vineri, 13 mai 2016

Pensii private

Pensii private – 27 aprilie 2016


Draghi Puterity
 shared Gabi Cretu's post.
 

Cum era povestea aia - sa privatizam totul, ca statul e cel mai prost administrator?

 

Gabi Cretu

Mai mult de 250 000 de transportatori americani, ruinați de un fond de pensii...
Unde sunt susținătorii sistemelor de pensii ocupationale, pilonului doi, trei, etc.?! Sa aud argumentele! 
Nu e prima data cand se intampla ca cei care au contribuit o viata sa ajungă in situatia de a nu avea pensie la batranete. Poate, totusi, tragem vreo concluzie din faptul ca aici e vorba de o economie foarte puternica, SUA; nu a fost nici vreun razboi sau revoluție iar domeniul de activitate e solid - transportatorii... frown emoticon Nu e vorba nici de faptul ca au dispărut unii in vreun paradis fiscal, cu tot cu fondul de pensii, cum s-a mai intamplat acum vreo doua decenii in alta țara...
Singurele sisteme de pensii viabile sunt cele publice bazate pe solidaritate intergenerationala! Asta e concluzia! 

 

 

Plus de 250 000 routiers américains bientôt ruinés par un fonds de pension - L'Or et l'Argent

La caisse de retraite Central States Pension Fund (ou CSPF en version originale), qui gère les prestations de retraite pour les conducteurs de camions syndicaux…

LORETLARGENT.INFO

 

Smaranda Dobrescu Intrucat am obtinut cateva diplome la Londra, Berna,Budapesta in pensii private si am facut si primul proiect romanesc (modificat de Boc in mod tembel) as indrazni sa am o opinie personala diferita: Tarile care nu si-au reformat sistemul de pensii diversificand formele posibile. pastrandu-si doar sistemul public au in prezent datorii implicite cu pensiile cuprinse intre 100-245% din PIB. Recordul il detine Italia . Asta inseamna ca aceste datorii ale tarii se reflecta in dezvoltare limitata si in imprumuturi de diverse feluri pe piata de capital. Mai mult, pensiile vor continua sa scada in sistemul public dependente de factorul demografic si de gradul de ocupare. 
Pensiile ocupationale(cazul din articol) din SUA au din legislatie doua pacate: se obliga prin contract la o anumita rentabilitate minima care in momentul in care contribuabilii scad din motive de somaj si criza nu mai poate fi garantata iar beneficiile la care se asteptau contribuabilii scad si al doilea este ca acest tip de pensii de tip DB(defined benefits) incurajeaza pensionarea anticipata, caci daca salariul se plafoneaza la un moment dat, lucratorul nu mai are interes sa lucreze si se pensioneaza cu pensia maxima. Acesta e cazul transportatorilor de la acest fond de pensii.
Sistemul nostru privat de pensii (pilonul 2) este de tip DC (defined contributions) si garanteaza doar suma depusa in termeni reali. Ce este peste inseamna investitii rentabile si economie in crestere. Suma se plateste ca o prestatie de protectie sociala, lunar, pe toata durata vietii celui pensionat.
Sustin ca de forma legii depinde evitarea acestor situatii dramatice..

 

Alexandru Botu Subscriu, cu placere, si la lamuririle Doamnei Smaranda Dobrescu. Chestiunea nu este simpla, dar trebuie sa existe garantii credibile pentru ca ceva sa functioneze. Si garantiile cele mai sigure le pune cam peste tot statul. Asta fiind o responsabilitatea a lui.

 

Smaranda Dobrescu Statul trebuie sa garanteze toate beneficiile ce decurg din aplicarea legii. Problema care se ridica la pilonul 2 este daca contributiile date administratorilor privati sunt fonduri publice sau nu. O intreaga dezbatere. Eu le consider a avea caracter public caci nu depind de optiunea contribuabilului ci sunt obligatorii, parte din contributia din cea personala pentru pensia publica, dar directionata spre privat. De aceea orice prevedere legala trebuie sa ia in considerare toate elementele posibile sa concure la riscuri inacceptabile pe lantul investitional.In caz de esec, in afara fondurilor de garantare si rezerva, ramane statul sa intervina. Ceea ce a acceptat Boc a fost marirea riscurilor prin acceptarea unor forme de comision al administratorilor prea mari. Pana acum insa, cu toata criza, rentabilitatea pe ansamblu a pilonului2 este multumitoare.

 

Alexandru Botu Esenta: "...Problema care se ridica la pilonul 2 este daca contributiile date administratorilor privati sunt fonduri publice sau nu. O intreaga dezbatere. Eu le consider a avea caracter public caci nu depind de optiunea contribuabilului ci sunt obligatorii, parte din contributia din cea personala pentru pensia publica, dar directionata spre privat...."

 

Mihai Ion Turcu Ce pot spune este fara competenta. Cred ca statul trebuie sa detina cateva monopoluri sigure guvernate intr-un sistem de tipul Bancii Nationale, care sa-i permita garantarea unor domenii sociale cheie.

 

Preda Mihailescu In cauza proprie - din incercarile mele de a intra in gura lupuiui si sa-i tocesc maselele:http://corbiialbi.ro/.../634-ce-avem-noi-cu-schisma-lor/

 

 

Ce avem noi cu Schisma lor? - Corbii albi - Portal de publicistica

CORBIIALBI.RO|BY CORBII ALBI

 

Doina Nicolescu Frumos articol. Poate este bine sa se organizeze un forum comun pe aceasta tema. Dar nu uitati ca cel mai mare poet ungur, Petoffi Sandor a fost croat, in 1457 secuii se considerau un popor diferit de unguri etc.


Preda Mihailescu Doina Nicolescu @ Petöfi - eu nu uit, dar ei uita. Unii insista ca pe Eminescu l-a chemat Eminovici, din cauza schimbarilor de nume de catre Austrieci. Dar cand le amintesti ca Petöfi era Petrovici, mai ca te omoara. Incercam dialogul din toate directiile - important este sa se trezeasca si tot mai multi cu argumente mai solide, si mai linistite, caci provocari curg. Interesant este ca pentru multi romani acest portal este considerat ca unul foarte sovin - a mai publicat si Gherman pe colo, pe urma dl Szabo mi-a spus ca ii era prea extremist ... dar totusi apare un alt individ din gruparea lui Gherman. Dar ce sa-i faci... Pe de alta parte, nu cenzureaza. Exista alte metode nu tocmai subtile, dar neviolente in aparenta - sunt curioasa daca le-ati remarcat in acest articol, cum se manifesta smile emoticon

 

 

Niciun comentariu: