duminică, 5 iulie 2015

12 mituri bruxelleze 7,8

12 mituri bruxelleze,- 7, 8 – 18 iunie 2015
Smaranda Dobrescu

Mitul 7. Microintreprinderile si micile firme ar trebui exceptate de la reglementari. Excluderea acestor firme din reglementarile UE ar avea efectul ca doar o mica minoritate din companii ar ramane supuse legislatiei UE.Totusi, IMM-urile reprezinta majoritatea din toate companiile UE. Aceasta abordare discriminatorie exclude companiile de la o competitie in termeni egali.Exista o tendinta a Bruxellului sa se focuseze asupra costurilor pentru IMM-uri in particular. E adevarat ca propunerile legislative ar trebui sa tina seama in mod corect de importanta enorma economica si sociala a IMM-urilor, dar introducand o exceptie pentru o parte atat de semnificativa a economiei UE este cu totul nepotrivit. Deja in prezent in multe IMM-uri exista o lipsa de implicare a lucratorilor: doar 1,3% din totalul intreprinderilor sunt acoperite de cadrul pentru informare si consultare avand structuri I&C (structuri de informare si consultare cum ar fi consiliul lucratorilor sau consiliul de intreprindere), iar 98,7% sunt in afara regulii. Acest mit are efectul ca multi angajati din multe tari nu beneficiaza in mod corespunzator de o gama larga de drepturi ale lucratorilor.
Cu alte cuvinte, existenta comitetelor sau consiliilor de intreprindere in cazul IMM-urilor nu este prevazuta prin lege. Aceste structuri sunt parte componenta a dialogului social la nivel de intreprindere, locul in care reprezentantii lucratorilor pot participa chiar la deciziile economice ale patronatului, macar consultativ, in afara discutiilor obisnuite de organizare si retribuire interna a muncii. Astept cu nerabdare sa vad impactul TTIP asupra participarii si consultarii lucratorilor in societatile mai mari sau mai mici.

Mihai Ion Turcu Secole au existat breslele, foarte organizate, desfiintate in cadrul modernizarii europene ca retrograde si limitative ale progresului (industrial).Cu mica valoare sociala dar totusi am avut "Cooperrativele" si "Uniunea Cooperativelor". Cum marele capital este organizat si blindat inclusiv "antiatomic", IMM cu protectie necesara din partea statului, ca fapt social cu valoarea lui, nu pot avea prezent ?

............................................................................................................................................................

 

Mitul 8 Pentru a face Europa mai competitiva, cu mai putina birocratie si cu o taxare mai mica este nevoie si se poate indeplini printr-o agenda mai buna de reglementare bazata pe regula „una inauntru, una in afara"
O regula de acest fel ar insemna ca o noua prevedere legislativa, indiferent de importanta ei (de exemplu reglementarea pietelor financiare, etc) sa fie introdusa doar daca dispare cea anterioara. O astfel de regula ar limita extensia reglementarii intr-un mod arbitrar, prin plafonarea numarului de masuri care ar putea fi adoptate. Aceasta regula este de fapt un produs al mitologiei- nu exista nici cea mai mica dovada ca ar servi la o mai buna reglementare., desi a devenit o parte din mantra bruxelleza. Desigur este important sa imbunatatesti calitatea si eficienta legislatiei dar si sa ai toata preocuparea in ce priveste modul in care regulile si reglementarile pot fi proiectate optim incat sa-si indeplineasca obiectivele. Dar, cuantificand reglementarile in acest fel iese la iveala o abordare pur ideologica unde „mai putin" este echivalent cu „mai bun".

Niciun comentariu: