miercuri, 8 iulie 2015

Poate fi salvata Grecia?

Poate fi salvata Grecia? – 7 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Intrebarea de pe buzele tuturor este in aceste zile daca si cum ar putea fi salvata Grecia. Exista doua proiecte care prind contur in Franta, cel putin:
Acestea se vor a fi doua solutii durabile la problema europeana, din care criza grecilor este una din simptome: 1. O transformare a zonei euro inlocuind cu logici de de solidaritate si investitii cele actuale de concurenta si ruinare-o idee aparata de Gabriel Colletis, Jean Philippe Robe si Robert Salais; sau, 2. dezagregarea uniunii monetare prost gandita care ar incepe cu iesirea Greciei - o perspectiva prezentata de Costas Lapavitsas
In fond trebuie recunoscut ca Grecia si PM Tsipras nu prea au solutii in aceasta etapa. Acesta este prins intre doua menghine: Creditorii conditionand sprijinul pe mai departe de aplicarea unor noi masuri de austeritate il obliga fie sa-si apere programul din campanie si sa se supuna apoi la represalii financiare, fie sa cedeze creditorilor, cu riscul pierderii majoritatii parlamentare si sa asiste la implozia partidului sau. Tactica preluata de la Podemos, modificarea primordiala a sistemului de taxare, conditie de baza pentru refacerea tesutului social, inca nu a avut sansa sa fie aplicata un timp suficient de relevant.

  Cornelius Frankenfeld Problema actuala Greciei se poate descrie cu o propositie simpla:" intii au votat si dupa aia s-au gindit", daca s-ar fi gindit intii si dupa aia votau, era PROBABIL o alta situatie. Cred insa ca nici acum nu gindesc, in sensul sa analizeze situatia, fara a fi de o parte au de alta. Daca vrei ceva nu pui conditii care nu pot fi acceptate. Cind am in fata un zid, il ocolesc, nu dau cu capul.

 

Stefan Kovacs E destul de dificil pentru că dacă lovesc acolo unde s-au dus banii din împrumuturi- respectiv în bănci și în bogații lor- va urla toată lumea că sunt comuniști și s-ar putea să se trezească și cu o mică lovitură de stat- mai ales că armata lor are experiență și am serioase îndoieli că ar fi de stânga.

Niciun comentariu: