duminică, 8 mai 2016

Abordari diferite ale venitului de baza

Abordari diferite ale venitului de baza – 20 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Venitul de baza este departe de a fi definit in mod unanim de toti. Intre a fi de acord cu ideea si punerea ei in aplicare este o prapastie de care nu avem motive sa credem ca va putea fi trecuta.
De exemplu propunerile in Franta stau cam asa: venitul de baza propus de liberali are un cuantum extrem de mic pentru a putea trai in absenta unei slujbe si functioneaza ca o subventie oferita societatilor, inscriindu-se intr-o logica de demantelare a protectiei sociale.: este perspectiva impozitului negativ a lui Friedman(descrisa si de Michel Foucault in "l'Etat et les bons pauvres")
In versiunile stangii, din contra, acest venit de baza trebuie sa fie suficient pentru a permite traiul decent, desi pentru a descrie acest"suficient" se ridica probleme spinoase.Si nu e conceput intr-o strategie comuna a serviciilor publice si a prestatiilor sociale(pensii, alocatii de somaj, asigurari de sanatate) sau a unor ajutoare sociale.Acesta mai are si alte caracteristici printre care acordarea pe tot intinsul vietii lunar fiecarui individ (in cuantum mai mic pentru copii) si nu fiecarei familii; nu se cere nicio alta conditie si este cumulabil cu venitul din munca. In concluzie, asa cum si in Germania exista vederi politice diferite, sunt sperante minime ca acest venit de baza sa fie uniform in toate tarile, el depinzand de politicienii de la putere. In concluzie nu poate fi pusa de acord nici finantarea.

 

Mihai Ion Turcu Finalitatea tine de conceptul de societate iar cuantumul depinde de nivelul de performana - disponibilitate financiarqa - standard de civilizatie al societatii. "Venitul de baza" poate fi doar diferit de la societate la societate. Asigurarea de catre guvern, intr-o forma sau alta a unui venit de baza tuturor cetatenilor, posibila intr-o societate performanta si inalt civilizata constribuie la mentinerea nivelului de civilizatie si are posibile efecte economice (vanzarea de produse si srvicii) si are impact pozitiv asupra ratei de reproducere a societatii si calitatii produsului, dar falsifica ierarhiile de valoare personala a indivizilor sociali si posibil incurajeazsa delasarea si parazitismul. Intr-o societate cu probleme de existenta a unui segment de populatie, asigurarea unui venit de baza ( care este unul de supravietuire) are alta semnificatie.

 

Smaranda Dobrescu Nu ma refeream la venitul minim garantat care este specific fiecarei tari atat ca adresabilitate, conditii si cuantum si depinde intradevar de nivelul de performanta al economiei si de disponibilitatea financiara. Ma refer acum la o prestatie viitoare care va fi de tip universal oferita fiecarui individ al lumi indiferent daca mai poseda si alte venituri din munca. Este o prestatie universala , in preocuparea lumii civilizate de a fi introdusa odata cu efectele celei de a patra revolutii industriale ce va conduce prin robotizare si automatizare la pierderea in timp a slujbelor in procent uimitor de mare.

 

Mihai Ion Turcu Exista in prezent state foarte mici si bogate prin vanzare de resurse minerale, care asigura un venit , prin distribuirea unei parti a veniturilor astfel realizate, la care cetatenii nu contribuie prin munca, un fel de renta pe seama unui bun national, sau cel putin asa am inteles. Concret nu stiu cu ce-si ocupa timpul cei care au existenta asigurata fara sa fie implicati in producerea sursei de venit nici in servicii publice pentru care sunt remunerati.Cazul ar fi exceptional preesupunand diferenta intre situatia lor si o lume in care veniturile rezulta din prestatii personale necesare cuiva care le plateste ca forma de schimb mediata prin bani. A IV-a revolutie industriala care va produce si organe de schimb vii pe "imprimanta", va lasa cateva zone neocupate de informatizare si robotizare in care s-ar valorifica capacitatea de a fi utile persoane, ramanand inimaginabil ce ar putea face cu sine ceilalti foarte multi, eventual tot mai multi, dat fiind confortul asigurat prin avansul tehnologic ? Raspunsurile roz sunt fara consistenta, cele negre plauzibile. Evident nu avem noi, in continuitatea acestei lumi, capacitate de previziune de alt fel decat in aceasta continuitate care urmeaza sa intre in criza.

 

Smaranda Dobrescu Nu am auzit despre acea renta din tarile mici, dar poate sa existe. Am auzit insa de faptul ca in Alaska si poate in alte state toti care utilizeaza resursele tarii(energie, pamanr, apa, etc) platesc statului o redeventa.
Lucrurile vor inainta destul de repede relativ la scara istoriei spre o alta relatie intre munca si salarii, intre timpul ocupat in activitati remunerate si loisir. Previziuni ale economistilor, oamenilor de stiinta plaseaza marea criza posibil sa se arate in plenitudinea ei in jurul anilor 2050. Cum va arata societatea atunci, cine o va conduce, sunt raspunsuri doar imaginate. Cred ca oligarhia financiara va lasa locul oligarhiei detinatoare de informatie.

Niciun comentariu: