duminică, 3 august 2014

Cate roluri joaca ANI?



Cate roluri joaca ANI?—9 iulie 2014
Smaranda Dobrescu  CCR-ul ale carei pronuntari erau validate prin prima Constitutie a tarii doar daca doua treimi din Parlament erau de acord, si-a extins puterile prin modificarea legii sale de functionare, la fel ca si ANI. In prezent, acestea au prevalenta in fata hotararilor Parlamentului desi ele (institutiile) nu au reprezentativitate directa. Acest lucru nu e de contestat daca toate se intampla conform legii. Ce faci insa daca prin dovedirea existentei unui conflict de interese in cazul  unui parlamentar, ANI si ICCJ considera sintagma din lege " nu mai poate ocupa aceeasi functie" echivalenta cu sentinta"nu mai poate ocupa nicio functie eligibila"? Asa e statul de drept, sau asa arata statul care nu-i permite lui Mircea Diaconu mandatat popular, sa ocupe un loc in Parlamentul european? Nu mai vorbesc ca oricand valul de simpatie pro Mircea Diaconu se poate transforma in precedentul Raed Arafat...
Alexandru Botu Daca cineva indrituit s-a pronuntat inaintea organizarii scrutinului electoral privitor la "incompatibilitatea" lui Mircea Diaconu, atunci orice alta actiune venita dupa "vox populi" ar trebui sa nu mai fie posibila. Reprezentativitate mai mare decat votul popular nu poate exista. Nu poti pedepsi poporul ca a votat ceea ce i s-a prezentat drept perfect eligibil de catre institutiile statului. Daca institutiile statului nu cad de acord cu ceva, sa rezolve mai intatai conflictul, neintelegerea dintre ele si in viitor lucrurile sa fie mai clare.
Cu toate cele spuse mai sus imi vine greu sa cred ca Mircea Diaconu ar putea fi un nou Raed Arafat. Nici Raed Arafat nu mai poate sa fie ceea ce a fost la momentul acela...
S.D  Cand Diaconu s-a prezentat in alegeri avea decizia de aprobare din partea nu stiu carei instante romanesti. Noua cerere de invalidare a mandatului facuta de ANI se bazeaza pe o interpretare , asa cum am descris-o mai sus .Pe de alta parte,iata hotararea Parlamentului European: "Parlamentul European nu ia în considerare scrisoare trimisă de Agenția Națională de Integritate privind starea de incompatibilitate a europarlamentarului Mircea Diaconu. ANI cerea să-i fie retras mandatul candidatului independent Mircea Diaconu, pe motiv de incompatibilitate.
Parlamentul European le-a transmis celor de la ANI că ei nu iau în considerare decât punctul de vedere al Biroului Electoral Central, care a validat candidatura și mandatul lui Mircea Diaconu.
A.B Am nimerit-o si eu odata, adica fara sa fi stiut de pozitia Parlamentul European spuneam cam acelasi lucru cu acesta. ...
Sorin Faur Cîtă dreptate aveţi! Prin Constituţie, rolul CCR este pur şi simplu defect dpdv al principiului echilibrării instituţionale (checks and balances). CCR e un electron liber, dar decisiv, neintegrat nici uneia dintre cele trei puteri. Practic, 9 cetăţeni sunt mai puternici decît legislativul, executivul şi puterea judecătorească. În absenţa oricărui filtru instituţional de cenzură, statutul şi funcţia CCR nu sînt doar defecte, ci şi foarte periculoase. Nici măcar 9, ci doar 5 dintre judecătorii CCR pot stabili, în fapt, absolut orice. CPex-ul lui Nicolae Ceauşescu era parcă mai numeros, nu? Dar, bine că s-a spart USL şi, o dată cu divorţul, bine că s-a pierdut şi majoritatea necesară modificării Constituţiei! (nu că s-ar fi gîndit cineva să repare respectiva vulnerabilitate de-un potenţial opresiv extrem)
S.D Corect! Ma gandesc si la multe alte ocazii in care hotarari majore, cum ar fi deciziile din Consiliul European la care participa presedintele fara mandat parlamentar, la hotarari CSAT de a admite trupe militare NATo pe teritotiu, etc, fara aprobarea Parlamentului, ridica probleme de legitimitate prin lipsa de reprezentativitate. Oare asa trebuie sa fie Institutiile Statului? Indiferent de calitatea parlamentarilor, Institutia Parlamentului este singura care reflecta exact ce a dorit electoratul!
Un Prospectiv "probleme de legitimitate prin lipsa de reprezentativitate" fara doar si poate. Mai grav, in epoca turbo-neoliberala, democratia e deja o tara a trecutului.


Niciun comentariu: