miercuri, 27 ianuarie 2016

A ne intari intari inauntru si a inspira incredere inafara

A ne întări înăuntru şi a inspira încredere înafară – 18 ianuarie 2016


Gheorghe Gradinaru
 
 

"Securitate? Un exemplu: în vara lui 1968 în fata iminenţei unei invazii militare a aliaţilor din Tratatul de la Varşovia, preşedintele american Johnson i-a avertizat pe "aliaţii frăteşti"să-şi ţină legaţi câinii războiului iar premierul chinez Ciu Enlai era gata să ne trimită în sprijin tancuri.
Prestigiu? Într-un răstimp de mai puţin de două decenii, România i-a primit ca oaspeţi pe cei mai vestiţi şi puternici oameni de stat ai epocii ( înafară de Papa de la Roma, preşedintele Mao şi regina Angliei, dar şi aceştia s-au întâlnit, la ei în ţară, cu şeful statului român).
Cartea laboriosului şi rigurosului istoric şi politolog Vasile Buga prezintă şi explică pe îndelete "enigma şi miracolul" acestei politici, fără a-i ascunde însă nici carentele, mai ales că de pe urma unor asemenea carenţe România a plătit şi plăteşte încă şi astăzi scump. Cărţile lui Vasile Buga, ca şi cele ale lui Larry L. Watts, sunt lecturi obligatorii pentru oricine e sincer în strădania de a înţelege România de până mai ieri."

 

 

Power&Politics World » A ne întări înăuntru şi a inspira încredere înafară

știri, analize si comentarii politice si geopolitice

POWERPOLITICS.RO

 

Stefan Kovacs Am serioase îndoieli. În primul rând- ca să ne trimită tancuri China- ar fi trebuit să existe vreo cale de acces- care nu exista. Las deoparte faptul că la vremea respectivă chinezii produceau niște porcării mai proaste decât tancurile românești (ambele sub licență rusească, evident). În plus, americanii n-aveau nici un interes să pornească un al treilea război mondial- și iarăși s-ar fi pus problema cum și pe unde să ne ajute. Din câte știu, la vremea respectivă Tito se oferise să găzduiască un guvern și o armată refugiată- dar fără arme.


Gheorghe Gradinaru Eu cred ca pozitionarile transmise de SUA si China alaturi de decizia de a se opune armat unei eventuale invazii sovietice au constituit fara urma de indoiala argumentele principale in decizia URSS de a nu invada Romania in 68

 

Gavrila Ch Fara semnalele extrem de serioase trimise de americani. rusii ar fi doborat doua pasari cu o singura miscare, mai ales ca Ceausescu devenise un iritant major, susceptibil de a crea precedente periculoase pentru cei din spatele Cortinei. China a adaugat sprijinul moral la presiunea americana si uite cum ursul mare dela Rasarit si-a inghitit cu mare greutate supararea.

 

Prospectiv A-z ...'politica noastră externă pe care, în jurul memorabilului an 1877, Eminescu o definea prin "ceea ce ne impune chiar poziţiunea noastră geografică: de a evita orice provocare faţă de puterile noastre vecine şi de-a întreţine îndeobşte cu toate puterile cele mai bune relaţiuni. Prin aspiraţiunile noastre, prin dezvoltarea intelectuală ce şi-a dat România de jumătate de secol (…), ea a căutat a se apropia de civilizaţiunea europeană; ideile de progres, dezvoltarea noastră economică trebuie să fie pururea ţinta noastră pentru a ne întări înăuntru şi a inspira încredere înafară".'

 

Prospectiv A-z  Ma bucur ca-i dam dreptate lui Eminescu, numai ca pe vremea lui puterea nu se proiecta transcontinental--nici chinezii si nici americanii nu intrau in ecuatia geopolitica. Cel mai aproape de notiunea de azi a power-projection aveam Imperiul Britanic, dar nu stiu ce ar fi zis despre acestia. Cred ca Mica Romanie, ca si acum dupa terminarea flotei, nu prea conta pe oceane unde jucau si arbitrau britanicii.


Preda Mihailescu In sfarsit se angajaza mai multi pe traiectorie! O veste buna!

 

Niciun comentariu: