vineri, 10 iulie 2015

Piste false in interpretarea tragediei Greciei

Piste false in interpretarea tragediei Greciei – 9 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Ideologul dreptei de tip neo (deocamdata), Vladimir Tismaneanu s-a exprimat in legatura cu Tsipras, partidul sau si situatia actuala, focalizand pericolul, unde altundeva decat inspre intalnirea formatiunilor de extrema stanga si dreapta cu ocazia acestui referendum.Ar fi fost mai corect nuantat sa se pronunte ca oponenta la un program de austeritate european, cerut de votantii greci in mod democratic a coincis de data aceasta cu antieuropenismul extremei drepte. A alatura cele doua tipuri de formatiuni altfel decat conjunctural, pe o anume tema specifica este o fortare intentionata.
Iata de altfel o parere exprimata pe forumul de discutii al Cobntributors,spatiul care a gazduit articolul lui VT:
"Traim perioada destramarii "mitului european" si a revenirii in forta a celor nationale, cele ale popoarelor componente ale "uniunii"… Este ceva similar cu perioada de sfarsit a URSS cand mitul omului sovietic devenise deja unul golit de continut, o limba de lemn fara forta emotionala, iar identitatile nationale se trezeau la viata…..Ceea ce multi nu realizeaza e ca mutatia de constiinta, ruptura, s-a produs deja in perioada imediat post-criza iar la ce asistam acum e agonia, continuarea pentru o vreme a sistemului, si a discursului "european", din motive de inertie institutionala…Dar de crezut nu mai crede nimeni, fiecare stat a inceput sa se gandeasca tot in termeni de interes propriu (national)."

Nu ma incanta comentariul de mai sus, dar reprezinta dupa parerea mea o opinie sincera, nu una care sa se constituie in biblie pentru neoliberali...

  Preda Mihailescu Nu cred ca sinceritatea se mai reinvata, cand a fost batjocorita fara rusine. Fiecare isbucnire de constatare obiectiva risca sa devina parte din planurile ... din care individul a devenit parte.

  Mihai Ion Turcu Domnul Tismaneanu joaca rolul de umanist de curte, un servitor recompensat pentru discursuri ocazionale, apologii , speculatii sofistice etc. Continutul acestora depinde de comenditar si interesul sau ocazional.

P.M  Mihai Ion Turcu @ " Continutul acestora depinde de comenditar si interesul sau ocazional.". Poate - dar dincolo de asta, va fi avut el grija de mult sa aiba dincolo de ape comenditari mai constanti. Si acolo se verifica conformitatea. Am eu impresia!

M.I.T  In toate actiunile de prea mare anvergura, cu grade mari de incertitudine, sunt necesare reglari in mers care s reduca incertitudinea m,riscul si sa corecteze parcursul spre finalitatea dorita. Suntem intr-un moment in care se cere o reluare in seama a diferentelor, particularitatilor si problemelor de integrare ale diverselor state nationale ( o realitate organica) concomitent cu revizuiri a conceptului UE insusi. Daca nu se are in vedere aceasta necesitate , necesitatea se impune obiectiv.

  S.D  Nu stiu de ce dar am impresia ca daca in acest sfarsit de saptamana decidentii UE nu vor realiza punctul in care se gasesc, reactia cetetenilor europeni fata de austeritate si lipsa de democratie, ridicarea sau nu arbitrara a unor restrictii (gen MCV) partida UE in forma monetara, monetar-ecocnomica si mai ales in forma aproape uitata din sloganul "Europa egalilor", partida e pierduta.

P.M  Mihai Ion Turcu @ "se cere o reluare in seama a diferentelor, particularitatilor si problemelor de integrare ale diverselor state nationale ( o realitate organica) concomitent cu revizuiri a conceptului UE insusi.". Perfect!

Cu atat mai mult, intr-un moment ca acesta se impune o sensibilizare (care nu poate porni decat de la noi) a Occidentului de fapt crescut din Francia si HRRDR asupra specificitatii Imperiul de Rasarit si a tarilor care au ramas sub influenta turceasca - si marcate de ACEASTA si de fel de Ortodoxie, cum gresit le place sa deduca. Sa se faca cum zic ei "un brand" din faptul ca fiecare in parte au stat ca un val de aparare pentru Europa, si prin acest destin, crestin, au adus contributia indirecta la desvoltarea Europei. Si sa le intre odata in minte ca 500 de ani de evolutie furata, lipsa renasteri si a unor etape intermediare comune Europei Occidentale, nu se pot compensa prin niste structuri la cheie, nici institutionale, si nici cibernetice! Ca este si in interesul lor sa inteleaga asta. Eu tin discursul asta de fiecare data cand am ocazia, in lumea mea - se uita la mine ca la urs, dar repetitio mater studiorum est, cu timpul s-or face valuri. Problema este ca aceasta constiinta nu exista nici la tarile Ortodoxe Sud-Est Europene, care se lasa impartite prin invidii si in suferinta lor compenseaza cu vise de marire.

Sunt foarte trist de reactiile generale pe care le vad referitor la actualitatea din Grecia. Am impresia puterinca a unei coordonari de propaganda anti-greceasca, pornita pesemne de la Bruxelles, si care foloseste cu mare iscusinta complexele si inividiile celor care nu au avut ocazia vreunei cat de mici perioade de liniste si relativa bunastare, cum au avut-o Grecii. Cei care raspandesc propaganda stiu foarte bine cum sa le cante romanilor in strune, dar rezultatul este de mai mare rusinea. De parca nu ar intelege ca este 90% din situatia noastra, chit ca au pornit de la premize relativ mai bune, neavand comunism...

Octavian Lupu Dl Tismaneanu nu cred ca a fost vreodata mare fan al UE. Asta s-ar putea datora si istoriei familiei sale care se trage dintr-o alta Uniune, care apoi a decedat. Acum insa, datorita amplitudinii crizei generate de Grecia, e un bun moment sa exprimi pareri anti-UE fara ca acest lucru sa bata la ochi. Pentru ca prietenii d-lui Tismaneanu or fi ei proamericani dar sunt si mari fani UE care ne-ar baga in eurozona si maine daca s-ar putea. Pe de alta parte nici uniunea statelor americane nu sta prea bine. Sudul SUA se transforma pe zi ce trece intr-un soi de Tinut Secuiesc care flutura steaguri confederate, simbol al sclavagismului sudist, iar subliminal apare tot mai mult ideea, daca nu a independentei, cel putin a unei mai mari autonomii.

  S.D  S-ar putea considera existenta unei forte centrifugale fata de un centru prea autoritar sau incapabil sa gestioneze atatea particularitati cam disarmonice?

 

  O.L  Cred ca principala problema nu o reprezinta nici autoritarismul si nici abilitatile de gestionare in general ci faptul ca sistemul in sine eliberat de constrangeri sociale si faireness (exact cum era in epoca victoriana), incepe sa genereze dezmosteniti ai soartei peste limitele de toleranta admise pana acum sau considerate ca fiind suportabile.

  S.D  Autonomia visata de Sudul SUA s-ar datora proliferarii dezmostenitilor? S-ar intoarce cineva la sclavagismul sudist dupa ce a vazut filmele lui Terence Malik?? emoticon smile

  O.L  Cand e vorba de dezarticularea unei tari sau dimpotriva unificarea mai mult sau mai putin fiabila a altora, follow the money daca vrei sa afli raspunsul corect. Scotia sau Catalonia vor independenta din motive etnice? Nici vorba. Una pentru ca e prea saraca cealalta pentru ca e prea bogata. Una pentru ca primeste prea putin de la guvernul central cealalta pentru ca da prea mult. Yugoslavia s-a dezmembrat in primul rand din ratiuni economice. Republicile componente considerau injust modul in care guvernul federal sarb aloca resursele colectate de la toti. Fenomenul a inceput pe la mijlocul anilor 80. Motivele etnice nu au fost decat o consecinta a celor economice. Sa privim lucrurile si alta perspectiva: daca Romania ar fi o tara prospera, dezvoltata din punct de vedere economic si social, aflata foarte aproape de standardul occidental al bunastarii, credeti ca ungurii si secuii si-ar mai pierde vremea cu autonomia? Sau moldovenii, inclusiv filorusii nu s-ar inghesui sa se uneasca cu Tara? In ceea ce priveste sclavagismul sudist, ma mira ca ati luat-o la propriu. Dorinta de autonomie se datoreaza saraciei. Este foarte usor sa fii generos cand esti relativ prosper si devii foarte suspicios cand cantitatea de cascaval se reduce considerabil. Uitati-va si la politica UE fata de imigranti. Sclavagismul pur negru nu mai este posibil intrucat el este acum generalizat la nivelul claselor inferioare. Noii negri in acceptia vechiului termen de sclavagism sunt emigrantii ilegali latino-americani. Violenta politiei din cartierele sarace locuite de negri, recrudescanta rasismului sub Obama, etc. toate sunt rezultatul cresterii saraciei si a inegalitatilor sociale. Un politolog rus vorbea acum vreo 5 ani despre posibila dezmembrare a Statelor Unite, destul de argumentat, ca o contrapondere la cei care cantau prohodul acualei federatii ruse. Desigur, nu am luat in serios nici unul dintre prohoade dar pe de alta parte producerea unui asemenea fenomen nu trebuie exclusa complet. Sa nu uitam ca la momentul accederii noastre in UE cei care sesizau elemente de schisma care ar fi putut conduce la o implozie erau considerati nebuni. Si revenind la SUA si la rasism: noi suntem victimile propagandei prin povesti a Hollywood-ului care prezentand cat s-a putut de realist problema a reusit sa o exorcizeze in mentalul colectiv in special al aceluia din afara granitelor SUA. Probabil ca ati uitat faptul anecdotic ca Clintonii, excedati de tupeul lui Obama de a candida la presedintie au fost surprinsi spunand (de fapt Bill Clinton ca sa fim exacti): "In alte circumstante baiatul asta ne-ar fi servit cafeaua." Negrii americani stiu foarte bine cat de peiorativ este cuvantul "Boy" raportat la o persoana de culoare si ce conotatie rasista are. Pe scurt: orice este posibil cand cantitatea de have nots o excede cu mult pe cea de haves. Restul sunt vorbe de claca, dupa cum spunea bunica mea, Dumnezeu sa o aiba in paza.

  P.M  Octavian Lupu @ Sunt convins ca factorul economic este important. Sunt insa in egala masura convins, sau obisnuit, ca a devenit in asa masura liturghia "rationala" cea de toate zilele, incat ne atinge filamentele interpretatorii cu multa tentatie. Este partea din intreg, cu care se cocheteaza bine, si a devenit substitut de cauzalitate. Eu in aceasta cauzalitate nu cred. Nu exista acest tip de cauzalitate - fenomenele mari sunt sisteme dinamice cu multe dimensiuni cauzale, si a izola una, oricat de importanta, mai devreme sau mai tarziu creaza imagini deformate.

S.D  Pornesc de la ideea ca Domnul profesor Mihailescu vorbind de cauzalitate se refera la determinismul sistemului si la reductionismul pe care il acceptam prin despartirea in subsisteme care pot pierde din integralitate.

In integralitatea dimensiunilor cauzale ale sistemelor mari pot interveni evenimente neasteptate, care perturba mai mult sau mai putin evolutia aproximativ cunoscuta a sistemului. Gandesc ca, urmare a politicilor si birocratiei Bruxellului, a lipsei de previziuni si finete in abordarea diferentelor initiale intre tarile membre (de traditie, religie, dezvoltare economica, etc) s-a creat cauzal,dar neasteptat acest split intre tarile avansate economic si cele sarace,neperformante.Sau intre nord si sud.. Discrepantele mari intre state de natura economica in special s-au tot adancit contrar asteptarilor si ideii de fonduri structurale, dintr-o cauza probabil neluata in seama: exportul Germaniei datorat superioritatii nete de tehnologie si salarizare care a facut ca aceasta sa exporte nu numai bunuri dar si somaj in tarile importatoare devenite cu timpul piete de desfacere lipsite de fonduri de dezvoltare si de perspectiva progresului. Elementul de corectie care era necesar sa fi fost dupa parerea mea introdus la timp era un plan Marshall pentru aceste tari. Nu a fost sa fie!!

Roxana Iordache Hai, doamnă dragă, doar ne ştim de atâta vreme, cum să fie ăla de dreapta?! emoticon smile

  M.I.T  Criza greceasca a prins bine. S-a jucat poker la masa verde. A castigat Zipras. Se vor gasi solutii . In UK se misca cetatenii. Puterea in UE a devenit prea financiara si prea birocratica. Semnalul ca s-a ajuns prea departe a fost dat. Domnul Tismaneanu invarte vorbe, de regula nu ale lui ci a cui i-l plateste stricto sensu.

S.D  Roxana, VT este ce trebuie si cand trebuie. Vezi de altfel si paranteza mea din postare (deocamdata). Daca nu m-as feri sa cad in manierism sau Doamne fereste intr-o obsesie, as avea zilnic ceva sa contest in ce-l priveste, asa ca sa ma racoresc! emoticon smile.

  Draghi Puterity In Grecia avem de fapt prima revolta anti-bubula din UE. Dintr-un UE care a inceput cu idei nobile si indraznete dar care a fost intre timp confiscat in cea mai mare parte de bubuli.

  P.M  Pai Grecii cu Bubulina, si nu cu Bubuleanul, oder?

D.P  Eu ma refeream la "bubulii" lui Pavel Corut emoticon wink Apropo, remarcabil cum a reusit Corut inca de la inceputul anilor '90 sa identifice amenintarea principala pentru viitorul omenirii.

Niciun comentariu: