Prospectiv A-z .
Dan
+3

Sarcinile principale ale unei reforme, ca sa te citez, ar fi inlaturarea politicii de cadre a DNA. Ce om de valoare, profesional si de caracter, s-ar expune unei asemenea furci caudine cand, exceptional fiind el, are oricum alte treburi onorante si lucrative de facut pe-acolo pe unde i-ai identificat chiar in acest text?

Victor
+1
Rezerva de cadre? Asta chiar m-a afcut praf, afirmatia aiuristica ca Romania ar avea rezerva de cadre. Ei, as, DELOC, mai bine supercriminalii astia decat niste tampiti sadea si inca fuduli nevoie mare, care culmea, se mai si cred docti, cand sunt numai si numai cu limbaj de lemn pe care nu il inteleg si copy&paste in ei. Pentru o micronica indicare a amatorismului generalist, va comunic ce nu stiu nici macar autoarea acestor randuri altfel notabila in cheia de referinta a autorilor interni, si nici comisiile controlate de servicii care folosesc terminologie ilegala caduca si se numesc ilegal caduc. Adica, L.51/1991 a fost revizuita pe sest in 2014 si avem o aceeasi lege revizuita care se numeste a Securitatii Nationale hahahaha ce drag le e aceasta formula vomitiva sub care ascund numai minciuni si gaunosenii, astfel ca sintagma siguranta nationala care este introdusa si definita unic prin L.51, nu mai exista, ea fiind deja caduca si casata deci, nu ca denumirea comisiilor amatoare ca nici asta nu cunosc adica minimum minimorum, si inlocuita cu SECURITATEA NATIONALA intr-un mod infinit de abuziv si eronat, cum este in toata L.51/1991 revizuita 2014 pe sest potrivit unei stiinte ancestrale locale, am numit Stiinta Sestologiei, alaturi de Stiinta Manariei cu manarii de rigoare in statele de organizare politice si securiste. Au manarit-o si e rusine ca doamna Pipidi atat de prezenta nu cunoaste acest lucru fundamental, daramite falsul conceptual si notional si urmarile sale. Daramite ca nici macar partiduletele cu adevarat din 2009 OFICIAL sucursale ale structurii noii Securitati, nu cunosc asta. Rusinica, sper ca realizati grozavenia. Altfel, meritoriu articolul cum de regula scrie autoarea, in nota sa. De regula.

Victor 2
+1
Prin L.51/1991 revizuita 2014 (cautati Internet si gasiti textul legii publicat in MO), se intelege clar ca serviciile sunt organe ale Securitatii Statului ca pe vremea lui Ceasca si Dej, extinzand prin noul concept si nu numai, aria de cuprindere a obiectului de activitate, de fapt, trebuind sa faceti analiza notiune cu notiune in lege ca sa intelegeti ca da, asa este. Vor face apel la asta numai la nevoie ceea ce nu s-a intamplat inca. De asemenea, Strategia de Aparare Nationala cu Scutaru pe care il cunosc, ilegal si Johannis la fel, a incalcat flagrant si aceasta lege alaturi de Constitutie si legea planificarii apararii, deoarece si-a permis sa defineasca si sa abordeze atfel decat e definita Securitatea nationala la art.1 in legea revizuita, ca si conceptul de aparare. Ceea ce au facut intentionat si nervosi, intrucat din ianuarie 2015 au fost avertizati oficial in scris sa nu comita ceea ce a comis amatorul Fota care se lauda cu opera sa de lotru la TV, anume ca el avea chef de Strategia de Securitate Nationala dar Constitutia il obliga la una de aparare, asa ca o sa lase titlul de aparare si o sa puna continut de securitate, de smecheras de duzina caruia ii tin smecheriile cu prostii, adica cu romanii. O smecherie penala caci a recunoscut premeditarea ilegalitatii sale. La fel si Johannis si Scutaru, in mod premeditat si in cunostinta de cauza, penal. 

Victor 3
+2
In fine, ceea ce este catastrofic e faptul ca absolut toate asa zisele servicii incepand cu 2009 au infiintat structuri ilegale care se ocupa cu obiecte de activitate ilegala in mod acoperit si descoperit, pe fonduri operative aprobate de CSAT si fara nici un control asa cum sunt ele definite, cu tehnologie tineti-va bine, de crima impotriva umanitatii furnizata la cheie de SUA, CIA si DIA, dar si EUCOM G2 si G6, si pe care o folosesc pe populatia nationala si regionala si din sediul lui Klemm de aceea mutat in afara Bucurestiului si marit spatiul si personalul de 9 ori fata de vechiul sediu, fara posibil alt motiv intr-o tarisoara, ca sa faca loc acestei tehnologii si personalului utilizator CIA, DIA si SS. Ca si centralizat in structura comuna ilegala acoperita cum a fost Zeus pe vremea lui Basescu, infiintata in 2009. asa ca e cu mult mai mult decat amatorii isi inchipuie, in asta fiind bagati si diversi politruci de la governare, ca marionete care isi datoreaza statusul noii Securitati de acest gen, nu altul.

Charlie
0
Pt. Victor. Securitatea a deschis noi firme, pe langa cele existente pana atunci, imediat dupa 1989, in epoca Basescu declansandu-se o epidemie care a cancerizat definitiv economia romaneasca. Faptul ca au fost impinsi in fata noi securisti nepotei ai bolsevicilor nu poate justifica termenul de "Noua Securitate", aceasta fiind cea ETERNA existenta de la sfarsitul sec XIX in ilegalitate, ca si dupa 1989. Intre 1945 si 1989 a functionat ca organizatie terorista de stat. In rest va salut comentariul plin de substanta care surprinde realitatea nuda.

 
Manage
Gheorghe Gradinaru Mișu Negrițoiu Documentul este destul de vechi si nu contine informatii relevante. Pare mai mult un Raport de analiza a situtiei curente, monitorizare obisnuita la nivelul administratiei americane, decit un document strategic. Paginilie lipsa probabil contin mai degraba propuneri de lucru, care nu au fost insusite sau executate, decit directii strategice. Nu cred ca Romania a fost parte din vreun plan post-comunist sau post-Ceausecu, altfel tranzitia din ani '90 nu ar fi fost asa de confuza si de oscilanta. Evident ca obiectivul politicii de stat americane a fost dintodeauna invingerea comunismului si incurajarea tarilor est-europene "maverick" sa se desprinda de URSS, dar in anii '80 Ceausescu, dupa ce a fost incurajat in anii '70, era o cauza pierduta. Cred ca americanii asteptau pur si simplu prabusirea Romaniei, economic si politic, ca rezultat al propriilor politici si nu pe o interventie din afara. Ceea ce s-a si intimplat.
Deceniul '80 a fost marcat de o serie de decizii politice catastrofale (separat de ortodoxismul comunist rigid) pentru Romania: (1) plata datoriei externe in avans, ca urmare a starii de incapacitate de plata la creditele de la Banca Mondiala si intreruperea reletiilor cu FMI/BIRD (2) subordonarea tuturor obiectivelor de politica economica realizarii exporturile "la orice pret" si incasarilor valurare pentru plata datoriei externe; (3) reducerea masiva a importurilor (peste 50%) destinate unei industrii construita pe tehnologii occidentale (4) o politica de inlocuire a importurilor, inclusiv tehnologii si piese de schimb, indiferent la ce costuri sau prin ce mijloace (copierea din strainatate);
(5) renuntarea la clauza natiunii celei mai favorizate in relatiile comerciale cu SUA, ca urmare a neacceptarii conditionalitatilor la reiinorea anuala (amendamentul Jackson/Vanick); (6) programul de energie nucleara cu orice pret, productia de apa grea si posibilitatea productiei armament nuclear, care au inchis si mai mult portile catre americani; (7) inchidera portilor definitiv si la est, dupa dialogul cu Gorbaciov la Bucuresti.
Toate acestea au condus la prabusirea imediat a industriei, si asa invechita si ineficienta, productia marginala de bunuri de consum pentru piata interna, introducerea cotelor pentru consumul alimentar si infometarea populatiei. Datoria externa a fost achitata in 1989, dar economia era epuizata si populatia saracita. "Revolutia " din decembrie a cazut ca un fruct copt, nici nu era nevoie de interventii "provocatoare" ci de incurajare. Exista deja contextul regional al schimbarilor de regim. Romania nu avea alta iesire. Si nici vreun plan mai coerent pe termen mediu. Lipsesc cu desavirsire analizele vremii din perspectiva romaneasca. Pur si simplu nu aveam nici o perspectiva! Si asta s-a vazut mai tirziu. A urmat o perioada de improvizatie totala. Nici un plan nu a functionat.

 
Manage
Prospectiv A-z .
Sa nu le atarne lumea trupurile in benzinarii premiantilor care socotesc asa in 2017?! Negritoiu repeta idiotenia lui Roman cum ca "Toate acestea au condus la prabusirea imediat a industriei, si asa invechita si ineficienta". E clar, boala mentala 
a premiantilor avea radacini adanci!

In plus, in Romania, fara interventie externa, lucrurile n-ar fi luat-o in nicio directie, dar asta n-o s-o aflam dela unul din micii uzurpatori ca Negritoiu.

Ceausescu a inchis liniile de dialog cu Gorbaciov? S-a vazut cat de bine i-a mers si aluia. Cu ce s-a aflat pana in ziua de azi, nu m-as grabi sa raman la fel de categoric, in aceiasi termeni ca in 1990. Gorbaciov si ai lui ar avea o singura scuza: Contractul de inchiriere al Europei de Est lua sfarsit--spun asta si pe baza discutiei Ceausescu-Kissinger din 1974, recent postata aici. Caz in care, intr-adevar, Ceausescu urla la luna.

Despre datorie, as vrea doar atat sa aflu: A incercat Ceausescu sa dea faliment? Altfel, toata discutia despre cum (n-)au platit romanii acea datorie este propaganda ieftina si revizionista. Recent, aflam ca Varoufakis ar fi vrut sa renegocieze acele datorii pentru Grecia si a pierdut puterea, desi mandatul electoral era oferit explicit in sensul acesta.

Niciun comentariu: