luni, 12 decembrie 2016

Salariile marite si bugetul

Salariile marite si bugetul – 10 noiembrie 2016

 
Smaranda Dobrescu

Au sau nu au acoperire in buget salariile marite? Daca m-as uita la cresterea economica din anul acesta, confirmata de FMI, UE si BM, as spune "nicio problema"! Cu 5 % bani mai multi rezultati din economie, un procent de 1% indreptat pentru salarii nu e o problema. Daca ne uitam in veniturile bugetare corespunzatoare acestei cresteri vedem ca abia in jur de 30% din cresterea inregistrata intra in buget iar efectiv, tinand seama de gradul de colectare a impozitului pe profit de doar cateva procente din cel planificat, deducem ca nu exista acel venit bugetar mai mare cu 1% necesar. De ce? Firmele cu capital romanesc au un profit extrem de mic intrucat valoarea adaugata este mica, produsele lor inglobeaza manopera putina si reprezinta in general, cu mici exceptii ceea ce s-ar putea numi maruntisuri. Acel impozit pe profit insa se colecteaza chiar daca el este minuscul. Impozitul pe profitul companiilor multinationale sau al firmelor mai mici straine aproape nu exista ca venit bugetar intrucat pleaca direct in tara de bastina, desi este inregistrat in PIB. Cu alte cuvinte, avem o crestere economica spectaculoasa care nu apartine poporului roman decat intr-o foarte mica masura. Urgenta cea mai mare pe care o vad eu este o reglementare locala a acestui lucru, chiar inainte ca comisarul Moscovici sa scoata o reglementare comuna in UE.
In aceste conditii revin la aberatia descrisa in postarea mea de azi privind ajutorul de stat acordat marilor companii straine in dauna celor romanesti. Nu mai fac comentariul politic evident

 

Alexandru Botu http://gandeste.org/.../ilie-serbanescu-nu-sunt.../75201

 

 

Ilie Șerbănescu: "Nu sunt bani de salarii din motive de trădare de neam şi ţară, pentru…

GANDESTE.ORG

 

Smaranda Dobrescu Nu as merge pe ideea D-lui Serbanescu ca PSD-ul cunoaste perfect realitatea si ca doar pentru ca stie ca nu va guverna face figuri viitorului guvern. PSD trebuie sa-si joace sansa si marirea salariilor este un atu foarte bun. Cei care nu au justificare sunt liberalii care se opun invocand lipsa finantarii (poate ca stiu de la Ciolos) si au in acelasi timp in program marirea aceasta cu 50% nu cu 15% incepand cu luna iunie 2017. Aici e incoerenta.

 

Alexandru Botu Libertatea de a exprima diferite puncte de vedere.... Unele partizane, evident. Cu care putem fi sau nu de acord.

 

Smaranda Dobrescu Evident.

Niciun comentariu: