miercuri, 8 iulie 2015

Pe scurt, despre datoriile Greciei

Pe scurt despre datoriile Greciei – 2 iulie 2015
Smaranda Dobrescu via Dan Alexe.

Mici detalii semnificative despre datoriile Greciei (asta asa, sa nu aruncam mereu cu pietre)..

Dan Alexe   Datoria greaca este in primul rand o datorie privata, nu una publica, a guvernelor care au fost... Bancile germane, austriece, franceze etc. au oferit imprumuturi oricui voia, cum au facut si alea din America cu imprumuturile ipotecare "putrezite"... E o vina moralã la fel de gravã a bãncilor ca impinsul la consumul de droguri.

Apoi, cand a venit criza, premierul precedent Samaras, in acord cu Germania si Franta, a cumulat ansamblul datoriei private grecesti cu datoria (mult mai mica) a statului... Ca sa justifice rambursarea bancilor straine.

Acel "bailout" care a fost pana acum, a servit aproape exclusiv la rambursarea bancilor straine (vinovate), dar s-a adunat in acelasi timp cu datoria precedenta.

Pensionarii si chelnerii greci (trandavi prin definitie dupa mintea voastra) trebuie sa plateasca acum.

Ati mai si crezut legendele stupide, propagate in presa, ca s-au strans 320 miliarde de euro datorie pentru cã nu-ti da chitanta TVA la tzatziki in crâșma din Ierissos, unde aștepți tu bacul pentru Athos.
---

  Preda Mihailescu Mai sa fie, se arata Dan Alexe din alta perspectiva cameleontica ... Un singur lucru ar fi de corectat, stie el bine. Ca nu mintea romanului conteaza, ci mintea germanului sau a olandezului si luxemburghezului. Da, asa se tampesc si indoctrineaza oamenii. Am intrebat odata cum nu le este rusine sa vorbeasca de state "unsustainable", cand in 2008 bancile au produs in lumea intreaga pagube de mii de miliarde. Sistemul financiar este primul unsustainable in tot contextul, dar aceasta nu numai ca nu prea se spune - dar este si o afirmatie ce poate in societate aduce admonestari aspre...

 

  S.D  Cred ca e prima data cand citesc un text al D-lui Dan Alexe. Mi s-a parut ca explicatia datoriilor Greciei completeaza-fara remarcile personale specifice- cele pe care le-am tot sustinut. Cel mai important mi se pare ca cetatenii germani, belgieni, etc sa nu traiasca cu frustrarea ca ei, cu impozitele lor au sustinut esecul Greciei si ca aceasta le este datoare.

 

  P.M  Pai impresia mea este ca scindarea Europei la nivelul populatiei este obiectivul numarul intai! Cetatenii mai capabili de discernamant - si mai linistiti financiar - sunt in general de parerea pe care o enuntam si noi. Dar majoritatea este mai saraca, mai nesigura si mai influentabila. Si acolo cand le spui ca "tu trebuie sa platesti datoriile altora" - au impresia ca au inteles totul.

Asa sau asa, scenariul grec in tandem cu Spania, Portugalia si Italia - mai tineti minte cu cata dezinvoltura vorbeau tovarasii politici corecti despre PIGS - states, ca si cand ar fi fost o evidenta prescurtare si nimic mai mult? In 7 ani toti au uitat de imprumuturil gigantice pentru a salva bancile, si nimeni nu se mai intreaba daca chiar nu exista nici o legatura intre primul fenomen si al doilea.

P.M  In ceea ce priveste resursele "regulatorii" ale pietei - un expert din Frankfurt, lucrand pentru asigurari si facand tranzactii de miliarde zilnic, spunea ca indicele cumulat - care caracterizeaza confindenta bancilor in bondurile unor date state, fusesera o curba practic dreapta si orizontala peste 13 ani, atat in cazul Greciei cat si in cazul Italiei - pana s-a rupt filmul. So much about the natural regulation factor market.

Mihai Ion Turcu Aceasta troica pretinde a fi instrumentul omogenizarii dezvoltarii societatilor in curs de dezvoltare, afiliate functional celor dezvoltate. Am asistat stupefiati la finantarea unor proiecte absolut fara rost, perfect absurde, insemnand bani cheltuiti fara vre-un efect de dezvoltare a ceva. (Sali de sport in sate depopulate, piscine fara sursa de apa, microcentrale electrice nenecesare , distructive care nici nu functioneaza, etc.) Un organizm specializat de la Bruxelles a aprobat si finantat asemenea proiecte. Undeva ceva nu este in ordine...

  S.D  Tot troika a decretat si privatizarile. Nu am auzit sa mentioneze ca dau fonduri pentru aducerea pe linia de plutire a unor companii de stat, multe cu aspect trecut de giuvaier sau cu statut de unic sau cel mai important furnizor al zonei. De exemplu, tare mi-ar placea ca fara acordul nimanui guvernul sa gaseasca bani sa renationalizeze unele unitati ce ar putea fi rentabilizate fara mare greutate sau care sa aduca beneficii in context zonal. Dar, troica nu gandeste la dezvoltare, poate nici nu esta asta menira ei, dar prea gandeste mereu la deposedari, la atingrea statutului de colonie, cel putin pe unde s-a intamplat sa treaca FMI.

  S.D  De exemplu, imprumutul nostru celebru de 20 miliarde, conform spuselor regretatului Bogdan Balthazar a acoperit in cea mai mare proportie datoriile sectorului privat, adica s-au platit sume la filiale ale unor banci straine din Romania. Probabil in speranta ca acestea vor ramane in tara si vor cpntinua sa alimenteze economia reala. Sau, fara aceasta speranta. (Aici e intrebarea!). Datoria am returnat-o bancilor straine, americane si europene care ne-au dat banii, noua, statului Roman. Care a fost atunci castigul tarii, daca aceleasi banci le-am recapitalizat si apoi le-am returnat si" imprumutul?"

  P.M  Cum se poate verifica asa ceva? Asta ar fi chiar strigator la cer! Adica se folosesc "imprumuturile" unor state satelit, pentru a salva bancile. Si apoi datoriile apasa pe popoarele acelor state?! Asemenea lucruri trebuiesc diseminate in presa internationala - sa creasca o rezistenta internationala, singura sansa!

S.D  Din presa: Regretatul Bogdan Balthazar: „ Banii vor ajunge la BNR. După ce am încheiat acordul, banii vor merge în rezerva valutară a băncii centrale. Apoi BNR îşi va calcula de cât are ea nevoie, iar cu restul se va plăti probabil datoria privată. Cred că firmele private vor trage 60% din aceşti bani, pentru a-şi plăti datoriile de circa 14 miliarde de euro, iar restul acolo unde va mai fi nevoie'', a afirmat Baltazar, adăugând că băncile din România nu au nevoie de bani din acest împrumut. ''Când BNR va da banii firmelor private se va pune o presiune pe cursul valutar, dar banca centrală va interveni atunci, pentru că având bani îi va schimba în lei, iar cursul se va stabiliza'',

M.I.T  Bancile sunt cu siguranta o inventie utila . responsabilitatea este mutuala si prudenta obligatorie. Bancile de acuma, "sofisticate" par a se fi ratacit in propriile inginerii.

  P.M  Ah, desigur ca nu este vorba de bancile per se - este vorba de matrapazlacurile financiare ale ultimilor zeci de ani, care au desprins circuitul banilor electronici de economia reala.

M.I.T  si chiar de bani. Finantistul Rudina ne propunea un sistem financiar bimetal aur-artgint. N-a fost luat in serios.

  Stefan Kovacs Dacă ne reamintim cum a scos dl. Ciumara de sub nu știu ce preș datoriile din 1939 ale statului ( ?) față de Suedia- ne dăm seama că se poate orice, oricând, oricum. Un fost ministru de finanțe cipriot spunea cu cea mai mare dezinvoltură că e normal ca datoria să fie trecută de pe umărul băncilor pe cel al populației.

  Costel Grig Dan Alexe sa se mai informeze. Datoria externa guvernamentala a Greciei este la nivelul de 183% din PIB, iar datoria companiilor este de doar 68%. Datoria "casnica" este de 65%. Este clar ca statul e cel mai indatorat si ma tem ca tot el a facut si cele mai proaste 'investitii", respectiv pensii, ajutoare sociale si alte achizitii de liniste sociala.

S.D  Regret, Domnule Grig, folosim surse diferite de informatie. Rolul bancilor, atacurile speculative, derivativele, etc au un rol major in istoria recenta a Greciei.

Niciun comentariu: