miercuri, 8 iulie 2015

Falimentul Greciei sau falimentul UE?

Falimentul Greciei sau falimentul UE? – 1 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Destui europeni considera ca este just ca oricine sa-si plateasca datoriile. Din aceasta logica nu-i poti schimba cu niciun amendament, nici macar cu unul care sa disculpe poporul grec caruia nu i-a stat in putere sa nu ajunga in situtia de a se indatora peste masura. Mai multi europeni au insa motive valabile de nemultumire fata de lipsa de beneficii pe care o prezinta statutul tarii lor in UE. Acceptarea de catre mai marii Europei a falimentului Greciei nu numai ca nu este un exemplu de solidaritate, ci dimpotriva, un motiv in plus pentru majoritatea europenilor sa se considere oricand o victima inocenta a politicii de austeritate prelungita dictata. Aceste resentimente trebuiau avute in vedere daca se dorea viitorul Uniunii. Urmarile pot fi multiple, diverse si catastrofale.

"Reducerea datoriei grecești sau sindicalizarea ei la nivelul UE ar fi avut imediat darul să ieftinească noile credite la care ar fi apelat Grecia. În același timp, restituirea acestor împrumuturi ar fi urmat a fi legată de performanțele obiectivelor economice stimulate prin injecțiile financiare respective și ar fi trebuit garantată tot la nivelul UE prin instrumente comunitare europene. În fond de aceea a fost creată UE, alternativa fiind războiul monetar, comercial și economic între națiunile europene, totdeauna în trecut terminate cu un război militar pur și simplu."

Falimentul Greciei sau falimentul UE? (text complet) - Adrian Severin

Intrarea în încetare de plăți a Greciei pe data de 1 iulie 2015 este de acum certă. Pe această dată Grecia s-a declarat în imposibilitate de a restitui rata scadentă de circa 1,5 miliarde euro din uriașa sa datorie externă....

adrianseverin.com

  Gabi Cretu Analiza buna!!!. la chestia cu "banii contribuabililor" am rezervele mele. Noi toti de aici stim cum e cu creditele bancare. Am depășit faza in care credeam ca bancile strâng de la cetateni economii si le împart la altii. In caz contrar, nu am sti sa explicam cum se face ca (n-3) state de pe glob, adica practic toate, sunt datoare pana peste cap si sectorul privat, cel putin in OECD, este mai îndatorat decat statele... Bancile controlează prin ficțiunile create (bine explicat de Adrian) si producatorul (sa zicem german) si consumatorul (grec institutional sau privat sau persoana fizica). Din acest cerc vicios trebuie ieșit. Altfel, mai devreme sau mai tarziu, toate statele sunt falite; daca nu economic, sigur politic... Adica nu vor mai decide nimic. Vezi cazul Greciei...

 

  S.D  AS a gasit o formula sintetica foarte buna pentru a defini actuala UE. Din pacate, formula nu mai poate continua fara pierderi incomensurabile de toate partile:
" Europa germana. O formulă care face bunăstarea europeană dependentă de bunăstarea germană iar bunăstarea germană dependentă de exporturile germane absorbite de statele membre din „categoria a doua", condamnate la subdezvoltare (socio-economică) și dependență (politico-economică)."
Asa ar trebui sa defineasca istoria in viitor etapa 2007-2015 prin care a trecut dureros Romania si alte tari mai putin dezvoltate.

  Octavian Lupu http://www.theguardian.com/.../greek-debt-crisis...

Greek debt crisis: creditors consider next moves after IMF default - live

Creditors to discuss new Greek proposals as ECB...

theguardian.com|De Nick Fletcher

  S.D Pentru mine ramane o intrebare ce merita pusa creditorilor, indiferent daca negocierile vor mai continua sau nu: de ce pe vremea lui Papandreu cand existau destule semne ca datoria devine nesustenabila, creditorii nu au acceptat propunerea guvernului grec de a micsora bugetul armatei-se pare ca cel mai mare dintre tarile Europene, stabilit odata in virtutea neintelegerilor cu Turcia-si au insistat sa se taie salarii si pensii. Acum, poate chiar amanuntul acesta al dotarilor militare de exceptie ale Greciei, probabil ca in special pe mare sa fie un motiv important pentru UE care are ganduri de formare a unui NATO propriu sa nu paraseasca Grecia in mijlocul oceanului.

  O.L E o ipoteza interesanta dar cred ca mai degraba industria financiara tetanizata de frica de consecintele imprevizibile ale grexit-ului este cea care i-a "manat din nou in lupta" pe reprezentantii troicii, precum si orgoliul lui Junker. Madam Merkel a renuntat se pare la orgoliu. E adevarat ca lui Papandreu i s-a pus in vedere foarte clar ca din banii de bail out trebuie sa achite imediat costul unor submarine germane si a unor echipamente militare frantuzesti, tranzactie de cateva miliarde de euro. Pe de alta parte imbecilii, pardon responsabilii, de la Bruxelles si Whashington ar trebui sa ia serios in considerare caderea Greciei in sfera de influenta ruso-chineza. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nici Erdogan nu se mai omoara de dragul Occidentului. Curiozitatea a omorat pisica spun vesticii. Noi astia mai de la tara putem spune cu mult temei ca lacomia va distruge Occidentul.

  S.D Erdogan s-a si oferit sa acorde ajutoare diverse Greciei. Tsipras aparent bun jucator, constata acum ca poporul in majoritate ar accepta mai degraba noi sacrificii decat Grexit. De aceea cred ca apar atatea rasturnari de decizii . Chiar referendumul apare cam incert.Principiile, umilintele sunt determinante pana in punctul in care se pune in discutie pierderea puterii.Oriunde.

  O.L  Grecia are comportamentul pasarii careia i s-a deschis usa de la cusca. Exista si o chemare puternica a salbaticiei dar si spaima pierderii unui relativ confort dietetic constand in seminte putine si stricate. Sa vedem ce va prima.

Gabi Cretu Grecii e pe locul șapte in lume la cheltuieli militare pe cap de locuitor. Si nu e din cauza armatei mari ci din cauza contractelor grase cu companiile aliaților...

O.L M-am concentrat pe propriile idei pentru a demonstra cat sunt de cult in cap si am uitat sa mentionez cat de stralucita mi se pare analiza facuta de AS. Ma intreb de ce se iroseste pe bloguri si facebook si nu se angajeaza intr-un think tank occidental unde cred ca ar urca treptele ierarhice foarte repede. Indiferent de sicofantii care vor alterna la putere in Romania, nimeni nu-l va lua cu adevarat in serios.

S.M  Cei prea capabili daca nu sunt si maleabili, sa predea la particulare! Cam asta e tendinta!:

  Sorin Faur Deloc mai puţin interesant e şi faptul că, în acelaşi timp, Troika n-are rezerve în a finanţa un stat ca Ucraina, care corespunde, desigur, tuturor exigenţelor de bună guvernanţă, de solvabilitate, democraţie samd

O.L Cred ca ar fi o miscare inteleapta daca Tzipras le-ar cere rusilor sa-l invadeze pentru a apara drepturile minoritatii rusesti din peninsula. De asemenea Curtea suprema de justitie a Rusiei ar trebui sa investigheze legalitatea cedarii Greciei de catre Stalin catre Occident, la Yalta, pe o jumatate de servetel in conditiile in care uzantele diplomatice sunt sa se foloseasca un servetel intreg.

Mihai Ion Turcu Da. analiza Domnului Adrian Severin este elocventa. Din aproape nula mea pricepere financiara, cred a fi constatat ca ce ti se da este spre a ti se lua si ceva in plus. Germania nu se poate detasa de meteahna Reichului, iar pentru SUA suntem un teritoriu.

  Roxana Iordache Like pentru dv. şi cele pe care le-aţi scris.

  S.D  Cum se vede Grecia într-o țară care a fost la rândul său în incapacitate de plată:
http://www.cotidianul.ro/cum-se-vede-grecia-intr-o-tara.../

Cum se vede Grecia într-o țară care a fost la rândul său în incapacitate de plată

cotidianul.ro

Niciun comentariu: