sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Unde sunt mahalagii de alta data?

Unde sunt mahalagii de alta data? – 8 decembrie 2016
 
Stefan Kovacs shared his post.

 

Stefan Kovacs

December 8, 2016 · Bucharest

Unde sunt mahalagiii de altă dată ?
-----------------------------------------------
În România civilizația burgheză s-a clădit- precum în Franța- pe mahala. Diverșii "roșii" politici- fie că discutăm de Brătieni sau de un Rosetti au apelat la această "mare mută" care era mahalaua orașelor și care era mult mai receptivă la progres și la nou. 
Spre deosebire de țăran mahalagiul era mult mai interesat de politică, mai doritor de știri, chiar și mai cultivat și mai deschis la minte. Revoluția de la 1848 a fost făcută- cel puțin în Țările Române- de mahalagii. 
Pare interesant pe undeva- dar evenimentele de la 1917-1918- atunci când exista o anumită probabilitate ca în loc de Regatul Întregit să avem o Republică Roșie- au constituit o ciocnire între o anumită parte a mahalalei - cea care a reacționat mai bine la propaganda sovietică- și adevărata "mare mută" formată din țărani. Știm că ciocnirea s-a terminat așa cum s-a terminat.
Interbelicul a transformat o parte din mahalagii în proletariat- fără să le altereze neapărat simțurile de mahala. Vom observa astfel că până la urmă puterea comunistă de la București n-a fost dată de alogeni visători și fantaști- de genul lui V. Roman sau al Annei Pauker- ci de mahalagii de-ai noștri- în frunte cu Ghiță Dej. Ceaușescu a fost un mahalagiu respins până în final- fără să-și găsească loc nici în țărănia lui. 
Am crescut într-o zonă considerată a fi mahala- Balta Albă. N-am întâlnit - pe parcursul copilăriei și tinereții mele- oameni răi, oameni inculți, oameni care să nu-și dorească un pic de mai bine pentru copiii lor. N-aveau manierele cele mai elegante și probabil că mai râgâiau după niște bere și niște mici- dar erau totuși oameni de treabă. 
Mahalagiul s-a condus totdeauna după principiul "să fie bine și la vară cald". Nu și-a propus să dea în cap nimănui- în ultimii ani ai lui Ceaușescu îmi aduc aminte cum conviețuiau în pace legumicultorii bulgari, traficanții de țigări străine și cercetătorii de la ICPE și ICPET- în zona cunoscută ca "La geamuri multe". Nu îți dădea nimeni în cap atunci când intrai acolo sau la Bobocica să bei o bere, lumea împărțea (cine știe cunoaște cum era să împarți niște cafea- de exemplu) , nu eram noi civilizația aia multilateral avansată dar eram totuși o civilizație funcțională .
Participam cu toții la marile bucurii și nimeni nu rămânea singur la marile tristeți. 
Mahalaua respectivă - așa cum era ea- ar fi putut fi un motor puternic și relativ inepuizabil pentru progresul real al României de după 1990 . N-a fost așa și dintr-o clasă "politică" cu o bunăstare relativă, căreia îi plăceau grădinițele de vară, un mic chef, petrecerile- am ajuns o masă de speriați de ziua de mâine, de temători pentru orice fel de accident minor, de manevrabili cu porcării de genul anti-corupție. 
Unde sunt mahalagiii de altădată ?

 

Nelson Fouche Deci, Balcescu a fost mahalagiu, Magheru, Heliade Radulescu si Romanescu asisderea. Regimentul 10 Vanatori de Munte a fost facut de Regele Ferdinand tot din mahalagii. Ofiteri mahalagii. Pentru ca nu, ofiterii din primele regimente de vanatori de munte infiintate in primul razboi mondial, erau, nu-i asa, mahalagii. A-l lua pe Caragiale ca punct de referinta a vremurilor e un pic exagerat. In Franta, da, au fost mahalagii care au preluat puterea. Napoleon a ajuns sa se declare imparat. Robespierre a omorat pe cine a apucat. La noi nu imi aduc aminte ca 1848 sa fi avut vreun rezultat imediat, cel putin. Ori nu mai stiu pic de istorie. Au existat mahalagii si inainate de primul razboi mondial si in interbelic, insa cu siguranta au aparut in exces dupa venirea comunismului, Atunci cand taranii au fost rupti de la tara si adusi in marile uzine rosii. Si-au pierdut locul si la tara, dar nu si l-au gasit nici in oras. Asta este esenta mahalagiului. Mahalagii nu au pierit. Exista. Fac politica in bodegi, la colt de strada. Te invata ce e bine. Pentru ca ei stiu! Pentru ca ei detin adevarul absolut!

 

Stefan Kovacs Da. Din păcate pentru dvs. Nu știu exact de dl. Bălcescu- dacă îmi aduc aminte bine era ceva copil de boiernași. Magheru însă da, Heliade da și ofițerii ăia de care amintiți- dacă nu erau din zona rurală sau a proprietarilor de pământ- da. Mahalagiul nu era țăran- era locuitorul de la periferia orașului.

 

Nelson Fouche Stiu exact cine e mahalagiul. Vi l-am descris.

 

Nelson Fouche Din pacate pt dvs https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f82/1.5/16/263a.png

 

Stefan Kovacs Nelson Fouche Eu sunt mahalagiu. Și nu mi-e rușine cu asta. Nu intru în descrierea dvs. - dar asta e.

 

Nelson Fouche https://dexonline.ro/definitie/mahalagiu

 

 

dexonline

Dicționar dexonline. Definiții, sinonime, conjugări, declinări, paradigme pentru mahalagiu din…

Niciun comentariu: