marți, 17 ianuarie 2017

Pierderea increderii in democratie?

Pierderea increderii in democratie? – 30 noiembrie 2017


Dinica Roman

 

Quartz

November 30, 2016

Fed up—or giving up?

 

 

Harvard research suggests that an entire global generation has lost faith in democracy

Fed up—or giving up?

QZ.COM|BY GWYNN GUILFORD

 

Smaranda Dobrescu Pierderea increderii in democratie este echivalenta cu pierderea sentimentului utilitatii democratiei?

 

Dinica Roman Nu stiu care ar fi raspunsul, dar cred ca in zona asta ar trebui cautat

http://www.truthdig.com/.../waiting_for_the_barbarians...

 

Smaranda Dobrescu Articolul descrie foarte bine modul in care atributele democratiei liberale in SUA palesc din ce in ce prin erodarea institutiilor democratice si prin transformarea unor drepturi in privilegii, moment in care statul le revoca . Neoliberalismul bazat pe dictatul pietei nu gaseste solutii sa inlocuiasca reglajul teoretic al pietei cand aceasta a devenit un ghem de coruptie si interese specifice.O mare contributie in diminuarea spre stergere a democratiei o are presa:

Why did the press render the poor and the working poor invisible? Why did it walk away from its role as the investigator of corruption and abuse of power? Why did it become a courtier to the elites? Why did it measure the success of its broadcasts and publications solely by the profits produced? Why did it refuse to give a platform to critics of corporate capitalism and imperial war? Why did it serve as an echo chamber for the arms industry and Wall Street? Why did it hide behind the fiction of neutrality and objectivity? Why did it debase reporting to quoting establishment experts—most of whom lied—in order to stay within the narrow confines of opinion sanctioned by the power elites? Why did the press obscure the truth?

Adevarat ca populatia de culoare este prima vizata in a-si pierde drepturile. Facand abstractie, putem asimila populatia de culoare cu saracii si manifestarile se pot recunoaste si la noi. Lipsa plenara a democratiei e condamnata de autor destul de plastic:
Why did we allow the corporate state to strip away the rights of poor people of color and force them to live in terror in mini-police states? Why did we build the world's largest system of mass incarceration? Did we not see that the rest of us would be next?

Asadar m-am lamurit. Oamenii isi pierd increderea in asigurarea democratiei de catre institutiile chemate sa o respecte si impune. Neintelegerea mea provenea din semnificatia parametrilor de pe ordonata graficului care vorbeste despre pierderea increderii in necesitatea democratiei.
Cele doua manifestari nu devin divergente?

 

Preda Mihailescu Harvard research suggests what it is allowed or called for to suggest. Citeam pe alt blog ce spuneau Cioran si Eliade prin 1937, si cum au fost impinsi legionarii constient - mai ales de regele cartafor cu oricine il mai sfatuia si pe el - ca sa iasa exact rau. Asa incepi sa intelegi ca situatia a mai fost odata impinsa sau lasata sa alunece pana intr-un punct unde lumea nu a mai vazut in democratia o valoare - caci aceasta nu se manifesta, period. Inchis in dulapul vecinului chiar si aurul nu are valoare - la fel si democratia care s-a desprins de realitatea si s-a tot dus. 

Deci daca vrem intr-adevar sa invatam din istorie, atunci invatatura DURA este sa fim atenti la muchea de cutit care desparte nemultumirea creatoare, de incitarea polarizarilor ireconciliabile - in care doua capete ale aceluiasi moloh sunt botezate in doua feluri, si cheama pe oameni sa fie de o parte ori alta. 

Nemultumirea este necesara pentru a elibera forte menite sa readuca biserica in sat, banul langa economie, economia langa productie si politicienii langa nevoile firesti ale celor pe care ii reprezinta. Insa polarizarea NU. Ultima data, molohul si-a numit capetele "fascism" si "comunism" - oare cum vrea sa le boteze acum?

 

Dinica Roman https://youtu.be/34l2ixLlOgk



 

►Chris Hedges America is a Tinderbox

#ChrisHedges#science#technology#discover#documentdiscover#Physicists#debate#philosophy#Atheist#

YOUTUBE.COM

 

Preda Mihailescu De vreun an incoace, in mediile alternative, care uneori chiar ca o iau razna pe linia compltitei, dar doar uneori, si in rest au si informatii demne de luat in seama, se tot vorbeste de un fenomen difuz care este prezentat uneori ca pregatirea unor adevaraturi lagare de concentrare, alteori ca pregatire de militii pentru ... cazul ca, o stare de liniste de accentuata neliniste. Oare se leaga cele doua? Mai intai polarizarea in jurul lui Trump, apoi clash, si pe urma manum militari?

 

Dinica Roman Bogdan Duca 
Mostră de democraţie UE. Şi bun motiv pentru ca UE, ca şi cancerul, nu trebuie lăsat să se dezvolte, pentru că nu poate fi altfel decât antidemocrati şi totalitar.
Europa poate să îşi găsească unitatea numai printr-o alianţă echilibrată între state naţionale, fără suprastructuri statale.
P.S. Vă daţi seama că doar în România şi Bulgaria un referendum pentru menţinerea UE ar avea rezultate pe placul Bruxelles-ului, nu? https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f4c/1/16/1f642.png:)

http://www.dailymail.co.uk/~/article-3978662/index.html
https://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10208122866975242

 

 

European president pleads for no more referendums

DAILYMAIL.CO.UK

 

Preda Mihailescu Este interesanta totusi diferenta. In '37 Cioran spunea - si nu am motive sa ma indoiesc de sinceritatea lui - prostimea s-a saturat de raspundere pe care nu o poate duce, si democratie fara consecinte, si striga dupa dictatura. O fi fost buboiul atuncea mai avansat? Sau este totusi situatia astazi diversa, de ajung astia la Bruxelles sa sugereze dictatura fara nici o rusine sau retinere - dar fara sa am impresia, sau sa aud oameni seriosi sugerand ca "multimea isi doreste dictatura". Deci avem o variatiune noua, halal!

 

Dinica Roman Omul este o constanta, acelasi acum cu cel din 1937 samd. Circumstantele difera. Ideea de progres e falita.

 

Preda Mihailescu Omul da - experimentul social este acelasi si divers. Asta este problema si fascinatia - ei incearca sa ne dezorienteze in acelas sistem de repere, mai la "stanga" mai la "dreapta", mai sarac sau mai bogat, mai de clasa a treia sau de clasa intaia. Dar ne pregatesc deja solutii pentru a disperare care inca nu este a noastra - cum, poate, era in 1937 ...

 

Prospectiv A-z .
Cand bunastarea economica dispare, mai cu seama la centru, iluzia democratiei liberale nu mai poate fi mentinuta. 

Pe de alta parte, situatia de acum este ecoul unor evenimente cu mult mai vechi decat interbelicul--a se re/vedea scrierile politice ale lui Aristotel sau istoria decaderii Imperiului Roman. E greu sa stabilesti cauzalitate, insa simptomele sunt cam aceleasi (proliferarea inegalitatilor economice, coruperea procesului democratic, coruperea moralei, razboaie, migratii, autocratie, dictatura, decadere...).

Ca roman as cauta suplimentar sa vad cum semnele de sfarsit de epoca liberal democratica se fac ecoul semnelor de sfarsit de epoca Ceausescu in Romania...

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Nu stiu daca spunem acelas lucru. Tu vorbesti de o epoca democrat-liberala, care este adevarat ca in anumite limite a existat - in timpul razboiului rece, si doar intr-o parte a lumii, si de sfarsitul ei. Eu vorbesc de un strat imediat mai adanc, care se vede bine ca nu s-a sinchisit nici de dualitatea fascisti-comunisti, nazisti-aliati, si nici macar prea mult de razboiul rece si polarizarea produsa de el, ci le-a folosit. In acest sens ridicam intrebarea, in perioada actuala in care se vede bine ca statu quo nu mai poate dura mult, daca vor accentua artificial polarizarea.

 

Prospectiv A-z .
Eu vorbesc de cum democratia politica n-a putut fi sustinuta decat prin burtile pline ale centrului. Cand aranjamentul se strica, din motive atat endogene cat si exogene, se trece la urmatoarea etapa. In trecut, aranjamentul a cunoscut momente dificile, dar a supravietuit pe seama dezvoltarii tehnologiei si/sau cresterii bazei piramidei al carei varf era centrul. 

Tu aduci niste perspective suplimentare si valoroase in discutie: Aruncarea in cap a periferiei, pentru inceput, urmata de aruncarea in cap a centrului daca nu se gaseste solutie/tzap ispasitor. 

Acum un timp ridicam problema luptei impotriva coruptiei din perspectiva istorica a Miscarii Legionare. Stim ca una din vinovatiile atribuite acestora, mai cu seama de boistii post-1989, era intransigenta/lipsa umorului...

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z  @ "Stim ca una din vinovatiile atribuite acestora, mai cu seama de boistii post-1989, era intransigenta/lipsa umorului..." - o remarca care merita discutata. Parerea mea este ca exista functiuni care nu prea sunt compatibile cu EXERCITAREA humorului - functiunea de actiune sociala este o astfel de functiune. Nu inseamna neaparat ca humorul este eliminat din viata persoanelor respective - ci doar din functiunea publica exercitata. Ca se poate produce un fel de deformatie profesionala, este riscul oricarei meserii. 

Ceea ce insa mi se pare ca poate sa starneasca rasul celui mai lipsit de humor personaj, este faptul ca tocmai boiangii "critica" lipsa de humor a altora. Este drept ca functiunea de prostituat public in principiu iti permite sa razi chiar si in contextele cele mai neadecvate - caci oricum nici un om serios nu te ia in serios, iar ceilalti sunt drogati sa creada tot ce faci.

 

Mihai Ion Turcu Ce a fost si ce a produs si cum a sfarsit "miscarea legionara" ? Ce pare a se organiza acuma este un recul conservator la globalizare, o expresie a oligarhiei cu mijloacele capitalului financiar. Problema este oligarhia care poate fi demolata cu mijloacele democratiei liberale.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ De acord, ca de obicei, mai cu toate. Ne punem insa si intrebarea unei anumite ciclicitati - despre care multe se pot spune, dar cert este ca in mod ciclic, probleme fundamentale neglijate se acumuleaza devenind imposibil de neglijat. Ce s-a petrecut acum 80 de ani, stim mai mult sau mai putin - lumea s-a aruncat intr-o polarizare dubitabila si s-a autodistrus binisor. Ce se va petrece acum?


Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ Europa dupa II RM, s-a pierdut statutul hegemonic mondial. Este o putere continentala economica si financiara, complementara Rusiei, putere continentala cu resurse si anvergura militara. Intre cele doua un fel oarecare de relatie este logic sa existe. Se spune ca SUA ar fi constant preocupate sa previna asemnea relatii (?) Sa vedem care va fi optica noului Presedinte SUA. Se adauga Brexitul si criza migratiei din Asia si Africa plus alegeri in toata Europa occidentala.UE este in echilibru instabil cu o echipa care a ratat oazia de a face din Confederatia Europa un sistem performant. Se teoretizeaza in filozofia istriei si sociologie ca revirimentul vine din periferie. In periferie Ungaria produce zazanie si central Germania produce stupoare. Un razboi nu se produce din intamplare. Un razboi mondial poate fi produs doar de u8n conflict intre Rusia si SUA, care va fi evitat. Cred ca mai avem timp sa ne redresam, UE.

 

Dinica Roman Probabil ca democratia ar fi mai atractiva cu populatia daca ar fi mai multi politicieni ca acestia care sa ia in serios responsabilitatea fata de cetateni https://www.facebook.com/Mhairi.Black.SNP/videos/1028149187314544/?hc_ref=NEWSFEED

 

Dinica Roman Cum sa mai crezi in democratie atunci cand indiferent de ce votezi rezultatul ramane acelasi?!

https://www.theguardian.com/.../donald-trump-george...

 

 

Frightened by Donald Trump? You don't know the half of it | George Monbiot

THEGUARDIAN.COM|BY GEORGE MONBIOT

 

Dinica Roman http://www.theatlantic.com/.../how-stigma-sows.../509273/...

 

 

How Over-Reliance on Social Stigma Undermines Liberal Democracy

THEATLANTIC.COM|BY CONOR FRIEDERSDORF

 

Smaranda Dobrescu "Această tendință a generației ce se apropie vertiginos de vârsta de 40 de ani, și implicit de puterea politică, de a înclina către regimurile autoritare s-a constatat în majoritatea statelor lumii, mai arată studiul amintit."

Poate ca gasim si explicatia interpretarii diferite a nevoii de democratie functie de varsta subiectilor. Poate ca vom lua in considerare si obiectivitatea fenomenului de ruptura intre generatii si vom incerca sa ne apropiem fiecare varsta de perceptiile celorlalti. cu toleranta si intelegere. Deocamdata, dat fiind miza-democratia, lucrurile merg greu..
O explicatie ceva mai completa a concluziilor studiului o gasim aici:
http://www.cotidianul.ro/se-apropie-vremea-generatiei-ce.../

 

 

Se apropie vremea generației ce preferă dictatura și autoritarismul

COTIDIANUL.RO

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10208145671865350

 

Bogdan Duca

December 3, 2016 · Bucharest · 

Claude Karnoouh, prietenul meu conservator https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f57/1/16/1f609.png;) :

"Tot ce putem face este să contemplăm dezastrul. Pentru că nu vrem să fim poluaţi de absenţa moralităţii oricărei politici realiste, pentru că vrem să rămânem cu mâinile curate, vom rămâne în sfera criticismului.
Nu avem niciun control asupra succesiunii evenimentelor. Trebuie să acceptăm asta şi să lăsăm în urmă câteva amprente interpretative ale trecutului nostru, încercând să gândim şi să stăpânim timpurile noastre atât cât este posibil, ceva de care oricum mă îndoiesc profund." (din ultima sa carte, "Pentru o genealogie a globalizării").

Îl invit să se compare singur cu Edmund Burke, părintele conservatorismului: 
"Răul s-a petrecut, lucrul s-a consumat în principiu şi în fapt, şi trebuie să sperăm în bunăvoinţa unei fiinţe superioare nouă, pentru a îi afla sfârşitul.... Tot ce am făcut de ceva vreme şi tot ce voi face de acum înainte este să mă menţin curat, să nu mă amestec în niciun fel în această uriaşă schimbare."

Şi de asta îmi place mult şi sunt onorat de prietenia acestui gânditor: pentru că e un conservator, chiar dacă nu şi-o asumă https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f4c/1/16/1f642.png:)

Dar poate cineva, care e sincer cu sine însuşi, să nu sfârşească în a fi un conservator? https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f4c/1/16/1f642.png:)

 

 

 

Niciun comentariu: