miercuri, 2 martie 2016

Nu comentez cazuri individuale, dar...

Nu comentez cazuri individuale, dar... – 19 februarie 2016
 
 
Smaranda Dobrescu
 

"Nu comentez cazuri individuale dar mă intreb de ce il macină pe un anume ambasador dacă un parlamentar impotriva caruia A INCEPUT urmărirea penală (pentru ca nu mai are imunitate din 2003, conform Constitutiei modificate atunci) este băgat sau nu si in lanturi, asa cum, spre exemplu, se intâmpla in coloniile olandeze, pe vremuri? Sau dacă el va sfârsi pe scut sau sub scut."

 

 

Nu comentez cazuri individuale, dar...

România isi merită statutul de colonie. Periodic, apar diversi ambasadori străini - de obicei aceiasi - in sir indian, si in momente specifice trimit declaratii in care precizează - ca nu comenteaz...

NASTASE.WORDPRESS.COM


Mihai Ion Turcu Sigur, avem destula minte ca sa intelegem ca n-ar fi practic sa trimitem aceasta doamna la origini, adica in Olanda. Incalca reguli elementare dee conduita diplomatica. Dar ar fi un inceput de restaurare a demnitatii natiunii care prea a fost lasata sa alunece la vale.

 

Prospectiv A-z .
Nu stiu despre ce-i vorba, dar bazat pe raspunusl d-lui Turcu, presupun ca-i vorba de o boroboata facuta de ambasadoarea Olandei.

Eu ma intreb, a cata oara, daca Adrian Nastase face cel mai bine cand adreseaza esopic aceste probleme in loc sa gandeasca la o scrisoare deschisa (vezi exemplul Severin-Klemm), pe care eventual sa o circule si pentru cumul de semnaturi.

Cateodata, in calea ideilor oamenilor destepti sta chiar imaginea pe care acestia o au despre sine. Mai ales astunci cand momentul cere actiune colectiva.

 

Smaranda Dobrescu "Aşa cum am arătat şi în trecut, diminuarea corupţiei este esenţială pentru dezvoltarea şi securitatea României. Deşi nu comentăm cazuri individuale, un principiu de bază al democraţiei este acela că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu poate fi abuzată pentru a-i proteja pe indivizi de răspundere în faţa legii".

De ce daca ambasadele cheama la apel parlamentarii, nu are loc un gest simetric, acela ca la depunerea scrisorilor de acreditare sa li se faca un scurt instructaj prin care sa li se explice Excelentelor lor ca niciun parlamentar nu e scutit de raspundere in fata legii. Pare sa fie un lucru greu de inteles pentru multa lume. 
http://revista22.ro/.../lupul-busoi-n-blan-de-iepure.html

 

 

Ambasadorul Olandei: Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită ca un scut

REVISTA22.RO

 

Prospectiv A-z .
Vad ca d-na Ronner-Grubačić, dupa 4 ani la Zagreb, e plina de sfaturi pentru romani:

http://www.nineoclock.ro/dutch-ambassador-stella-ronner.../

Cu ochii pe Constanta! Acolo-i butelia Portului.

 

 

Dutch Ambassador Stella Ronner-Grubačić: Wise spending of tax…

NINEOCLOCK.RO

 

Gheorghe Gradinaru In opinia mea este vorba de o manipulare. Madam ambasador a facut o vizita oficiala la MAI , cu aceasta ocazie a organizat o conferinta de presa, i s-a pus o intrebare, raspunsul este standard dar pus in contextul votului din Parlament apare ca o implicare in politica noastra interna.Deci mecanismul este simplu : exista un vot in Parlament, imediat un jurnalist se duce la ambasade( in special sua) pune o intrebare legata de subiect, primeste un raspuns standard( era cunoscut chiar inainte de a se pune intrebarea) se publica ca o reactie a ambasadei.Exceptie cazul in care din initiativa ambasadei se organizeaza o conf de presa si se exprima o pozitie oficiala strict legata de eveniment

 

Mihai Ion Turcu Imunitatea parlamentarilor este definita prin constitutie , are temei si utilitate in folos public.Previne abuzul puterii executive asupra persoanei parlamentarului , implicit si simbolic asupra electorilor sai pe care-i reprezintra in puterea legislativa.In absenta ei executivul poate exercita presiuni asupra parlamentului si modifica prin abuz majoritatea parlamentara ( daca este la limita). Practica noastra arata ca prin abuz executivul reuseste sa influenteze demersul parlamentar si decizia parlamentara. Presedintele, parlamentarii si judecatorii (nu procurorii, parte a executivului) trebuie sa fie aparati prin imunitate de executiv. Ambasadorii sunt acreditati pe linga seful statului, ca reprezentand statul si natiunea, cum ei reprezinta pe seful statului care-i acrediteaza, si au misiuni in medierea unor relatii sensibile in termeni si potrivit unor coduri diplomatice. Nu au prerogative de cenzor nici de cadru didactic.

 

Gheorghe Gradinaru Mihai Ion Turcu perfect de acord cu postarea dumneavoastra. Eu am vrut sa subliniez ca in contextul dat ambasadoarea nu a vrut sa fie cenzor sau cadru didactic ci a dat un raspuns standard , aprobat de MAE olandez si care nu poate determina reactii oficiale ale MAE roman. Interpretarea si contextul in care este pus raspunsul este de natura a manipula reactia ambasadoarei si a ne creea impresia ca este o reactie oficiala la masura luata in Parlament cea ce nu este cazul, in acest moment.

 

Mihai Ion Turcu Sunt absolut convins ca n-a vrut. nici nu se cuvenea, si ca a fost in mod expres provocata sa spuna ceva si a spus o platitudine conventionala politic corecta. Presa noastra care este exsecrabila in ipostaza de intervievator forteaza nota pina la exasperarea agresatului. Si mai corect diplomatica ar fi fost ca doamna sa spuna ca in calitatea pe care o are nu comenteaza.

 

Delia Bogdan ei, asta-i... dar parca si ambasadorii nu mai sunt ce-au fost!

Niciun comentariu: