vineri, 4 martie 2016

"...asa cum iertam si noi datornicilor nostri..."


Smaranda Dobrescu
 
"Ideea că băncile dau cu împrumut banii pe care îi colectează ca depozite bancare de la populaţie şi de la întreprinderi este un mit, o minciună ambalată în teorii savante şi alchimice. Băncile dau cu împrumut banii pe care îi creează cu ocazia împrumutului. Dacă aceşti bani sunt rambursaţi, ei dispar cu ocazia rambursării. De aceea este nevoie ca datoria generată de bănci să se întindă pe termene cât mai lungi, dacă se poate, pentru eternitate. Altfel, ceea ce în aceşti ani ciudaţi în care comunismul socializării pierderilor se îngemănează cu fascismul muncii care te face liber (Arbeit Macht Frei) se numeşte pe nedrept bancă ar trebui să fie de mult istorie."

Omul dator este un om înlănţuit. Cuvintele „datorie" si „lanţ" sunt cuvinte care provin din acelaşi cuvânt din latină: vinculum.

Draghi Puterity Da, "creerea" banilor de catre banci in urma datoriilor pare intr-adevar sa fie samantza tuturor relelor (cantitativ mult mai nociva decat dobanda si dobanda pe dobanda).

Prospectiv A-z .
Nu stiu daca in sine mecanismul e viciat, ma rog, mai viciat decat dobanzile cu care-l compari, , dar clar e o problema mare a lumii felul in care sunt creati banii de catre banci azi.

Alexandru Botu Daca ceea ce se spune ar fi calificat pe undeva drept frauda, ilegalitate s-ar putea penaliza. Altfel, lucrul este vechi si multi l-au considerat singura solutie valabila azi, cand se vinde apa chiora drept medicament contra cancerului. Cel putin, apa chioara nu face mai rau, nu determina intetirea spiralata a raului. Nu se observa ca banul, ca marfa fizica este pe cale de disparitie si ceea ce se plateste prin dobanda nu este acoperirea cheltuielilor cu producerea, depozitarea si manipularea banilor, ci a serviciului de evidenta a conturilor virtuale (se ia un nimic valorat dintr-un loc si se muta in alt loc). Ce se va intampla cand toate transferurile vor fi virtuale si sistemele electronice care le deservesc se prabusesc pentru ceva timp? Nu vei beneficia de apa, de caldura, de hrana, de servicii critice etc...Nici in casa nu vei putea intra (sau iesi), daca accesul va fi controlat...

Draghi Puterity Dupa cum poate ati aflat, domnule Botu, si ultimele bastioane a "cash"-ului sunt pe punctul de a capitula. 

http://www.welt.de/.../Barzahlung-ab-5000-Euro-in...


WELT.DE|DE MARTIN GREIVE, SEBASTIAN JOST UND ANDRE TAUBER

Alexandru Botu Sa cumparam, daca mai avem de unde, bilute de aur si sa le tinem sub podea. Poate nu ne vor ajuta sa ne hranim la o adica, dar nu ne vom simti saraci...

Draghi Puterity Ei, domnule Botu, doar noi stim ca si detinerea aurului poate fi declarata ilegala.

Alexandru Botu Bine, cedez momentan, de dragul Dumneavoastra Draghi Puterity. Si analizez daca sa imi schimb etnia pentru a supravietui tuturor interdictiilor legate de metale pretioase, margele s.a.

Smaranda Dobrescu Daca va continua deflatia urmare a unor noi masuri de austeritate si a altei inflamari a crizei, depozitele se va cam termina cu ele. Bancile vor gasi poate alte explicatii, alte masuri.. Nu zic ca in folosul populatiei deja creditate...

Prospectiv A-z .
Domnule Botu, buna de tot spirala care culmineaza cu schimbul etniei!emoticon smile

Banul de hartie/metal nepretios e aproape la fel de virtual precum cel digital. Mai la deal, problema este aceea mentionata de Draghi, posibilitatea crearii de bani de catre entitati private. Mai la deal de aceea este egoismul/lacomia netemperat in capitalismul de azi... Si mai la deal nu ma uit, ca orbesc.

Prospectiv A-z .
Si ca veni vorba, nici a trece totul in aur, la nivel de economie, nu-i o solutie. Poate fi la nivelul individului, desi trebuie avuta atentie si acolo--nu-i asa lichid pe cat credem, sunt cicluri ale valorii de schimb, depozitarea etc. Ca sa folosim vocabularul zilei, trebuie diversificare in toate. Sau cum stim dintitdeauna, moderatie in toate.

Draghi Puterity ... iar cantitatea de aur pe planeta e limitata. Biti inca avem destui 

Alexandru Botu Imi place "excaladarea Dumneavoastra Domnule Prospectiv A-z pe dealuri succesive, din deal in deal, care are si un corespunzator aparent legat de asta in engleza: deal=afacere.

Prospectiv A-z .
Adica din ponzi in ponzi pana la A Doua Venire!

Alexandru Botu Draghi Puterity, asta este tot farmecul, adica sa vindem tuturor cea mai de pret marfa: bitii!

Alexandru Botu Domnule Prospectiv A-z, vad ca sunteti foarte optimist: stiti sigur ca va fi o A Doua Venire?

Prospectiv A-z .
Domnule Botu, da! Atat de sigur cat ne indreptateste acumularea de conditii limita, dela ecologie la economie, dela boli la moravuri. In plus, dela citirea istoriei, dela religii... 

Vreunul mai iluminat ma va putea acuza de toate cele (caci doar am stabilit la redeschiderea Grupului ca ne inchinam la progres) si i-as raspunde ca in sistemul lui are dreptate, dar ca dreptatea sa in speta cu mine nu rezolva vreuna din problemele de mai sus.

http://pefacebook.blogspot.com/.../prospectiva-momentului...

Nu sunt defetist, in sensul ca estimez o sansa teoretica sa incetinim caderea, pentru care si co-prospectez cu dumneavoastra aici.


Prospectiv A-z .
De exemplu, in fiecare an din ultimii 5-6, aici unde locuiesc se intampla fenomene climaterice care bat recordurile pe decenii daca nu pe toata perioada cunoscuta. Ce facem noi? CRESTEM economia ca un cancer, fara discernamant. Pentru *stimati ascultatori* crestem economia verde--un fel de oximoron, ca si cum, de exemplu, o masina pe baterii face altceva in mod fundamental decat sa mute poluarea/consumul de energie dintr-un loc in altul...

Un roman s-a gandit de mult la relatia dintre crestere economica si resursa energetica: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Georgescu-Roegen



Draghi Puterity  Prospectiv A-z - daca fabrica de baterii functioneaza cu energie solara, nu poluam. emoticon wink (OK, trebuie tot ciclul de productie incepand de la extractia mniereurilor sa fie trecut pe energie solara, si abia atunci, etc... dar sigur ai prins ideea).

Iar folosind energia solara sau "derivata" ei energia eoliana, nu schimbam cu nimic bilantul energetic al planetei (spre deosebire de alte energii nepoluante, cum ar fi fuziunea, daca va putea fi candva controlata).

Draghi Puterity Alexandru Botu - dupa cum functioneaza sistemul acum, treaba cu bitzii e ca sa ne fure bancherii mai usor economiile. Apropo, ati urmarit dcumentarul de aseara de pe ARD?

http://www.ardmediathek.de/.../Die.../Das-Erste/Video...


ARDMEDIATHEK.DE|DE DAS ERSTE

Prospectiv A-z .
Dragul meu, o sa creada lumea ca suntem intelesi sa ne servim unul altuia mingi la fileu emoticon smile

Orice sursa alternativa de energie nu poate satisface consumul dement al zilei decat in visele umede ale... impachetatorilor de biti. 

Sa-ti dau un exemplu. Pana acum vreo +10 ani, periuta electrica de dinti, Sonicare, era facuta intr-o suburbie de langa Seattle. Asta pana cand Philips a cumparat-o si a mutat productia in 16 tari din Asia. Daca gandim un pic la acest exemplu, vedem ca pentru sistemul de acum tranzactia ca mijloc a devenit scop in sine. Daca totul ar fi un joc de biti, n-ar fi sfarsitul lumii--poate doar de plictiseala! Numai ca tot acest dutevino are nevoie de macarale, transport, procesare redundanta etc.

Sa revin la Roegen: El a observat ca nimic nu se poate compara cu petrolul care inmagazineaza/concentreaza energia solara pe milioane de ani. Ce sa faca un panou solar sau turbina eoliana in comparatie? Oricum, nimeni nu si-a pus inca problema costului intretinerii acestor noi tehnologii, asumandu-se viata perpetua in conditiile de cost actuale (adica cu petrol mai ietfin decat apa minerala).

Eu zic, da!, la toate sursele alternative, dar numai schimbarea modelului economico-social ne va da ceva zile in plus. Continuam consumul ca pana acum si vom plezni unul din multele ziduri ale realitatii care se incapataneaza sa nu se ideologizeze.

Draghi Puterity Consumul planetar de energie in 2012 a fost de circa 155555 TWh . Energia solara disponibila la suprafata Terrei e de peste 1000 de ori mai multa. emoticon smile

Prospectiv A-z .
Oricare om in Sahara moare de sete daca n-are cativa litri de apa. Desi enorma, apa oceanelor nu-i tine de sete...

Smaranda Dobrescu Roegen a facut o observatie valabila privind petrolul. Care era rezerva de petrol a Terrei cand a observat acesta?. Cum arata azi peak-oil-ul?




Draghi Puterity Prospectiv A-z ... doar pentru ca nu are la dispozitie energia pentru a o transporta si desaliniza, dragaProspectiv A-z emoticon wink Iar cand ai un raport 1000/1 intre oferta si cerere, chiar si cu o eficientza totala de un procent, tot poti muta muntii emoticon smile

Draghi Puterity Apropo, peak oil, se pare ca rusii tocmai au batut palma cu sauditzii sa limiteze productia pentru a creste pretzul. Sa vedem daca se si tin de asta.

Prospectiv A-z .
Da, vei avea apa penru 3 sheici, nu sa faci o oaza ca din tot sud-vestul SUA!

Prospectiv A-z .
Rusii au batut palma cu sauditii pe altceva decat Siria? Sa-i vad batand palma acolo mai intai si apoi voi crede si altele. Rusii doar cu iranienii isi pot permite asemenea miscari in domeniul hidrocarburilor.

Alexandru Botu Draghi Puterity , eu nu pot de aici, din Bucuresti sa urmaresc dcumentarul (de aseara) de pe ARD. Apoi, sunt de acord cu Domnul Prospectiv A-z ca energia solara " "infinita" este extrem de putin transformabila in energie utila si nu prin niste procese bio si naturale, ci altele care s-ar putea sa fie si mai nemernice cu mediu. Eu am vrut sa fac un studiu legat nu de interesul furnizorilor de a oferi solutii pentru anumite nevoi de energie (cat mai multe si redundante echipamente si instalatii) ci despre care este solutia cea mai putin periculoasa pentru mediu pe intreg ciclu de viata care s-ar preta si daca s-ar preta pentru o cerere de energie. Dar nu mi l-a platit nimeni.

Prospectiv A-z .
Domnule Botu, cum sa (va) plateasca cineva in ziua de azi pentru intelepciune? Daca nu ne putem asuma intelepciunea ca pe o virtute, in sens kantian, inseamna ca devenim mai intelepti noi insine.

Iesind din zona aparent paradoxala a gandurilor de mai sus, cum sa va plateasca cineva pe ceva care duce la reducerea numarului de tranzactii? Traiul excesiv de bun al minoritatii e consecinta directa a numarului excesiv de tranzactii--de unde asocierea cresterii econmice in societatea de zi cu cancerul...

Alexandru Botu Domnule Prospectiv A-z, mostenesc prin lege un titlu de CS I, spun mostenesc pentru ca de un timp incoace cercetarii private in care am fost facut prizonier nu i se mai admite finantarea competitionala prin Planurile nationale de cercetare si ca atare pastrez titlul, pastrez potentialitatea, dar nu exersez meseria. Mie nu-mi este rusine de situatia mea, imi este rusine de situatia generala in care, daca nu te plateste, macar sa-ti recunoasca si sa-ti ocroteasca demnitatea punandu-te sa rezolvi probleme utile societatii.

Smaranda Dobrescu Alexandru Botu Ce parere are de exemplu D-l Enachioiu care banuiesc ca empatizeaza cu aceste probleme? Oare nimic nu mai depinde de noi?

Alexandru Botu Nu de el, de Domnul Enachioiu depindea o astfel de chestiune, Parerea mea este ca n-a depins nici de cei care au condus efectiv Cercetarea romaneasca (ANCS-ul de ceva vreme). Acestora li se poate imputa doar de ce nu si-au dat demisia de onoare cand au vazut ca nu pot face nimic din ceea ce ar fi fost necesar si credeau ca este de datoria lor sa o faca. Dar trebuie sa recunosc ca cei mai multi s-au opus cat au putut fiecare raului si nu-mi permit sa le aduc atingere.Nu pe FB este de discurtat o astfel de chestiune....
Smaranda Dobrescu Draghi Puterity "Arabia Saudita, Rusia, Qatar si Venezuela s-au intalnit in secret in aceasta dimineata si au cazut de acord sa "inghete" productia de petrol, la nivelul din ianuarie, a anuntat ministrul Energiei si Industriei din Qatar si presedinte in exercitiu al OPEC, Mohamed Saleh al Sada, noteaza Business Insider."
http://incont.stirileprotv.ro/.../arabia-saudita-si-rusia...



Prospectiv A-z .
Mai sesizeaza careva potentialul politic al lui Gheorghe Piperea? Omul se z/bate acolo unde poate avea succes, pe probleme de interes mai mult sau mai putin general, scrie si gandurile sale calatoresc...

Smaranda Dobrescu Gandurile sale calatoresc si bat la usi deschise uneori. Acesta, mare avocat specialist in probleme financiar-bancare are de acum o viziune clara asupra necesitatii existentei bancilor sustinatoare ale economiei si indivizilor ce consuma pe credit-aspect normal si larg extins in epoca noastra, dar si asupra modalitatilor prin care bancile lucreaza intotdeauna in acelasi sens, jupuind zece piei de pe cel indatorat si rezervandu-si partea leului cu megaprofituri in orice circumstanta. Mai stie ceea ce putini realizeaza si anume de ce aceste aspecte se perpetueaza din cauze locale ce tin de administrarea BNR sau din motive dictate de nevoile zonei euro, zona despre care noi inca nu stim daca ne vom apropia. O lansare in politica a lui Piperea mi s-ar parea o idee buna daca si el isi va prezerva parerile bune afisate pana in prezent.

Prospectiv A-z .
...caz in care intreb mai departe: In ce formatiune politica, una existenta sau una noua? De cand cu noua lege a partidelor, ar putea merge pe orice alternativa.

De asemenea, ma intreb cate alte persoane publice ar rezona cu acest imperativ? Stim de Ana Birchall, deja la PSD.

Aceste doua intrebari fac parte din practica actiunii politice. Pana la urma nu poti crea un partid viabil doar pe o singura dimensiune, oricat de centrala vietii noastre ar fi.

Smaranda Dobrescu Sa nu facem presupuneri cu Ana Birchal, sa nu-i aducem ceva deservicii in partid. Probabil ca pe acea problema punctuala si importanta au avut puncte de vedere comune. 
Eu l-as vedea ca pe o solutie mare pentru PNL. Nu spun ca si fezabila, avand in vedere lista de catalini ce asteapta cu gura larg deschisa diferite pozitii cheie in partid si stat. Este la fel de greu sa pornesti un partid mic, s-au mai inscris oficial vreo 70. (Nicusor Dan, MM, diaspora, copiii marilor castigatori, etc) 
O candidatura la presedentie daca s-ar manifesta in trendul opozant cerintelor nefavorabile provocat de UE si alti colonizatori poate ca ar fi interesanta.

Niciun comentariu: