vineri, 10 iulie 2015

Austeritatea este parte integranta din tragedia Greciei

Austeritatea este parte integranta din tragedia Greciei – 9 iulie 2015

Smaranda Dobrescu


Scrisoare adresata Cancelarului Germaniei.

Austeritatea fara sfarsit pe care Europa o impune fortat poporului Grec, pe scurt, nu functioneaza. Acum Grecia a spus clar ca nu se mai poate. Campania globala desfasurata de grupul Avaaz a organizat o scrisoare deschisa catre Angela Merkel alcatuita si semnata de cinci economisti de seama ai lumii: Thomas Piketty, Jeffrey Sachs, Heiner Flassbeck, Dani Rodrik si Simon Wren Lewis prin care se cere sa se puna capat programului esuat de austeritate din Grecia.
Spicuiri din scrisoare:
Starea actuala a economiei Greciei, asa cum majoritate lumii o cunoaste reflecta un somaj de masa, colapsul sistemului bancar, o criza a datoriilor externe din ce in ce mai adanca, cu datorii escaladate ce se apropie de 175% din PIB. Economia in prezent zace in prezenta unor taxe uriase, cu o crestere si angajare in depresiune masiva si cu afaceri moarte din lipsa de capital.
Impactul umanitar a fost colosal-40% din copii traiesc acum in saracie, mortalitatea infantila ingrijorator de ridicata, ca niciodata, somajul tinerilor apropiat de 50%. Coruptia, evaziunea fiscala si proasta gestiune a guvernelor din trecut au ajutat sa apara problema datoriilor.Grecii s-au plans destul Cancelarului Merkel in privinta apelului acestuia la austeritate-taieri de salarii, taieri de cheltuieli guvernamentale, taieri de pensii, dereglementari si privatizari, si cresteri de taxe. Dar in ultimii ani seria de asa-zise programe de ajustare au contribuit doar la adancirea depresiunii, nemai intalnita in Europa din anii 1929-1933.Reteta prescrisa de Ministreul de Finante German si de Brixelles a dus la sangerarea pacientului, nu la vindecarea bolii.
Impreuna noi cerem de urgenta Cancelarului Angela Merkel si Troicii sa ia in considerare o corectie a acestei retete pentru a evita un dezastru viitor care sa faca imposibila ramanerea Greciei in zona euro. Chiar acum i se cere Guvernului Grec sa-si puna arma la ceafa si sa apese pe tragaci. Cu tristete afirmam ca glontul nu va omori doar viitorul Greciei in Europa. Daunele colaterale vor distruge chiar zona euro, ca un far de speranta pentru democratie si prosperitate si va conduce la consecinte economice greu de evaluat pentru intreaga lume.
In anii 1950 Europa s-a bazat pe iertarea datoriilor vechi, in special cele ale Germaniei, lucru care a generat o contributie masiva la cresterea economica post-razboi si la pacea Europei. Azi avem nevoie de restructurarea si reducerea datoriei Greciei, sa dam economiei spatiu de respiro pentru refacere si sa permitem Greciei sa plateasca o sarcina redusa a datoriei intr-un interval lung de timp. Acum este momentul pentru pentru o regandire umana a programului punitiv si esuat de austeritate a ultimilor ani si sa acceptam o reducere masiva a datoriei Greciei in concordanta cu reformele absolut necesare ale Greciei.

Mesajul nostru catre Cancelarul Merkel este clar; Va cerem de urgenta sa luati aceasta hotarare vitala pentru conducerea Greciei si pentru lume, totodata. Istoria va va tine minte prin actiunile din aceasta saptamana. Speram si contam pe D-voastra sa faceti pasii generosi catre Grecia care vor servi Europei pentru generatiile ce vor veni.
SEJ, 8 iulie 2015

  Elena Agachi Merkel e doar imagine! emoticon frown

 

Mihai Ion Turcu Cata concentrare necesara pentru a lamuri o proasta ca este proasta, dar nemtilor le este greu sa creada ca ar putea fi si prosti.

Niciun comentariu: