miercuri, 8 iulie 2015

Podemos despre austeritate

Podemos despre austeritate – 6 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Pablo Iglesias, the head of this new anti-austerity group in Spain called Podemos, which means in English "We can." makes some remarks concerning austerity:
"Austerity means that people is expulsed of their homes. Austerity means that the social services don't work anymore. Austerity means that public schools have not the elements, the means to develop their activity. Austerity means that the countries have not sovereignty anymore, and we became a colony of the financial powers and a colony of Germany. Austerity probably means the end of democracy. I think if we don't have democratic control of economy, we don't have democracy. It's impossible to separate economy and democracy, in my opinion.

 S.D  Nu-mi fac un scop in a admira miscarile de tip "far left"' europene, cum sunt cele din Grecia, Spania,Germania. Prezenta lor este insa un fapt obiectiv si necesar atat timp cat social democratii odinioara semnificativi, francezi, germani, englezi par sa nu mai existe, sa nu se mai exprime. Relevant ca in doua posturi cheie, Presedintele Parlamentului European, Schultz si vicecancelarul Sigmar Gabriel fac o autentica politica populara sustinand austeritatea asa cum le-o dicteaza PPE.. Cine mai reprezinta saracii si precarii Europei? Cine mai sustine dialogul social si contractele colective?

  Octavian Lupu Miscarile botezate "far left" sunt de fapt (probabil cu unele excese), continuatoarele partidelor de stanga occidentale din perioada in care rezultatul meciului comunism/capitalism nu se decisese.Dupa victoria capitalismului, treptat dar rapid, social-democratii au virat spre dreapta si doar pe la alegeri se dau drept partide de stanga. In linii mari este si cazul PSD, ca sa nu mai vorbim de UNPR. Recent am citit undeva pe net (nu mai stiu unde) afirmatia cuiva care spunea ca actualul partid democrat este mai de dreapta decat partidul republican de pe vremea lui Reagan. Desigur stiu ca doctrina democrata nu e totuna cu social democratia dar oricum si democratii sunt perceputi tot de stanga, republicanii gratuland-ul pe Obama cu termenul de "bolsevic" in repetate randuri. Fidel Castro, in revista L'Express, in vara anului 1990, ii replica lui Christine Ockrent ca afirmatia ei conform careia comunismul a murit este falsa. Premizele comunismului exista atata timp cat capitalismul fabrica in masa dezmosteniti ai soartei i-a replicat Castro. Ori asta se intampla acum. De aceea pe piata reprezentarii intereselor apar partide care nu sunt comuniste dar care, in functie de raspunsul plutocratiei la nevoile saracimii mondiale, se pot radicaliza. Si vreau sa cred ca nimeni nu-si doreste acest lucru, oricat de "bolsevic" ar fi.

S.D  Corect. Nu inteleg de ce totusi aversiunea fata de aceste partide "far left" depaseste teama de evolutia partidelor "far right". Lucram la orice nivel cu automatisme, cu preluari de idei din media, cu preluari de idei ale altora. Ca sa exemplific, ar trebui sa exemplific cu lozinca: "Jos comunismul".

S.D  Au fost suficiente doua luni de agitatie mondiala cu Grecia in mijlocul evenimentelor ca sa-ti dai seama ca desi partidele s-au exprimat mai putin, oamenii obisnuiti sunt pozitionati foarte clar de o parte sau alta a taberelor.Daca am vrea sa legam  atitudinea de niste principii doctrinare, cum ar fi austeritatea e destul de greu cand argumentul unic si greu de combatut al "onoarei de a-ti plati datoriile"' te asurzeste. Degeaba vin ceilalti cu explicatii privind conjuncturile politice,bancile, dobanzile, filialele bancilor creditorilor platite de doua ori, etc, Nu e cale de impacare. Cel mai curios mi se pare ca fiind vorba de alt subiect splitul din societatea noastra urmeaza aceleasi urme adanci lasate de Basescu. In general basistii sunt impotriva atitudinii de la referendum a grecilor. Oare asa o vom tine o generatie, doua?...

Niciun comentariu: