miercuri, 8 iulie 2015

Investitii, nu imprumuturi!

Investitii, nu imprumuturi! – 7 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Fata de diferentele actuale de productivitate si competitivitate existente intre statele membre UE, in special in comparatie cu Germania, apare clara ncesitatea transferurilor interne in zona euro. Aceasta concluzie ne aminteste de ideile dezvoltate de economistul britanic John Maynard Keynes, in timpul Conferintei de la Bretton Woods, in 1944. Propunerea sa care ar putea fi adaptata zonei euro, indeamna tarile europene sa retina principiul unei gestiuni de tip cooperativa a balantei de plati a acestora pentru a se mentine pe ansamblu in echilibru.. Nu prin simplu transfer financiar sau ajustari de schimburi interne, ci prin investitii ale tarilor excedentare spre tarile deficitare care isi vor putea corija dezechilibrele. Evident ca orice idee buna aceasta idee aplicata ar putea prezenta dezavantajul depasirii unor limite investitionale care ar duce la schimbarea statutului de independenta a tarilor mai slab dezvoltate. Deci, masura in toate.

  Mihai Ion Turcu independenta care se dovedeste a fi doar teoretica.

 

  Gabi Cretu Daca eu va spun ca federalizarea e singura soluție care sa împace capra cu varza... emoticon smile

  Cornelius Frankenfeld Este o Idee, dar pentru asta trebuie ca finantele sa fie coordonate centralizat, adica un "minister european" de finante. Dar si alte domenii ar trebui sa ctioneze centralizat spre in afara ca d.ex. afaceriel externe, apararea.

  S.D  Cornel, federalizarea este in sine o idee valabila care presupune evident mai multe instituti centralizate. Din pacate in raportul celor 5 presedinti elaborat acum o saptamana nu se are in vedere decat consolidarea EMU, adica a uniunii monetare si economice, prin preluarea de catre ECB a rolului bancilor centrale nationale. Am discutat trei zile la rand ce inseamna acest EMU si cate necazuri ar putea avea o tara mai putin dezvoltata in cazul disparitiei creditorului de ultima instanta care sa scoata tara dintr-o nevoie presanta. Emisiile de bonduri vor intra pe piata iar tarile mai sarace vor suferi probabil devalorizari importante acolo. Ar mai fi si propunerea Macron-Gabriel pentru o Europa cu mai multe viteze. Evident ca noi vom trece direct in viteza cea mai mica admisa. (piata de desfacere).

C.F  Dupa cum stii nu sunt un economist si nici politician, dar a echilibra deficitele monetare in cadreul Euro nu-mi pare o idee rea cu atit mai mult ca idea am citit-o si in comentarii pozitive ale diferitelor partide de aici inclusiv CSU si CDU. Oricum o negociere in sensul asta nu se poate face "cu ranga".

Niciun comentariu: