vineri, 13 mai 2016

Nuit debout continua

Nuit debout continua.. – 26 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

In Franta, manifestarile Nuit Debout au depasit atat reductionismul revendicativ al luptelor de strada cat si mobilizarea sindicala impotriva legii El Khomri. Lordon si cei care-l asculta ca pe un veritabil lider declara decesul actualei ordini politice franceze si impun o republica sociala. (Regele este in sfarsit gol?) In piata se cere infiintarea adunarii Constituante care sa modifice Constitutia. 
Printre cele mai importante modificari cerute sunt instalarea democratiei participative si o subsidiaritate maxima, cu controlul maselor sindicale asupra celor alesi, revocarea in orice moment a acestora, etc.
Lordon insa, dupa parerea mea nu tine seama de doua aspecte: nu poate conta pe coagularea tuturor formatiunilor de stanga existente in Franta si uita ca indiferent ca social democratia a fost compromisa de neoliberalismul dovedit sub conducerea lui Hollande, sentimentele francezilor majoritari in prezent se indreapta mai degraba inspre curentul nationalist si foarte putin catre curentul de stanga extrema. De aici nu poate rezulta decat o mare tensiune sociala..

 

Alexandru Botu Sa vedem cat ii tine si, mai important, ce se alege si de pe urma acestor manifestatii. Vor reusi cei din sistemul actual sa "fasaie" si aceste miscari?

 

Smaranda Dobrescu Miscarea e importanta, aduna multi tineri si ii invita la discutii libere. Nu este insa o solutie sa disipi o revendicare punctuala-modificarea Codului Muncii- adaugand noi si noi revendicari mergand pana la a contesta democratia reprezentativa. Ei cer in zilele acestea declansarea grevei generale. Probabil ca acesta va fi un prim esec al lui Lordon. Comisia parlamentara a acceptat deja majoritatea revendicarilor legate de legea care i-a scos in strada. In momentul de fata cred ca Franta ar avea nevoie de ceva mai multa unitate in special in a se opune acceptarii TTIP. Asta ar fi prima urgenta.De ce sa nu recunosc, ca si a noastra!!

 

Mihai Ion Turcu Un stat de dimensiunea, complexitatea si importanta Frantei nu se poate guverna "direct" si de la firul ierbii. Asemenea idei sunt utopice si disolutive.Nationalismul francezilor cred ca se legat direct de "grandoarea Frantei", in fapt, prezent, o republica monarhica, substituent al monarhiei absolute si imperiului, de care, plus "libertatea" relativa, pentru ca fraternitatea si egalitatea sunt vise, adaugata revolutionar,n-a schimbat prea mult francezii, tocmai declinul grandorii este durerea tradusa nationalist.

 

Smaranda Dobrescu "declinul grandorii este durerea tradusa nationalist." Mi se pare o observatie subtila, prezenta in fiecare francez dar tradusa cu dictionare diferite.. Cel mai uzitat dictionar este cel care explica tot prin imigratie..France d`abord, lozinca Lepenista inseamna dorinta ancestrala de a retrai grandoarea...

 

Mihai Ion Turcu Europenii sunt depresivi, o depresie "bine temperata" de civilizatie , periculoasa pentru ca suntem in impas fiind asaltati, nici depresia nici explodarea civilizatiei noastre nu sunt rezolutive.Guvernarea de la Bruxelles este birocratica , epigonica, nu mobilizeaza pe cineva, dimpotriva, deci urmeaza revirimente nationale.

 

Smaranda Dobrescu Teama mi-e ca fenomenele ce vor aparea in mod obiectiv urmare a lipsei de adecvare a guvernarii de la Bruxelles, cum ar fi accentele nationaliste vor fi destul de penalizate atat de cei care fac scenarii mondiale cat si de catre tinerii indoctrinati politic corect. Pace sub maslinii mediteraneeni si nu numai acolo, nu prea vad cum sa fie..

 

Mihai Ion Turcu Coeziunea grupurilor mari este greu de realizat si mentinut.Fara coeziune interesele fundamentale ale grupului nu pot fi promovate.Tinerii sunt simpatici, sunt ai nostri, voteaza, dar se maturizeaza dupa 25 de ani.Responsabilitatea este a cetatenilor maturi care sunt si cei care guverneaza.


Smaranda Dobrescu Daca revenim la francezi, cei care continua sa frecventeze Nuit Debout cer schimbarea tipului de stat si de democratie. Oare aceste lucruri nu ar trebui dezbatute in cercuri largi, in asa fel incat tinerii entuziasti sa auda si alte idei? Poate ca ei vor fi cei convingatori.. Dar, neaparat in urma baleierii tuturor argumentelor.

 

Eugénia Paraschiv Nuit Debout e forma europeaná a Óccuppy movement, în naivitatea gîndirii mele aşteptam venirea lui Lordon-n Centrul (atenţiei, "propagandei", reformelor şamd.) îi citesc articolele de peste şase ani; sper sá greşească gîndirea-mi táişul debutului evenimenţialităţii dezastruose pentru noi toţi:francezi, romîni, germani, greci etc......

 

Dinica Roman In 1968 s-a cerut imposibilul. Si s-a obtinut. Dupa cum noi am cerut libertatea. Si am obtinut-o.

Acum, neoliberalii elitei ne cer imposibilul de cativa ani buni. Si-l obtin.

 

Alexandru Botu Interesanta antiteza Domnului Dinica Roman!...

 

Smaranda Dobrescu "In Franta avem de-a face cu un sentiment de trădare. Este un guvern de stânga care a instituit stare de urgență și liberalizează legislația muncii. Acești oameni au votat pentru ei și au crezut că guvernul le va exprima îngrijorările. Chiar sunt enervați și nemulțumiți", spune David Graeber, antropolog american care a studiat mișcarea "Occupy".

Modificarie Codului Muncii facute de Boc prin care s-a "flexibilizat" piata muncii si s-au pus in aplicare reformele structurale ale acesteia,de comun acord cu Consiliul Investitorilor straini, ori Camera de comert romano- americana, au lasat in perfecta tacere sindicatele noastre, care au acceptat noile modificari in totala armonie.. E ceva putred in miscarea sindicala..

 

Smaranda Dobrescu Dupa cum prevazusem, lucrurile se complica in Franta, in sensul in care se misca de fapt toata lumea opunandu-se actualului establishment. Replica la Nuit Debout nu a intarziat s apara. Se numeste En marche si pare a avea revendicari traditionaliste. Guvernantii, la randul lor si-au cam pierdut rabdarea si au trecutt la represalii si arestari. 
http://www.lefigaro.fr/.../25002-20160429ARTFIG00072-la...

Niciun comentariu: