joi, 7 august 2014

A venit vremea sfarsitului statului Westphalian?



A venit vremea sfarsitului statului Westphalian?-10 aprilie 2014
Carmen Rodikaa  Întrebare: Văzând evoluţiile ce par să facă din Ucraina motorul unei retrasări a graniţelor, şi cunoscând mişcările pentru independenţă de pe tot teritoriul european (Valonia, Catalunia, Tara Bascilor ... etc., etc...) care ar putea, acum, să redevină o temă majoră - putem oare să considerăm că statul Westphalian îşi trăieşte ultimele clipe (poate ani... dar cine ştie?) şi că este timpul pentru o nouă configuraţie geopolitică europeană? Cum ar putea arăta România în viitor?Top of Form
Vasile Mândroviceanu Se pare ca Romania nu va mai arata in niciun fel !
C.R  Cine stie? Daca federalismul european va avea succes (deocamdata nimeni nu are curaj sa insiste cu tema asta) poate ca "noua Europa" va arata ca aceea de acum 500 de ani - doar ca mai moderna. Sau post-moderna. Sau post-post-moderna. Sau.
Smaranda Dobrescu Lucrurile pot evolua in directii diferite functie de uniunile monetare, economice si politice existente sau in formare in dorinta de optimizare a deciziilor si fluxurilor de capital. Sfarsitul anilor `90a marcat saltul conceptual de la suveranitatea ca drept la suveranitatea ca responsabilitate, suveranitatea westphaliana necesitand reinventarea.Statele si conducatorii acestora devin nu numai beneficiarii privilegiilor, drepturilor si imunitatilor garantate de suveranitate, ci si posesorii responsabilitatilor atasate acestora. Suveranitatea de tip westphalic, care se prezintă ca o suveranitate absolută,inflexibilă, a devenit, în noile condiţii, o ficţiune, care impietează asupra capacităţii de a construi modele de guvernare adecvate mai ales în zone marcate de conflicte etnice şi cu suveranitate contestată .In priuvinta federalizarii Europei ma feresc sa fac pronosticuri, caci curentele care doresc mentinerea suveranittii statelor natiune sunt in crestere numerica.
C.R  Da, exact - in anii 90 (si chiar inceputul anilor 2000) a fost prima etapa de "reinventare" dar acel prim pas ar fi trebuit sprijinit pe masuri coerente de mentinere (motivata economic, nu doar politic) a coeziunii regiunilor diferite, in diferite tari europene. Pasul al doilea nu a mai venit. Ba chiar din contra - conceptul de "dezvoltare pe regiuni" a facut mai mult rau decat bine, deoarece (fara intentie, cred) a sugerat un nou cadru de evolutie
S.D  Deocamdata, Carmen, eu cred ca statul-natiune, suveran poate da inca satisfactie, mai ales economic, in sensul ca nevoile economice si sociale nu intalnesc stavile atat de mari in rezolvare in cadrul unei uniuni monetare, de exemplu.
C.R  Unul dintre lucrurile care ma ingrijoreaza pe mine este reintoarcerea la o mentalitate mai degraba feudala (nu doar la noi) din partea liderilor - ceea ce cred eu ca readuce in discutie defectele conceptului de democratie. Suntem "incremeniti" in concepte (din fericire, nu in proiecte ) si refuzam micile modernizari necesare. Mai ales in Europa - dar si SUA sta destul de prost la capitolul acesta
Alexandru Botu Celor pesimisti le spun totdeauna ca matematica a ajuns pana acolo unde poate modela cu mare precizie orice proces, oricat de complicat, oricat de micro sau de macro. Pe de o parte, aceasta aduce optimism, pentru ca inseamna ca prin incercarea modelelor s-ar putea alege dintre multe solutii posibile, dorite si nedorite, pe cele convenabile pentru o evolutie acceptabila si durabila, asta daca cei care aleg nu ar face-o dupa niste criterii de grup de interese.
S.D  Sau daca si-ar lua consilieri specialisti in modelare, nu in lipit afise si contributii diverse in campanii.
A.B  Pai tocmai ca ii au pe acesti specialisti, care lucreaza doar pentru ei, iar noi credem ca ii au doar pe cei specializati in "lipit afise si contributii diverse in campanii".Credem ca nestiinta si ignorarea reactiilor celorlalti sunt atributele fundamentale ale celor ce decid. Nu, nu pot sa cred ca este asa!

Niciun comentariu: