marți, 10 mai 2016

Miza uriasa a TTIP-ului


Draghi Puterity
 shared Global Research (Centre for Research on Globalization)'s post.

 

 

Global Research (Centre for Research on Globalization)

April 24 at 7:24pm

PETER KOENING: One of the most important items on Obama's check list before he leaves office is obtaining the signatures of the 'free trade agreements' – the TPP – Transpacific Partnership with 11 Asian and Pacific countries, and the TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership with the 28 EU countries.

 

 

The EU to Become a "U.S. Colony"? The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)...

This incisive article first published by Global Research in December 2014 is of utmost relevance to the ongoing process of US-EU negotiation of the TTIP…

GLOBALRESEARCH.CA

 

Preda Mihailescu Astazi in Welt, in mod simptomatic, era o pagina dedicata demonstratiilor de la Hannover, si purtatoarea de cuvant a EU in negocierile TTIP cerea ca Merkel si cu Obama "Sa ne convinga ca nu avem de ce sa ne temem". Cateva pagini mai incolo scria de seful avocatilor in chestiunea VW, care a venit in Germania, si lupta ca nu numai Americanii, ci si Germanii sa primeasca cate 5000 de Euro daune pentru fiecare masina cu consumul fals evaluat. Ne amintim ca zvonurile vor ca negocierea sa fie de fapt "Iscalesti TTIP si te pasuim de VW". Interesant, nu?

 

Smaranda Dobrescu "Cea mai frecventă critică adusă acestui parteneriat ține de posibilele dereglementări pe care le-ar produce în relațiile euro-americane: există temerea că TTIP va dărui corporațiilor dereglementări care nu erau posibile până acum, în special cu privire la drepturile consumatorilor și la standardele de mediu. Însă poate cel mai alarmant aspect – mai puțin evident – al TTIP pare să fie așa-numitul sistem de soluționare a litigiilor între investitori și stat („investor-state dispute settlement" – ISDS). O fișă de date publicată de Comisie în noiembrie 2013 definește ISDS drept un sistem care „permite unui investitor să inițieze o acțiune împotriva autorităților țării gazdă în fața unui tribunal internațional". Asta se poate întâmpla numai dacă investitorul poate susține că i-a fost încălcată una dintre cele patru garanții fundamentale pe care statul trebuie să i le ofere: „1) protecție împotriva discriminării (tratamentul națiunii celei mai favorizate și tratamentul național); 2) protecție împotriva exproprierii care nu este în scop de interes public și care nu este compensată în mod echitabil; 3) protecție împotriva tratamentului nedrept și inechitabil – de exemplu, negarea echității procedurale de bază; 4) protecție cu privire la posibilitatea de a transfera capital.""
http://www.criticatac.ro/.../nimic-bun-pe-frontul-de.../

 

 

Nimic bun pe frontul de Vest: Parteneriatul Transatlantic pentru…

CRITICATAC.RO

 

Preda Mihailescu Interesant este insa ca in critica acestor tratate intervine in mod repetitiv ideea ca un concern poate da in judecata un stat si pentru ca are legislatie potrivnica businessului. In Canada se pare ca au fost castigate cateva zeci de procese de acest gen, legile ecologice fiind mai bune in Canada decat in America. Oare or fi exagerand criticii?

 

Smaranda Dobrescu "Spaniolul Juan Fernández-Armesto, unul dintre arbitrii pomeniți mai sus, surprinde problema destul de limpede: „Când mă trezesc în toiul nopții și mă gândesc la arbitraj, nu încetează să mă minuneze faptul că statele au fost de acord cu arbitrajul privitor la investiții. (…) Trei persoane particulare sunt încredințate cu puterea de a revizui, fără vreo restricție ori procedură de recurs, toate acțiunile guvernului, toate deciziile curților și toate legile și reglementările emise de parlament."

Niciun comentariu: