miercuri, 27 ianuarie 2016

De ce il tine Romania pe Eminescu la borcan?


Prospectiv A-z

Emil

+11

In Sibiu de trei ani de cănd pe 15 Ianuarie este și Ziua culturii naționale se adună la statuia lui Eminescu, exilată la marginea parcului într-o râpa, câteva oficialități, o mână de elevi cu dascălii lor inimoși, doi trei actori de la Teatrul national, o ceată rătăcită de bătrâni săraci și sceptici ai plebei pensionare și militari, spre cinstea lor cam de douăori mai mulți decât toți ceilalți, de la Academia forțelor de uscat. Sonorizarea și cadrul festiv îl asigură Academia... cu recuzita "din dotare". De o parte și de alta a statuii lui Mihai Eminescu se pun suporturile de steaguri ale Academia forțelor de uscat formate din un steag NATO, un steag al UE, și un steag Tricolor. Deci doua steaguri tricolore și patru fără nici o legătură cu evenimentul traduc: ..."Spună lumii large steaguri tricolore / Spună ce-i poporul mare, românesc..." Și cu toate că sunt steagurile unei alianțe militare nimeni nu recită (că riscă să ajungă la închisoare) poezia care începe cu: "Auzi departe strigă slabii/ Şi asupriţii către noi, ..." Urmăriți evenimentele culturale sau de partid la unguri sau la polonezi, nici pomeneală de steagul UE sau NATO. P. S. Să nu fiu greșit înțeles dacă România nu era azi în UE, eram ca "blânda Basarbie ...Ajunsă-n ziua de apoi"....

.

.

Cum Nu Vii Tu, Ţepeş Doamne!...

+23

D-le Golban, articol jos pălăria, totuşi nu duceţi ideile până la capăt: Cine l-a asasinat pe Eminescu... prima oară? Şi cine încearcă să-l asasineze a doua oară, punându-l la... borcan?! Apoi, dv ca expert în economie, ne puteţi spune unde a fost fabricat acest... Borcan?! Ştim că este un roman celebru despre Captivitatea într-un borcan! Nu cumva toată România este captivă, o dată cu Eminescu, într-un borcan... etno-ucigaş?!...

.

.

Gore

+10

Plecaciuni in fata ADEVARULUI rostit atat de CLAR si EDIFICATOR de catre Dumneavoastra - Domnule Golban . Doare mult acest ADEVAR . Ne intoarcem cu gandul la epoca in care toate scrierile lui Mihai Eminescu - aparut din DARUL BUNULUI DUMNEZEU pentru acest POPOR ROMAN - sunt CREZUL si ADEVARUL unui MARE iubitor de POPOR . Toate scrierile aparute despre DETRACTORII marelui poet au fost si sunt incriminate de catre cei ce "diriguiesc" minciuna si raul si otrava in aceasta Romanie . In numele POETULUI se premiaza intre "ei " - fara temere si rusine . Da - Mihai Eminescu - ar TREBUI sa fie STINDARD pentru POPORUL ROMAN . Cine are aceasta PUTERE sa adune BINELE pentru acest POPOR ?

.

.

Alexandru

+9

"Caracterul omului este tiparit in fata lui" Ca sa nu comenteze citatul de mai sus. D-aia il tin la borcan. Doar un exemplu. Eminescu este faultat inca din scoala, unde s-au facut mari eforturi de al-l face plictisitor si stresant. Si nu de ieri de azi, ci de zeci de ani. Eu l-am descoperit mult dupa ce-am terminat liceul, ca preocupare personala.

.

.

?

+4

um est" Mihai Eminescu -1981... "Totul trebuie smuls din mîna acestor oameni c-o înnascută incapacitate de-a pricepe adevarul si lipsiti de posibilitatea patriotismului: TOTUL TREBUIE DACIZAT oarecum de acuma-nainte"...asta pentru cei care au fost 'nemultumiţi' de postarea mea...din două-una..ori nu sunteţi Români...( şi vă iert...)...ori sunteţi acei care vă daţi patrioţi...vorba 'ceea...mulţi...da'...

.

.

Lunetistu

+20

Domnule Golban , nu stiu de ce nationalitate sinteti si nici nu ma intereseaza , dar dupa primul articol al dv. pe care l-am citit , v-am vazut mai roman ca majoritatea romanilor care se bat cu caramida-n piept debordind de patriotism .Articolul a fost despre datoria istorica a Germaniei fata de Romania . M- am blocat , ne-stiind nimica de dv. , deci ne stiind de unde sa va `iau` , ce hram purtati . Suspiciunea bat-o vina , alimentata si de cei veniti de afara , : tismaneanu , djuvara …, iar azi , ` darul `facut Romaniei de Europa : guvernul de tehnocrati . Va felicit pentru articol , exceptional si mai ales , scris fara patima .Culturnicii nostrii actuali ( care sint si `crema `societatii civile ) se lupta de 26 de ani sa-l ucida a doua oara pe LUCEAFARUL NOSTRU , al literaturii romane . N-au reusit decit sa-l arunce in debara iar de acolo, indaradnic ca toti romanii care-l cunosc nu se da dus sub nici-o forma pentru a ceda locul surogatului lor care asteapta de ani buni , arvunitul Nobel ce nu mai vine . Numai strofa : Sdrobiti orinduirea … din Imparat si Proletar sau partea a doua a scrisorii a III a le da frisoane ,` : "De-aºa vremi se-nvrednicirã cronicarii ºi raprozii / Veacul nostru ni-l umplurã saltimbancii ºi irozii". Luceafarul Eminescu , este de diamant , deci nemuritor , nu poate fi distrus cu nimica . Opera sa este un scut inexpungabil , degeaba sinistrii culturnici ai nostrii , il vor disparut din memoria poporului roman . Sint cre-ti-ni , acum cind satira lui este mai actuala ca ori cind ! Pe Luceafar , nu l-au putut omori nici nemtii si cozile lor de topor din tara acum un veac si jumatate , pervertitii de azi , nici atit !

.

.

Mina

+22

Trei reazeme mai trebuie frante ca sa fie distrusa complet aceasta tara: Biserica, Istoria si Eminescu. Se lucreaza din greu si la acestea.

.

.

Iamandi

-18

După un asemenea articol, cu siguranță, Radu Holban, meriți o conservare strălucită la Antipa. Inițial, am crezut că vei face o analiză a publicisticii lui Eminescu . Ai reușit, domnule ziarist, să realizezi un ghiveci în care ai amestecat eclectic niște vitriolări politice cu patriotismul sincer eminescian.Eminescu nu este și nu va fi un poet de raft așa cum gândești , ,,conservarea unui muribund de stat"(sic!), ci un reper al spiritualității românești. El nu va fi niciodată clișeu, ci un izvor de sănătate culturală creativă. Iconoclastii nu au îndrăznit să-i conteste strălucirea. Doar cei care considera că Eminescu este învechit. Modul cum este prezentată în școală oprea sa sau cum se fac celebrările poetului contează, dar mai mult contează contactul cu opera sa vibrantă,care pătrunde inima cititorului avizat sau mai puțin avizat.Dacă ar exista o frerie jurnalistică de azi cu cea profesată de Eminescu sau, și mai profitabilă, o frerie poetică , Eminescu nu ar mai fi ținut la borcan, domnule ziarist, ci ar rămâne mereu viu și actual! Câte articole din presa românească îi fac cunoscută opera poetului genial? Ficare condeier ar trebui să se implice în asemenea lucrare.Altfel, orice lamentație este un strigăt în pustiu. E mai accesibil și mai profitabil un articol politic care să potolească setea de senzațonal a prostimii, care devine asffel plastilina votantă.

.

.

Gore

+28

Plecaciuni in fata ADEVARULUI rostit atat de CLAR si EDIFICATOR de catre Dumneavoastra - Domnule Golban . Doare mult acest ADEVAR . Ne intoarcem cu gandul la epoca in care toate scrierile lui Mihai Eminescu - aparut din DARUL BUNULUI DUMNEZEU pentru acest POPOR ROMAN - sunt CREZUL si ADEVARUL unui MARE iubitor de POPOR . Toate scrierile aparute despre DETRACTORII marelui poet au fost si sunt incriminate de catre cei ce "diriguiesc" minciuna si raul si otrava in aceasta Romanie . In numele POETULUI se premiaza intre "ei " - fara temere si rusine . Da - Mihai Eminescu - ar TREBUI sa fie STINDARD pentru POPORUL ROMAN . Cine are aceasta PUTERE sa adune BINELE pentru acest POPOR ?

De ce îl ţine România pe Eminescu la borcan

De ce îl ţine România pe Eminescu la borcan

COTIDIANUL.RO

Alex Ștefănescu

DIN NOU DESPRE POEZIA „GLOSSĂ" DE EMINESCU

În 2012, în Parlamentul Australiei, a fost sărbătorită Ziua Națională a României. Programul a cuprins și un recital de poezie românească tradusă în engleză. Actorul australian Tug Dumbley a recitat Glossa lui Eminescu, care i-a entuziasmat pe parlamentari. Poetul român a fost omagiat prin aplauze și ovații.

Este emoționant să afli că la 15.000 de kilometri de România membrii Camerei Reprezentanților și ai Senatului dintr-o țară imensă (a șasea ca mărime de pe glob) au fost profund impresionați de o poezie a lui Eminescu. Cum s-a ajuns la acest moment fericit?

Un român stabilit În Australia, Daniel Ioniță, s-a gândit, cu șase ani înainte de acest eveniment, să-i inițieze pe australieni în frumusețea poeziei românești. Și fiind un intelectual de rasă, dar și un om de acțiune, nu s-a lăsat descurajat de ideea de largă circulație că poezia românească este intraductibilă. A ales din toți poeții români importanți, de la Vasile Alecsandri la Mircea Cărtărescu, câte una, două sau trei poezii care i-au plăcut cu adevărat și s-a angajat în traducerea lor în engleză.

A muncit cu pasiune sute de nopți (pentru că ziua avea cu totul alte obligații profesionale), s-a perfecționat, s-a înscris și la un doctorat referitor la actul traducerii. Din acest efort inteligent, pe care nu l-a resimțit ca efort, pentru că l-a făcut cu plăcere, a rezultat antologia bilingvă, româno-engleză, Testament. Daniel Ioniță ne-a consultat și pe Ana Munteanu, și pe mine în legătură cu selecția versurilor, l-a contactat în același scop, pentru ediția a doua a antologiei, mult amplificată, pe Nicolae Manolescu, a cerut părerea asupra expresivității versiunii engleze unor specialiști în lingvistică și poetică din Australia și Noua Zeelandă, ca Eva Foster, Daniel Reynaud sau Rochelle Bews, a comunicat cu zeci de poeți români.

Răspândită − cu sprijinul lui Floricel Mocanu, Consul-General al României la Sidney – în mediile intelectuale și artistice australiene, cartea a atras atenția. Actorul Tug Dumbley, o vedetă în Australia (un Ion Caramitru al lor), a fost cucerit de Glossa lui Eminescu și, fiind un profesionist desăvârșit, a făcut investigații în legătură cu biografia poetului român și, în continuare, în legătură cu istoria poeziei românești. Pasiunea sa i-a contaminat și pe alții.

După succesul repurtat în Parlamentul Australiei de Glossa eminesciană, printre iubitorii de poezie din Australia s-a creat o adevărată modă Eminescu. Este, domnule Lucian Boia, Eminescu iremediabil intraductibil, așa cum afirmați cu o satisfacție secretă (dar sesizabilă)? Amita Bhose în India, Adrian G. Săhlean în Statele Unite, Daniel Ioniță în Australia și numeroși alți traducători au dovedit că nu aveți dreptate. Reproduc, dintre numeroasele exemple posibile, Glossă de Eminescu în versiunea lui Daniel Ioniță, aceea care a provocat entuziasm în Australia:

„Time is passing, time comes yet,

All is old, and all is new;

What for good or ill is set

You can ponder and construe;

Do not hope and do not worry,

What is wave, will wave away;

Though enticing with a flurry,

Cold remain to all they say.

Many things pass by before us,

Many things we hear and see,

Who remembers all their ruckus

And would listen to their plea?...

You sit quiet 'round the edges,

Find yourself, despite their fret,

While you hear their noisy pledges,

Time is passing, time comes yet.

Not inclining in expression

The cold balance of our thinking

To a moment, an impression,

Mask of happiness now sinking,

Of its own death notwithstanding

Takes one lonely breath for you;

But for him who's understanding

All is old, and all is new.

Entertained by actors playing

In this world yourself depict:

Though four roles one is portraying,

His true face you can predict;

If he weeps, or if he's fighting,

You just watch him without fret

And deduce from his inciting

What for good or ill is set.

Past and future go together,

The two faces of a coin,

You can tell tomorrow's weather,

When you learn the two to join;

All that was and all that follows

In this moment we see true,

On their false and empty hollows

You can ponder and construe.

The same means this world is using

To constrain in all she fashions,

And for thousand years suffusing

Joy and sadness duly rations;

Other masks, the same old drama,

Other mouths, the same old story,

Discontent by their conformance

Do not hope and do not worry.

Do not hope because some cretin

Wrestles to successes steady,

Idiots will have you beaten,

Though you've shown them off already;

Have no fear if when they gather

Ostentations they display,

Don't resemble them, don't blather:

What is wave, will wave away..

Like some charming siren calling,

The world's luring and inviting,

Other actors when they're falling,

It wants you to do their fighting;

Move aside, it's just deception,

Pass them by, away you scurry,

From your path make no exception,

Though enticing with a flurry.

Should they touch you, get some distance,

Should they curse you, keep your polish,

Why to help and show persistence,

When you know they just demolish;

Let them blather on forever,

Doesn't matter whom they sway,

Don't grow fond of them, be clever,

Cold remain to all they say.

Cold remain to all they say,

Though enticing with a flurry;

What is wave, will wave away,

Do not hope and do not worry;

You can ponder and construe

What for good or ill is set;

All is old, and all is new:

Times is passing, time comes yet."

Preda Mihailescu Mai apare Golban?


Dinica Roman    https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/posts/977171339019924:0

Ministerul Afacerilor Interne, Romania cu Mihai Eminescu.15 ianuarie la 10:19 ·

foto: I.G.S.U. - INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

Prospectiv A-z  Mihai Eminescu:


Faceţi o uriaşă reacţiune morală,


o revoluţie de idei


Răscoliţi geniul naţional, spiritul propriu şi caracteristic al poporului din adâncurile în care doarme.

„Ce să vă spun? Iubesc mult acest popor blând, pe spatele căruia diplomaţii croiesc hărţi şi războaie, zugrăvesc împărăţii despre care lui nici prin gând nu-i trece. Iubesc acest popor care nu serveşte decât de cataligi acelora care se înalţă la putere. Popor nenorocit care geme sub măreţia tuturor palatelor de gheaţă pe care i le aşezăm pe umeri.


E mică ţărişoara noastră, îi sunt strivite hotarele, greutăţile vremurilor au ştirbit-o, dar această ţară mică şi ştirbită e ţara noastră, e Ţara Românească, e patria iubită a oricărui suflet românesc. Noi o iubim aşa cum este, aşa cum a făcut-o Dumnezeu, cum a ajuns prin suferinţele seculare până în zilele noastre. O iubim fără a-i cere nimic în schimb, nici chiar încrederea ei, atât de lesne de indus în eroare, nici chiar iubirea înnădită azi la lucruri străine şi la oameni străini.

Tocmai de aceea trebuie să schimbaţi opţiunea publică! Daţi-i o altă direcţiune! Răscoliţi geniul naţional, spiritul propriu şi caracteristic al poporului din adâncurile în care doarme. Faceţi o uriaşă reacţiune morală, o revoluţie de idei în care ideea de „românesc" să fie mai mare decât „uman", „genial", „frumos". „

Smaranda Dobrescu Marea prapastie care se largeste printre romani inghite din pacate si atitudinea fata de Poetul National.

"Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,

Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el.


: http://www.ziaristionline.ro/.../eminescu-batjocorit.../...

Eminescu batjocorit de ziua lui la TVR de Patapievici şi Boia, care "prezic"…

ZIARISTIONLINE.RO

Mihai Ion Turcu Ieri seara treceam pe langa bustul lui Eminescu, eu si cainele. La poalele piedestalului ardeau cateva candele.M-am bucurat sa le vad si incercam sa-mi amintesc exact versurile de la finele "Luceafarului" .... Eminescu nu este in borcan doar limba romana care prin reforma Domnului Curaj trece la "dexteritati" sau "facultative" .....


Niciun comentariu: