marți, 5 august 2014

Auto evaluare a functiei de prim ministru




Auto evaluarea functiei de premier-4 aprilie 2014
 
Un Prospectiv a distribuit o fotografie postată de Victor Ponta.
UN.P  Cine-i la triaj?
Unde-i trajul?

Victor Ponta   In urma cu exact 13 ani, pe 4 aprilie 2001, Premierul Adrian Nastase m-a numit in functia de Sef al Corpului de Control al Guvernului! Si atunci m-am gandit cu regret, dar si cu mandrie, la cariera mea anterioara de magistrat, dar asa am crezut ca pot sa fac mai mult din ce mi-am propus in viata.
Am incercat in toata aceasta perioada sa folosesc pozitiile publice ocupate (secretar de stat, ministru, deputat, Prim-Ministru) pentru a schimba in bine tara in care eu si familia mea ne-am nascut si in care o sa traim tot timpul, cu bune si cu rele.
Cred ca acest an este cel mai greu dintre toti anii de pana acum (plin de abuzuri, persecutii politice, calomnii, nedreptati, tradari si dezamagiri) - dar si miza sa este enorma!
Trebuie sa punem capat tranzitiei de la societatea comunista (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o tara europeana, cu oameni mai linistiti si mai demni, guvernati de valori si obiective comune, nu de frica de mascati si de linsajul public din partea unor jurnalisti fascisto-comunistoizi!
In noiembrie, dupa ce castigam aceasta ultima si vitala batalie, ma voi putea declara multumit de ce am realizat! Si atunci imi doresc sa las locul in politica altora, mai tineri si mai putin marcati de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu imi propun sa recuperez cat voi putea de mult din timpul pe care in ultimii 13 ani NU l-am dat familiei si celorlalte parti bune si frumoase din viata mea.
Un.P  Vad asta ca o miscare preparatorie pentru o rocada mai mare prin care cei din triaj vor incerca salvarea Romaniei dela catastrofa. Nu ca le-ar fi pasat, putea Romania sa alunece de pe harta in Marea Neagra, numai ca situatia din Rusia impune alt set de masuri, cu alta urgenta.

Dupa schimbare, in afara de noi fetze ce azi par implauzibile, se va relaxa pragul de deficit bugetar permis Romaniei--la momentul acesta de 2,2%, adica numai cat sa mai tine astia luminile aprinse pe la palate.
5 mize din spatele anuntului lui Victor Ponta-Dan Sultanescu

Din afara unei pozitii publice, pot specula ce inteleg eu din anuntul facut de Victor Ponta, azi, pe Facebook. Cele 5 mize sunt urmatoarele:
1.     Victor Ponta anunta, pentru prima data, ca nu este strain de lupta pentru alegerile prezidentiale din toamna. La 13 ani de la intrarea in politica, Ponta defineste miza acestei competitii prezidentiale prin finalizarea tranzitiei de la comunism la o societatea europeana. Daca ar candida si daca ar castiga, Ponta ar fi primul presedinte necomunist din istoria Romaniei, ceea ce, dupa 25 de ani de la Revolutia din 1989, ar fi un lucru remarcabil. Si, pana la urma, din toate optiunile disponibile, Ponta ar fi singurul care s-ar incadra la aceasta categorie (el si doamna Udrea, de fapt, dar nu cred ca Elena Udrea chiar are sanse reale de castig la vreo competitie de acest nivel, fara nici o suparare).
2.     Lupta acestui an nu trebuie sa fie doar una intre persoane, ci o lupta intre generatii. Nu este Ponta vs Basescu, sau PSD vs PDL. Este lupta unei generatii formate dupa comunism impotriva mentalitatilor care au rezistat in post-comunism timp de un sfert de veac. Victoria acestei generatii ar insemna demantelarea unor retele de putere si de influenta construite si consolidate in ultimii 25 de ani si ar insemna sansa unui nou inceput in foarte multe domenii. Romania post Basescu poate fi o Romanie in care se schimba doar oamenii, dar mecanismele raman aceleasi, caz in care ne putem face deja bagajele cu totii. Sau poate fi o Romanie diferita, cu alte reguli, cu alte mecanisme, mai democratice, mai deschise. La fel, societatea – poate continua sa fie la fel de inchistata, intunecata si plina de ostilitate, sau poate redeveni una mai normala, cu mai multa liniste si demnitate, cu mai mult echilibru si corectitudine.
3.     Semnalul este dat si catre generatia tanara. O generatie care poate sa reia parcursul generatiilor tinere din ultimii 25 de ani si care, pe rand, au trecut de la entuziasm la cinism si resemnare, in foarte scurt timp, abandonand nu doar interesul pentru politica, dar si interesul pentru viata publica si pentru societate. O societate poate fi mai puternica daca noile generatii decid sa se implice, sa devina mai active civic, sa isi asume constient mize si teluri concrete in legatura cu soarta comunitatii din care fac parte. Or, actualei generatii de tineri, Ponta le transmite ca viitorul este al lor, nu al celor de pana acum, al celor proveniti din comunism si care, de fiecare data, le explica ce si cum trebuie facut. Angrenarea tinerilor intr-un proiect de dezvoltare pentru Romania este un pariu pe care nimeni nu a reusit sa-l castige in ultimul sfert de veac, nu pe deplin oricum. Ramane de vazut daca semnalul dat acum va fi receptat altfel. Ponta este, pana la urma, cel mai tanar lider de partid, cel mai tanar premier si poate deveni si cel mai tanar presedinte...
4.     Miza acestui an este definita de Ponta prin propria sa cariera politica. El stie ca nu poate da inapoi nici un pas. A fost mai rapid si mai performant decat altii din generatii mai in varsta, a preluat PSD la 38 de ani si Guvernul la 40 de ani. Orice pas gresit poate insemna finalul carierei sale politice. Remarcabil este ca omul politic Victor Ponta decide sa nu faca nici un pas inapoi si ca pare a avea curajul acceptarii unor provocari mai mari si mai intense decat multi alti lideri politici, mult mai experimentati decat el. Un astfel de gest este, cu siguranta, facilitat de context. Nu a vrut sa candideze in 2010 la presedintia PSD, dar contextul i-a dat aceasta sansa. Nu ar vrea nici acum sa candideze, dar parasirea USL de catre Crin Antonescu creeaza, iarasi, un context si o oportunitate.
5.     Partidul Social Democrat se vede in fata unei provocari istorice. Cu un scor fabulos in sondaje (orice e in jur de 40% este incredibil de mult), cu functii oficiale mai multe ca oricand, cu premier si guvern, cu lideri judeteni in jumatate din tara, cu sansa unei victorii importante la europene; dar si cu anchete fara precedent, cu lideri locali vulnerabili si cu sentimentul ca sunt asediati de o justitie care numai independenta nu pare... In acest context, liderii social-democrati sunt fortati, la randul lor, fie sa mearga inainte, impreuna cu liderul lor, spre un viitor in care nu vor mai functiona cararile si obiceiurile de pana acum, fie sa renunte, pe parcurs, la tot. Drumul spre viitor este, evident, plin de incertitudini si de nesiguranta. Pentru PSD, finalul tranzitiei post-comuniste poate insemna finalul unui stil de a face politica, sau sansa unui nou inceput. Partidul e format din oameni de toate felurile – PSD este, din acest punct de vedere, un fel de mica Romanie, cu esantioane din toate categoriile. Sansa unui nou inceput, mai aproape de modelul occidental de a face politica, se aplica asadar si PSD-ului in egala masura. Depinde doar de el sa accepte aceasta sansa si sa o valorifice.

In context, nu pot sa nu remarc inadecvarea tot mai mare a unor oameni pe care, altadata, romanii se bazau, precum Crin Antonescu. Nu stiu daca stiti, dar grija mare de azi dimineata a presedintelui PNL era ce a declarat un consilier al premierului! Mare problema, intr-adevar, o problema ce tine de nivelul de om de stat la care aspira prezidentul liberal.
Romania este in plin proces de destructurare a retelelor de putere din trecut. Ce se va alege in urma acestui proces, vom vedea dupa ce Traian Basescu va iesi la pensie, post noiembrie.
Singura mea speranta este ca, in paralel cu toata aceasta lupta de putere, guvernarea sa isi continue linia decenta si echilibrata, din prezent, care arata ca se pot lua masuri rationale chiar si intr-un an electoral. Dupa ce, in 2012, s-a putut pastra un echilibru intre politica si guvernare, sper ca 2014 sa contina acelasi echilibru – de el depinde iesirea cu bine dintr-un ciclu electoral incredibil de erodant...
Un.P  GG, esti de acord cu ce scrie Sultanescu? Mai precis, care din puncte?
G.G Dan Sultanescu este consilierul de PR al lui VP.Deci eu cred ca acestea vor reprezenta directiile de actiune in viitoarea campanie de alegeri prezidentiale si eu personal le consider realiste./Esenta , in opinia mea este in fraza "Romania este in plin proces de destructurare a retelelor de putere din trecut. Ce se va alege in urma acestui proces, vom vedea dupa ce Traian Basescu va iesi la pensie, post noiembrie. "Trebuie sa recunosc suna bine dar am si rezerve vis a vis de putinta clasei politice , chiar si cea viitoare de a implementa o democratie reala.
Un.P Multumesc pentru acel amanunt--de-l stiam, intrebarea nu-si avea acelasi rost.

In cazul asta, ce mai energie! Si toata chestia mai apare si insotita de o fotografie recenta a lui Ponta cu Nastase, asa ca si cum i s-ar fi aratat pisica.

Raman la comentariul initial, desi din vorbele britonului catapultat la Moscova, raman cu ideea ca Ponta n-a satisfacut.
Smaranda Dobrescu A sasea directie, aceea care ne modifica planurile si ne reteaza sperantele , adica pozitia noastra in UE nu ar trebui sa fie prezenta prin intentia de repozitionare/renegociere? Oare tinerii ar cupla doar la ideea ca DNA, STS, CSM, etc se vor schimba fara sa-si regaseasca interesele si in directii de actiune pragmatice? De ce ar fi convinsi de exemplu agricultorii ca acesta este secretul unei vieti normale pentru ei?
Carmen Rodikaa Dupa parerea mea este anuntul mascat privitor la inscrierea in cursa prezidentiala. Pentru ca presedintele se presupune ca e "apolitic" (deci "iese din politica") si oricum sta cu familia la Cotroceni (deci "se vor vedea mai des"). Sa vedem daca e de acord si Daciana sa renunte la Bruxelles. Toate cele de mai sus ar putea fi valabile - cu conditia sa nu fi primit o bila neagra de la Big Brother USA (pentru ca nu a performat - nu tu gaze de sist, nu tu aur si uraniu...) si sugestia de a sta in umbra vreo 4 ani pana la alegerile prezidentiale viitoare, cand va reaparea bazandu-se pe memoria mult prea scurta a romanilor
Un.P Carmen, cand nu 'performezi' (un englezsim, nu-i asa?), poti sa spui ca n-ai avut destula autoritate. Ei sa te creada si restul va deveni istoria distrugerii biosferei.
C.R special l-am folosit!
Un.P
The Peter Principle, the eponymous law Dr. Laurence J. Peter coined, explains that everyone in a hierarchy--from the office intern to the CEO, from the low-level civil servant to a nation's president--will inevitably rise to his or her level of incompetence.
 C.R da, da, stim - poate ca ar trebui sa stie si ei...
Un.P din triaj in triaj... Liderul PSD - la bal, baronii partidului - la "spital"..., Ponta a descoperit că viața de premier în România e ușoară
Liderul PSD - la bal, baronii partidului - la "spital"..., Ponta a descoperit că viața de premier în România e ușoară
„Premierul Victor Ponta a anunțat, duminică, unde s-a aflat în timp ce baronii PSD puneau țara la cale în perspectiva apropiatelor alegeri. 
Ponta a anunțat pe Facebook că petrece "două zile speciale la Ierusalim" împreună cu soția sa. Aflat la Ierusalim, liderul PSD a avut o "revelație" după o întâlnire cu Netanyahu, respectiv că viața de premier în România este una ușoară, în comparație cu alții. 
"Două zile speciale în Ierusalim înainte de Sărbători! Și o oportunitate să beneficiem de ospitalitatea Familiei Netanyahu, un cunoscător și admirator al României (așa realizez că viața de premier în țara noastră este foarte ușoară în comparație cu alții!)", a scris Ponta pe Facebook.
Postarea lui Ponta este însoțită de mai multe fotografii de la Ierusalim.
Vizita neanunțată a lui Victor Ponta are loc în contextul în care a lipsit sâmbătă de la întrunirea liderilor PSD din teritoriu, de la Poiana Brașov, unde s-au pus la cale strategii pentru alegeri. Întâlnirea condusă de Liviu Dragnea a avut loc pe fondul tensiunilor create în partid de decimarea șefilor pesediști de Consilii Județene de către DNA. Înainte de această întâlnire, Liviu Dragnea se întreba public câți aleși PSD mai rămân în picioare până la sfârșitul anului, neînhățați de procurori.
Ponta a plecat în excursie la Ierusalim după ce a transmis pe Facebook un mesaj în care se plângea că în România este un an "plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri", mesaj interpretat de presă drept semnal de solidaritate cu baronii PSD anchetați de DNA. 
De asemenea, liderul PSD vorbea de "frica de mascați și de linșajul public din partea unor jurnaliști fascisto-comunistoizi".
În același mesaj, la final, Ponta făcea un anunț care a generat numeroase interpretări. "În noiembrie, după ce câştigăm această ultimă şi vitală bătălie, mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat! Şi atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani NU l-am dat familiei şi celorlalte părţi bune şi frumoase din viaţa mea",a scris Ponta vineri pe pagina sa de Facebook.”
Un.P Rogojan face pe naivul sau ne pregateste pentru concluzia din interventia sa scrisa?.. V.V. Ponta despre cel mai greu an al guvernării sale: "Abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri"
„Cu prilejul celei de-a 13-a aniversări a introducerii sale în marea politică, de către ex-premierul Adrian Năstase, premierul în funcţie V.V. Ponta ne-a rezumat, în cinci fraze postate pe pagina personală de Facebook, idealurile cu care şi-a început cariera politică şi rezultatele culese după 23 de luni de guvernare.
Crezul celui pe care mentorul său l-a asemuit cu Nicolae Titulescu a fost cât de poate de nobil şi înalt, acela „de a schimba în bine ţara”. În care scop „(...) am încercat în toată această perioadă să folosesc poziţiile publice ocupate (secretar de stat, ministru, deputat, prim-ministru)”.
Cum s-ar spune, toate bune şi frumoase. Schimbarea ţării în bine este sinteza supremelor idealuri naţionale, ţelul care ne animă, speranţa care ne dă forţă să rezistăm vicisitudinilor timpului, demagogiei şi trădărilor politicienilor.
Omul politic care declară că ne întruchipeză idealul este prim-ministrul Guvernului României, din luna mai 2012. După, foarte în curând, doi ani de când se află în fruntea Cabinetului, V.V. Ponta ne arată unde am ajuns. Foarte direct şi abrupt, ne spune că, în 2014, România se află într-un an (cităm): „(...) plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri”.
Ce să credem, noi cetăţenii, despre această stupefiantă declaraţie a prim-ministrului?
Că în România gestiunea afacerilor publice nu este exercitată de guvernul legitim, ci de câte o putere ocultă, care ne abuzează, ne persecută politic şi ne trădează?
Cum poate fi V.V. Ponta prim-ministru într-o ţară cu asemenea deficite extreme de democraţie şi deontologie politică?
Ce au făcut premierul şi guvernele pe care le-a condus în ultimii doi ani?
Cohortele comentatorilor s-au făcut că nu observă această declaraţie extrem de gravă a prim-ministrului. Ei s-au năpustit să interpreteze şi să traducă, în fel şi chip, aserţiunea, în evidentă tentă diversionistă, a celui de al cincilea alineat al postării, potrivit căreia, după „victoria din noiembrie 2014”, „(...) mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat. Şi atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani”.
După doi ani de când este şeful puterii executive, cu o majoritate calificată în Parlament, liderul celui mai mare şi important partid politic din România ne transmite şi nouă spaimele sale: „(...) frica de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi!”.
În faţa acestor spaime ale prim-ministrului, nu putem să nu ne întrebăm care mai pot fi garanţiile pe care ni le oferă Guvernul că România mai este „stat de drept democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea (...) reprezintă valori supreme(...)”, aşa cum prevede Constituţia, art. 1 alin. (3)?
Premierul a mai identificat şi o altă ameninţare, pe care a numit-o „accesele securistice din ultimii 10 ani ai societăţii comuniste”. Câtă vreme vom mai avea lideri politici care, după aproape 25 de ani, să mai invoce sperietoarea Securităţii, putem avea şi certitudinea că ea va persista încă pe atât. Iar ei ştiu foarte bine cum şi de ce.
Nu „Securitatea” este problema reală. Problema reală este partizanatul politic cu care se gestionează şi adjudecă moştenirea din dosarele create de Securitate şi în care scop este finanţat un „superminister” cu 11 secretari de stat.
Nu-l putem suspecta pe prim-ministru că nu ar crede în ceea ce spune. Altfel, nu ar vorbi. Avem, însă, bănuiala că având astfel de angoase s-ar putea să nu ne ţină bine cârma ţării.
Nepotrivita trecere în revistă de către V.V. Ponta a 13 ani de carieră în politică ne-a adus doar reflecţii amare pentru un sfârşit de săptămână, asezonat şi cu confirmarea succesului politic al „inamicului” Jobbik Ungaria.
Totuşi, amărăciunea produsă de confesiunile premierului ne-a mai fost ostoită. Am avut parte de o minunată după-amiază duminicală rusească oferită de Mircea Dinescu, la TVR 1, în compania lui Radu Captari, un talentat actor şi interpret, în limba rusă, a nemuritoarelor cântece cu care ruşii au cucerit, într-un alt fel, lumea.”
S.D Si mie mi-ar placea sa fiu cucerita doar de cantecele, literatura si filmele Rusiei. Martor mi-e Vysotschi

Niciun comentariu: