luni, 29 februarie 2016

Si tu, Walesa?

Si tu, Walesa? – 18 februarie 2016


Prospectiv A-z

Lech Walesa infromator platit?

http://www.spiegel.de/…/interview-with-historian-slawomir-c…

 

 

Interview with Historian Slawomir Cenckiewicz: 'Positive Proof' Lech Walesa was a Communist Spy...

In a new book, two Polish historians publish what they say is proof that Solidarity hero Lech Walesa collaborated with the Communist-era secret police -- and tried…


SPIEGEL.DE|DE SPIEGEL ONLINE, HAMBURG, GERMANY

 

Lech Walesa 'was paid Communist informant' - BBC News

BBC.COM


Prospectiv A-z  https://www.google.com/search?q=lech+walesa+informer

 

 

lech walesa informer - Google Search

GOOGLE.COM


Costel Gilca E interesat: Papa are relații cu femeile, Walensa informator! Interesant: ambii polonezi, informațiile apar concomitent!


Prospectiv A-z .
Nu stiam de asta, dar iat-o aici: http://www.newsday.com/.../pope-john-paul-ii-letters-hint...

 

 

Pope's letters to woman hint she could have loved him

NEWSDAY.COM

Adrian Severin Asta este o informatie cunoscuta de multa vreme.

Costel Gilca Interesant ca se reîncălzeste ciorba!

\

Adrian Severin Intr-adevar. Abia asta - respectiv reincalzirea ciorbei - este faptul interesant,

Costel Gilca Dublat de mesajul ca Papa ar fi întreținut relații cu o femeie căsătorită ...duce la ideea ca se dorește ruperea Polonia! :))

Alexandru Botu Rezulta ca dizidentii au fost, in esenta, de doua feluri principale:infiltratii si provocatorii, pe de o parte si prosti, naivi fara vreo relevanta, de cealalta parte. Primii trebuiau sa fie cunoscuti.

Prospectiv A-z .
Si atunci cum facem cu autoincriminarile de la inceputul anlor 1990 cum ca Romania n-a avut dizidenti? Retorica intrebarea, desigur, dar ceva (ne-)a lipsit...

Preda Mihailescu Botu @ Ati uitat categoria principala: cei covinsi si fara sanse, si care intr-o lume mai dreapta se vor numi simplu martiri! Meseria de disident a fost inventata pentru a distrage atentia de la martiri. S-a creat prin anii 70.

Prospectiv A-z .
Interesanta nota, Preda! Nu m-am gandit, dar are sens. Martiri au fost dintotdeauna, probabil ca din anii '70, americanii n-au mai fost happy cu status-qvo-ul. Caz in care, ma intreb, ce face din dizidentii imediat postbelici, miei sacrificati pe altare multiple?!

Oricum, cred ca noua ne-a lipsit opozitia in PCR, daca nu cumva si opozitiile din celelalte partide comuniste care au dus la tot felul de revolutii erau plantate si ele... Caz in care inseamna ca ne-a lipsit geografia, fiind inconjurati, n-avea nimeni interesul sa faca mai mult decat s-a intamplat.


Alexandru Botu Martirii nu pot fi comparabili cu dizidentii! Dar oameni care au criticat deschis si au suportat divese consecinte am cunoscut si eu. Ei nu s-au considerat dizidenti, ei s-au considerat oameni normali, care aveau dreptul la alte pareri si atitudini si nu au revendicat niciodata un statut preferential ori separatist. Nenorocirea a fost ca existau unii din trena puterii care nu le recunosteau normalitatea si se simteau atacati si ii muscau ca niste hiene.
Iar in PCR nu au aparut opozitii notabile din cauza turnatorilor care anticipau orice fel de agregare.

Prospectiv A-z .
Domnule 
Botu, nu cred ca ne referim la aceeasi opozitie; dvs. scrieti: "Iar in PCR nu au aparut opozitii notabile din cauza turnatorilor care anticipau orice fel de agregare." Eu gandesc la genul de opozitie doctrinara, intra-partinica, menita in teorie sa corecteze excesul.

Alexandru Botu Domnule Prospectiv A-z, recunosc, nu la acea opozitie ma refeream. Pe aceea, doctrinara, superioara chiar nu aveam de unde sa o cunosc, la noi cei de jos nu ajungeau decat tezele oficiale. Dar in organizatiile de partid, acelea de la 10 la zeci de membri erau si pozitii realmente critice, asumate.

Preda Mihailescu  Prospectiv A-z @ "Oricum, cred ca noua ne-a lipsit opozitia in PCR, daca nu cumva si opozitiile din celelalte partide comuniste care au dus la tot felul de revolutii erau plantate si ele... Caz in care inseamna ca ne-a lipsit geografia, fiind inconjurati, n-avea nimeni interesul sa faca mai mult decat s-a intamplat." - Nu inteleg focusul? Rezistenta la sistem a fost absoluta, 10% din populatie in lagare, sute de mii de tarani care au luptat impotriva colectivizarii sau macar au ajutat pe partizani! Rezistenta nu a fost organizata in tip urban si militare - de aceea a avut rasunet redus. Asta nu spune nimic despre importanta si amploare.

In ceea ce priveste "alternativa la conducere" - iarasi nu inteleg ce vrei sa spui cu neinteresant din punct de vedere geografic. Au produs cea mai importanta bresa in sistemul moscovit! Repercursiunile au fost masive. Poti cel mult spune ca sistemul de caciuleala a facut ca ceusescu in perioada finala, cand se pare ca pierduse controlul, a fost hranit cu o falsa veneratie si realtiate!

Prospectiv A-z .
Preda, orice rezistenta pana in anii '70 n-a fost bagata in seama, parca asta spuneai si tu prin 'crearea' categoriei de dizidenti. Intr-adevar, rezistenta din afara partidului, ca la romani, sau din interiorul partidului, ca aceea a RDG-sitilor, ungurilor si apoi a cehilor, au fost fasaite.

Din anii '70, s-a schimbat foaia, un prim pas fiind 'descoperirea' lui Soljenitin, apoi Helsinki in 1976, apoi venirea lui Regan la putere. Numai ca aceasta schimbare de foaie s-a suprapus cu o inchidere a Bucurestiului, unde bresa facuta de Romania in sistemul moscovit n-a mai contat in formele ei initiale relativ la ridicarea asteptarilor Vestului. Canalul polonez a luat alvita, ungurii li s-au alaturat etc.

Preda Mihailescu Prospectiv A-z  @ nu cred ca in fapte ne incurcam, ci in perspective. Prea tare amestecam perspectiva real politica, cu perspectiva pe piata de opinii si cu perspectiva absoluta, umana si etica. Sunt trei categorii distincte, nu se pot amesteca. Nu poti avea o atitudine etica tintind in acelas timp maximul de pondere pe piata opiniilor, etc!

Prospectiv A-z.
Preda, de acord cu cele 3 distinctii facute de tine, {realpolitik, opinons market, ethics}; insa, cum s-ar putea discuta in aceeasi postare problema {rezistentei, dizidentei, respectiv martirajului}?

Alexandru Botu Desi neinvitat sa particip la dezbatere cred ca exista deosebiri esentiale intre termenii pomeniti, motiv pentru care ar trebui ca situatiile, dar si oamenii care se inscrie intr-una din categoriile pomenite sa fie tratate/tratati ca atare. Eu inteleg ca disidenta este o forma de protest a unor persoane (disidentii) care consta in exprimarea dezacordului si in nesupunere fata de autoritati si care se separa astfel de restul comunitatii. Definitia spune clar ca ei se separa de restul colectivitatii, pentru ca nu accepta sa se supuna si sa suporte aceleasi consecinte ca majoritatea. Nu rezulta de nicaieri ca in mod necesar ceilalti (autoritatile si colectivitatea) ar trebui sa le reproseze separarea si nesupunerea si sa-i sanctioneze. Daca acest lucru se intampla si este conform reglementarilor, adica nu este un abuz, inseamna ca a fost ceva autoasumat. Disidentul, functie de profunzimea disidentei cunoaste ce poate sa i se intample. Disidentul poate destul de lejer sa renunte la disidenta. Din acest motiv disidenta pare fi un raspuns conjunctural, si in parte si pentru a iesi in evidenta.
Rezistenta, impotrivirea, opunerea este o alta chestiune. Aceasta este o manifestare organica, profunda, de respingere fara compromisuri, surda cum se mai spune, imbracand forme diferentiate in persistenta. Cel care opune rezistenta stie ca rezultatul nefavorabil inseamna sclavie, chiar pierderea vietii, nu autoizolare., Rezistenta celui care se opune este la limita tuturor posibilitatilor sale, constiente si inconstiente. In rezistenta el nu ia in calcul sa faca compromisuri, pace. Rezistenta poate fi cauzata de neacceptarea unor situatii care ar conduce la diverse prejudicii, cele materiale fiind importante.
In fine, martirii sunt persoanele care a avut de îndurat suferințe, chinuri îngrozitoare sau moartea pentru ideile, convingerile lor.

Prospectiv A-z .
Foarte buna, necesara si potrivita clarificare, domnule Botu. Cum discutam inca cazul unui ca Solejenitin? Pe el unde si cum il incadram?

Alexandru Botu Cred ca in REZISTENTA. Daca ar fi murit in inchisoare ar fi fost un martir. Dar rusii l-au inchis, crezand ca il fac sclav si l-au expulzat tocmai ca sa nu devina martir. Sa nu uitam ca in sclavia lui a putut sa scrie si sa publice, ceea ce inseamna ca rusii -la inceput- credeau ca l-au invins definitiv. Dar la inceput, chiar Solejenitin, naiv, a crezut ca poate fi doar disident.

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Foarte simplu - cei care s-au opus etic comunismtului in Romania se regasesc practic doar in categoria martirilor. Cu exceptii putine, gen Goma si doamna Cornea, care sunt mai aproape de cazul Soljenitzin, au avut o anumita vizibilitate. Asculta putin ce spune Ion Varlam, care a fost inchis prima data la 14 ani!

Opinion market a vrut sa faca caz de miscari urbane, gen Budapesta, primavara de la Praga, Solidarnosc - deci, daca te uiti bine, deja in aceste alegeri exista biasul catre miscari de stanga de fapt, sau de reforma interna. Opozitia puternica, decis, fundamental anticomunista a fost ascunsa. Cazul opozitie sistemice de la conducerea comunistilor Romani este unic in aceasta privinta - niciodata nu se va spune ca primavara de la Parga a fost incurajata de Gheorghiu Dej si Ceausescu la inceput, luand apoi drumul specific mentalitatii si istoriei cehesti. Si de 40 de ani nu se mai recunoaste importanta revendicarii suveranitatii statale a tarilor din Pactul dela Varsovia. Dezinformarea a funcitonat - asta despre opinion market. 

In final, despre disidenta, crearea disidentilor de stanga, dela Michnik la cei ai nostri care s-au trezit la spartul targului, nu a fost decat o continuare la nivelul de opozitie individuala, a preferintei opozitiilor colective de stanga, notata mai sus. 

De fapt capitolul este bifat - cred ca tot aici am citit de curand un material care dezbatea explicit strategia Moscovei de a crea singura miscarile de opozitie (despre care stia prea bine ca corespund unor asteptari populare), pentru a le putea controla. Asta a fost. Cei necontrolati raman martirii si cateva exceptii pe care le numeri pe degete, precum Soljenitzin, care au scapat manevrei - sau care poate au atras atentia asupra unei pete oarbe in sistemul de "aparare",

Prospectiv A-z .
Alexandru Botu scrie: "Dar la inceput, chiar Solejenitin, naiv, a crezut ca poate fi doar disident." Adica atunci cand l-au descoperit cei din Vest? 

Vedeti, domnule Botu, cam asta doream sa arat si eu, ca analiza trebuie sa ia toate cele 3 situatii in calcul, iar obiectul vizat de analiza mea este mecanismul prin care categoriile au basculat si la impuls vestic...

Prospectiv A-z .
Draga Preda, nu vad nicio problema in ce spunem per total, trebuie sa-ti multumesc si tie pentru efortul comun de clarificare.

Draghi Puterity E atat de clar... Polonia incepe sa isi redescopere interesele nationale, iar cabala ii arata pisica.

Costel Gilca Asta sint și eu!

Niciun comentariu: