joi, 7 august 2014

Razboi cu armata de capsunari



Razboi cu armata de capsunari-26 aprilie-2014
 
Un Prospectiv via Mihai Gotiu
„Ideea chemării sub arme a rezerviștilor plecați la muncă prin Italia, Spania, Germania și alte țări vestice, avansată zilele trecute de Traian Băsescu, denotă nu doar cinism, ci și disperare și lipsă de viziune. Am mari dubii, că cei denumiți generic ”căpșunari” (un termen deloc inspirat pentru una dintre cele mai active categorii de populație) se vor grăbi să răspundă unei eventuale chemări la arme a președintelui. Mai degrabă, pe mulți dintre ei îi văd făcând pasul pe care până acum au ezitat să-l facă: renunțarea la cetățenia română și începerea demersurilor pentru dobândirea cetățeniei țărilor în care au lucrat ani buni. La fel cum mulți dintre rezerviștii autohtoni, care au rezistat până în aceste momente pe aici, cred că își vor pune problema dacă nu a venit timpul să o întindă și ei către alte zări.
Și să nu ne mire asta. În apărarea patriei e de așteptat să sară cei care au ceva cu adevărat de pierdut în cazul unei ocupații străine. Familii, niște bunuri concrete de o asemenea valoare că viața lor ar fi cu totul alta dacă nu le-ar mai avea, niște slujbe cu venituri consistente și de viitor, pe care nu le-ar putea dobândi în alte locuri. Cam asta ar fi niște lucruri concrete de apărat, nicidecum averile și impertinența baronilor și baronașilor de la centru și din teritoriu. Așa cum știu să-și moblizeze armatele de lipitori de afișe în campaniile electorale, tot astfel ar trebui să-și adune și oștirea ”neamului”, dar, din nou, n-aș paria că lipitorii de afișe ar fi dispuși să pună mâna și pe arme la o adică.
Iar asta nu înseamnă, nicidecum că românii ar fi lași din fire. Ci doar că nu sunt chiar într-atât de cretini și servili pentru a sări să apere ceva ce… nu au. Nu e defetism (iar pe apologeții războiului cu Rusia aș vrea să-i văd că sunt primii care se înrolează, că tot au unii dintre ei stele de colonei prin sertare), ci o constatare realistă: cu o populație dependentă nu ai cum să mergi la război. Pentru că nu-mi amintesc să fi învățat la istorie despre vreo armată de sclavi care să fi câștigat o mare bătălie ori război (altele decât cele în care luptau pentru propria libertate).
Oricum, ideea purtării unui război cu Rusia cu o armată de rezerviști (fie ei căpșunari sau nu) e o bazaconie măreață. Pentru că rezerviștii știu, cel mult, să tragă cu niște puști cu patul legat cu sârmă și să arunce preț de vreo douăzeci de metri o grenadă de mână. Cam asta a fost ”pregătirea” de care au avut parte înainte de a trece în rezervă, dacă nu au fost dintre cei (deloc puțini) care s-au pregătit până către orele mici ale dimineții prin crâșmele care prosperau precum ciupercile după ploaie pe lângă unitățile militare.
Rămân, totuși, la un optimism moderat: marile corporații americane, occidentale și rusești la un loc plus politicienii de toate culorile care orbitează în jurul lor au de câștigat al naibii de mult într-o situație de criză (precum e cea din Ucraina acum). Dar nu și de pe urma unui război de proporții.”

Todosiciuc Bogdan Adrian E "halucinant" ce spune Basescu legat de rezervisti si de eventualitatea unui conflict si daca el crede ca o sa-l apere "capsunarii rezervisti" de rusi se inseala amarnic. Sincer ar fi in interesul tarii ca asa un "lider" magnific precum Base sa fie capturat in primele zile de razboi de rusi, poate asa avem o sansa sa castigam razboiul. Cu un comandant suprem ca el esecul ar fi garantat.
Un Prospectiv  Basescu e unul si acelasi de +10 ani. Gotiu surprinde foarte bine autismul sharlelor care tzipa razboi cu pasapoartele la zi in buzunar.
T.B.A  As lega putin ce zice Gotiu de o stire care am prins-o tot pe fb. Cand vezi cum e profanata memoria altora care au murit acum 70 de ani pentru tara ta, atunci chiar iti vine sa te predai la primul desant al Spetsnaz si sa nu mai "mori pentru tara": http://www.antena3.ro/.../peste-mormintele-eroilor-din-al...
T.B.A  Mori pentru tara ca sa cultive unul legume pe mormantul tau, sunt de acord cu ce zice Gotiu, nu prea se merita.
Un.P  Te doare capul. Astia's niste nenorociti (citeste, mutanti sociali) ai timpului in miscare.
Alexandru Cosmin Codreanu Foarte greu articolul semnat de dl. Gotiu. Dincolo de lipsa de inspiratie a dlui. Presedinte cand ii invita fortat acasa pe cei pe care ieri ii incuraja sa plece, as remarca si reclama negativa pe care dumnealui o face capacitatii de aparare nationala: cand recunosti ca principala masa a rezervistilor este in exil transmiti simultan doua idei:
- masa de rezervisti pe care poti conta in caz de conflict armat este modesta (inclusiv cu putinii care vor reveni acasa din simtul datoriei fata de locul unde s-au nascut);
- concentrarea fortelor de aparare in caz de conflict va dura luni de zile, adica, este foarte probabil ca romanii din strainatate care doresc sa isi apere tara sa revina intr-o tara deja ocupata!

Este pacat ca un fost comandant de vas, fie el chiar si in fosta marina comerciala a Romaniei, nu intelege imensul deserviciu pe care l-a facut Ministerului Apararii prin aceste afirmatii.

As vrea insa sa inchei intr-o nota optimista. Exista sanse mari ca unii dintre rezervisti sa revina acasa sub arme, insa ca angajati ai Ministerului Apararii. Criza locurilor de munca printre capsunari poate creste apetitul unora inclusiv pentru patriotism.
A.C.C  Nota: Am uitat un ultim cuvant la comentariul de mai sus: "platit" (patriotism platit).
S.D  Alexandru, parca as simti nevoia sa definesc in aceste momente notiunea de patriotism. ca sa ne raportam daca se poate toti in acelasi fel: exista patriotismul gen Basescu care e satisfacut daca ne ducem in Transnistria si Moldova sa ii aparam in conditiile in care peste 70% dintre moldoveni sunt rusofili si nu ne doresc pe aproape si exista patriotismu lacela care iti cere sa-ti aperi pamantul si romanii in fata atacatorilor. Pe noi, nu ne ameninta nimeni deocamdata. Ma tem ca asemenea multor alte hiatusuri in societatea romaneasca, am reusit sa despartim si patriotismul. A reusit el.
A.C.C  Excelenta observatie dna. Smaranda Dobrescu. Pana la urma cele tipuri de patriotism au in spate ideea de identitate nationala, de aparare a romanilor (inclusiv cei pe teritoriile istorice romanesti care acum nu mai sunt parte a Romaniei).

Atitudinea defensiva de a apara ceea ce este acum "äcasa" este mai usor de justificat si de sustinut, in special pentru o societate aflata de multa vreme intr-o contractie sociala si economica acuta.

Din pacate atitudinea proactiva, socotita de unii chiar "imperialista", de apara romanii din Basarabia, poate cadea in ridicol cand acelasi Presedinte atat de incisiv in afirmatii, se gandeste ca pentru a impune respect are nevoie de rezervistii din diaspora intr-un eventual conflict armat.

De asemenea basarabenii ar "suferi" de discriminare pozitiva: de ce numai ei sa fie aparati? De ce nu si bucovinenii maramuresenii din Ucraina, sau romanii dintre Bug si Nistru?

Nu am fost o mare forta ofensiva nici pe vremea lui Ceausescu, cand armata romana impunea un cu totul alt respect in zona. Ne-am gasit astazi, dupa ce am decimat tot de aveam, sa gasim curajul de a lovi cu batul in gard.

Culmea ironiei, vrem sa facem dreptate peste granite, insa nu suntem in stare sa aplicam legea in cazul propriilor minoritati nationale.

In concluzie, cele doua forme de patriotosm nu sunt chiar atat de diferite, au o origine comuna: apararea romanilor. Din pacate pragmatismul si bunul simt ar trebui sa ne spuna ca mai intai ar trebui sa ne punem la punct propria ograda, pentru ca numai dupa aceasta sa incercam sa impresionam satul. Patriotismul dedicat asupra ceea ce este Romania acum trebuie sa primeze.
Un.P  Basescu doar intoarce un serviciu. Mobilizarea expatilor este genul de idee care arata prapastia dintre lideri si restul.

In sensul mai larg al capacitatii de aparare a unei tari, iata ce spuneam intr-un interviu la radioul national romanesc pe data de 5 octombrie,2012:

"... sănătatea şi infrastructura. Care, dacă vreţi, putem să le gândim în termenii unui contract social între stat, între ambiţiile sau nevoile de securitate hard, haideţi să facem şi legătura asta, şi, dacă vreţi, determinarea sau abilitatea populaţiei să satisfacă această nevoie de a proiecta, dacă vreţi, securitate hard. Deci, noi le vedem, din punctul nostru de vedere, ca fiind corelate şi poate câteodată dacă ne uităm în izolare la oricare din aceste bugete nu vedem întreaga poveste. Însă, până la urmă, dacă vreţi, în limbaj popular, domnule, cât de dispus este omul de pe stradă să moară pentru o idee, pentru o idee fie ea a clubului euroatlantic, sau pentru o idee numită România, sau pentru România, pentru ţara noastră."
Costel Gilca Probabil ca are interese sa mentina starea de tensiune sa arate ca Ponta e incapabil si deci votantii sa voteze ca si pana acum....impotriva a ceva......
Un.P "Ceausescu stia foarte clar cursul evenimentelor." Daca nu l-au stiut nici capii de pe langa Gorby, de ce l-ar fi stiut astia la Bucuresti? Nu cumva Gorby si ai lui au vandut Estul pe niste promisiuni frumoase pe care n-a avut nervul sa le ceara macar in scris?

Cumva, e ca la sfarsitul razboiului inceput acum 100 de ani, Germania nu s-a recunoscut invinsa, nefiind un tratat de capitulare, pe cand ceilalti i-au cerut de toate ca unei invinse.
C.G  A intuit. Rezulta clar din discutia cu Gorbaciov. Dar na...Gorbaciov era cu capul mare nu ceausescu. gorbaciov nu a vrut sa inteleaga directia in care mergea!
C.G  In ceea ce ii priveste pe germani...da....ei sunt castigatorii acelui razboi in care au fost infranti! Ei si SUA!
Franta, UK si Rusia sunt marii infranti!
Un.P  Bun, sentimentul germanilor interbelici poate sa-si aiba ecoul in Rusia de acum.

Niciun comentariu: