luni, 28 iulie 2014

Despre prabusirea avionului....




Despre  prabusirea avionului cu 298 pasageri in Ucraina-21 iulie 2014

Un Prospectiv a pus o întrebare: Ce credeti ca va deveni episodul avionului prabusit in Ucraina?
Top of Form
Instrument de negociere?Bottom of Form
Un punct de referinta pentru conflictul ucrainian( inainte si dupa eveniment)?
Bottom of Form
Top of Form
Casus belli?Bottom of FormTop of Form
Adrian Rusu Instrument de negociere intre Germania si Rusia, asupra controlului Estului.
Smaranda Dobrescu Daca e adevarat ca doar satelitul american are imaginea revelatoare, atunci negocierile le va conduce chiar SUA,
Sorin Faur Poate deveni casus belli din momentul în care cineva relevant foloseşte "terorism" în context. Subliniez:cineva relevant.
Alexandru Botu Dupa cum subscriu cei mai multi, cu nuantari, ar fi vorba de o "negociere provocata", adica considerata necesara de cel care a determinat-o. Intrasera lucrurile in impas, incepusera sa se miste lucrurile in afara scenariului preconizat?
S.D Alexandru Botu, eu cel putin nu m--am gandit la o astfel de premeditare-crima. Pur si simplu nu stiu ce a fost. Asta nu e nicio nenorocire caci sunt destui cunoscatori si vizionari. Cred, sper insa ca evenimentul tragic ar putea zgudui liderii si i-ar obliga sa inceapa tratative, negocieri. Daca am fi toti atat de " destepti " precum Basescu sa fi depistat terorismul ar fi trebuit, vorba lui Sorin sa ne incadram la casus belli.
A.B Smaranda Dobrescu: Nici eu nu m-am gandit si nici nu as fi in stare sa enumar printre diverse cauze care provoaca lucruri inexplicabile celor multi, premeditarea sadica a unora, asta ca om simplu ce sunt. Dar , plecand de la enunt, daca sunt pus sa utilizez logica, nu as exclude si premeditarea, fie ea cinica, obscura si tenebroasa. Istoria a dovedit cu prisosinta ca au existat cotituri mari determinate de astfel de cazuri. Nu stiu daca si acum este un astfel de caz de cotitura, de frangere, asta urmand sa se vada. Sunt de acord 100% cu ceea ce ati afirmat ca nu putem "fi toti atat de " destepti " precum Basescu ", fiind in stare sa propun extinderea cu mult a listei de referinte .
Un P. "Adjunctul ministrului rus al apărării, generalul Anatoli Antonov, a apreciat (21.07.2014) ca inacceptabile concluziile pripite cu privire la cei vinovaţi de prăbuşirea avionului malaysian Boeing-777, adăugând că o comisie internaţională şi nu doar Ucraina în mod individual ar trebui să se ocupe de investigarea cauzelor catastrofei aeriene din 17 iulie 2014. De asemenea, generalul Antonov a adresat zece întrebări conducerii militare a forţelor armate din Ucraina. Acestea sunt:
1)      Autorităţile ucrainene au identificat autorii tragediei instantaneu - rebelii proruşi. Care sunt dovezile ce stau la baza acestor concluzii?
2)      Poate Kievul să facă publice detalii privind utilizarea sistemului antiaerian BUK-M1 în zona operaţiunilor militare din est şi să spună de ce a desfăşurat astfel de baterii în teatrul de operaţiuni dacă insurgenţii nu dispun de avioane?
3)      De ce Kievul a tărăgănat formarea comisiei internaţionale şi când va începe aceasta să funcţioneze, mai ales că întreaga comunitate internaţională aşteaptă ancheta?
4)      Sunt dispuse forţele Armatei ucrainene să prezinte experţilor internaţionali documente privind numărul de rachete din clasa 'aer-aer' şi 'sol-aer'cu care sunt echipate sistemele antiaeriene de rachete din dotarea sa actuală?
5)      Vor fi furnizate date privind mijloacele de control (radar, satelit) referitoare la circulaţia avioanelor ucrainene în ziua producerii tragediei?
6)      De ce dispecerii ucraineni au permis o deviere a avionului malaysian spre nord, în direcţia operaţiunii antiteroriste desfăşurate de autorităţile de la Kiev în sud-estul ţării?
7)      De ce nu a fost complet închis spaţiul aerian în zona de conflict pentru aeronavele civile, mai ales că această zonă nu este acoperită de mijloace de radiolocaţie?
8)      Poate Kievul să comenteze informaţiile din reţelele de socializare furnizate de un dispecer spaniol, care lucrează la un turn de control din Ucraina, potrivit căruia aparatul Boeing-777 ar fi fost însoţit de două avioane ucrainene de vânătoare?
9)      De ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a început să analizeze discuţiile purtate între turnul de control şi echipajul Boeing-777 şi datele radarelor ucrainene în absenţa unor experţi internaţionali?
10)  Va ţine Ucraina cont de 'învăţămintele' unei catastrofe similare, din 2001, în care a fost implicat un avion rus de pasageri TU-154, ce a fost doborât de o rachetă ucraineană deasupra Mării Negre? (...)"
S.D Mi se pare lipsit de sens sa compari popularitatea Congresului american (aflata la cote scazute asemanatoare tuturor parlamentelor nationale) cu gradul de popularitate al Rusiei in ochii cetatenilor americani. Nici compararea trendului de apreciere fata de presedintele Obama cu trendul de scadere a simpatiei fata de rusi nu are relevanta. Imi imaginez cat de amuzant ar fi sa facem noi aceleasi comparatii!. In privinta intrebarilor partii ruse, gasesc foarte oportune intrebarile 5,6 si 7, mai ferite de raspunsuri subiective sau trucate.
A.B Oricum, presa internationala nu este exclusiv pusa pe invinovatirea fara drept de apel a rusilor. Ceea ce inseamna ca si daca ar fi manipulare, cum zic rusii, aceasta nu ar fi sigur ca ar prinde.Chestiunea doborarii avionului, pana la urma, este o consecinta stricta a amestecului rusesc in regiunile estice ale Ucrainei, cu scopurile binecunoscute.
S.D Daca mi-e permis, am facut si a doua optiune (sper sa fie gresita si sa fiu eu in eroare!) Daca se apasa de catre lideri europeni pe ideea terorismului in cazul prabusirii avionului, stiu ca acest mizerabil flagel a presupus de obicei actiune. Dura. In anumite situatii ar putea avea loc un razboi limitat, escaladat apoi cu mare repeziciune.De ce oare presedintele nostru a permis acelui cuvant sa-i scape inaintea altora?
A.B Este posibil, daca tot s-a dat drumul la posibile scenarii, ca ceea ce spun diversi lideri de prin diferite parti ale lumii, deci si cei din tarisoara noastra sa fie pur si simplu citire dupa fituici. Cand te pretezi la asa ceva, fie nu sti mai nimic despre subiect desi ai fi avut capacitatea sa sti, fie nu te-a dus capul sa sti ceea ce trebuia sa afli, sa sti bine, fie ti-e frica sa spui ceea ce sti si crezi tu ca ar trebui sa spui. Nu am enumerat toate situatiile posibile, doar pe unele. Sa le punem si noi camere de supraveghere sa vedem ce fac inainte de a iesi in public cu astfel de declaratii?, ca sa nu ne mai miram de ce "oare presedintele nostru a permis acelui cuvant sa-i scape inaintea altora?"-citat din Smaranda Dobrescu.
Miki Marinescu-Colea Se înclină și spre posibilitatea unui act terorist i.e. avionul a fost declarat prăbușit la secunde după ce a dispărut de pe radar; videoclipul cu pașapoarte noi noute, unele chiar expirate, scoase din portbagajul unui tip care deschide două pașapoarte ale unor copii...Din nou sub precizarea ca nu erau atinse de pamint, iarba, sau nu aveau nicio zgârietură după o asemenea prăbușire...
Un P. Casus proxy-belli(sic)
M.M.C Pentru asta am si optat ...

Niciun comentariu: