luni, 15 februarie 2016

Va propun o definitie: Bogat este cel care poate sa dispuna de ceea ce ii creste bogatia.


Alexandru Botu
February 3 at 2:33am


Va propun o definitie: Bogat este cel care poate sa dispuna de ceea ce ii creste bogatia.
Ce parere aveti?


Comments


November Nov Cred ca este logic, altfel...cum?



Smaranda Dobrescu Bogat este cel care poate dispune de bogatia sa mi se pare mai corect. Bogatia in sens non-material poti sa o ai, sa nu fii constient de ea, si sa nu o folosesti in sensul dispunerii: de exemplu un talent iesit din comun, o inteligenta remarcabila, o generozitate si un altruism iesite din comun. Abia cand folosesti aceasta bogatie in sensul in care te-a inzestrat divinitatea, se cheama ca dispui. Bogatul in sens material ca sa respecte definitia ar trebui sa acumuleze in continuu ceea ce ar insemna ca doar lacomia iti da dreptul sa te consideri bogat.



Alexandru Botu Da, cred ca "Bogatul in sens material ca sa respecte definitia ar trebui sa acumuleze in continuu ceea ce ar insemna ca doar lacomia iti da dreptul sa te consideri bogat." este ceea ce explica cel mai bine definitia> Respectiv, poti acumula ori primi o anumita bogatie materiala, dar daca nu gasesti caile prin care sa o maresti ai mici sanse sa ramai bogat.



November Nov Nu cred, nu vreau sa ma afund in filozofie...poti deveni bogat dispunand si de mijloace modeste...totul este sa stii sa le exploatezi. E doar punctul meu de vedere smile emoticon



Smaranda Dobrescu Draga mea, ma bucur ca viata nu te-a blazat inca, semn de mare tinerete la tine. Chiar ma bucur ca gandesti asa, ca o dovada ca ai incredere in inteligenta si fortele tale si ale altor tineri. Alexandru si cu mine am trecut prin atatea situatii, incat unghiul de apreciere e normal sa fie oarecum diferit. :-):-)



Alexandru Botu Definitia nu este foarte explicita. De fapt, intelegeam prin bogat (desigur, materialiceste vorbind) pe acela care poate sa-si subordoneze/controleze procesele si resursele care ii cresc bogatia. Aceea care este, cat este si pe care doreste sa si-o creasca. Nu de pomana se zice ca oricine poate fi cumparat, daca pretul intereseaza. In acest sens, bogatul este cel care controleaza ca acumularea sa se produca preponderent la el.


Fogarassy Paul Nu pot fi de acord cu definiția Dumneavoastră. Poate că mai degrabă bogat este cel care a scăpat de obligația de a munci pentru a își plăti costurile vieții.

Faptul că mulți bogați muncesc, nu anulează definiția, pentru că aceștia nu o fac din obligație. De asemenea, definiția pe care o propun ține cont de sensul extins al costului vieții, care nu este plătit obligatoriu în bani (cineva ar putea munci doar pentru casă și masă).



Prospectiv A-z: Bogat in acceptiunea proprie sau in acceptiunea celorlalti?



Draghi Puterity Andre Kostolany (evreu ungur, guru al speculantilor) dadea intr-o carte de-a lui definitia "milionarului". (Din memorie:) Milionarul este acea persoana care poate sa isi permita orice isi doreste. Pentru unele persoane sunt 0.5 mil. $ pentru altii 10 mil. $. Poate o definitie a bogatiei, care ar putea include si alte tipuri de bogatie, cum ar fi cea spirituala, ar trebui sa mearga pe o formula similara:

Cineva e cu atat mai bogat cu cat isi poate permite mai mult din ceea ce isi doreste.

Vom avea si bogati fara o avere materiala consistenta, si oameni extrem de avuti care insa nu vor putea fi vreodata bogati. Iar asta cred ca corespunde destul de bine realitatii...


Alexandru Botu Nu tin sa monopolizez discutia, dar vad ca si in dictionare (BOGÁT, -Ă, bogaţi, -te, adj., s.m. şi f. 1. Adj., s.m. şi f. (Om) care dispune de multe şi mari mijloace materiale, care are mulţi bani; (om) avut. 2. Adj. Care se află, care conţine ceva în cantitate mare. Fructele sunt bogate în vitamine. (Despre flori) Învolt. Mănos, roditor. 3. Adj. (Despre lucruri) Scump, de mare valoare; fastuos, luxos. – Din sl. bogatŭ.(Dicţionarul explicativ al limbii române)), in esenta, bogat este cel ce "dispune de multe si mari mijloace materiale, care are multi bani". Definitia nu vorbeste de ceea ce ne inchipuim noi ca ar putea fi bogatie, mai ales cea spirituala. Aproape ca imi vine sa cred ca "profunzimea spirituala, culturala, sufletul bun etc" sunt prezentate revendicativ ca bogatii, pentru ca bogatiile, avutiile materiale au fascinat lumea, prin ele s-a exercitat potenta in societate, ele sunt cele ce conteaza si influenteaza pas cu pas si accelerat evolutia materiala si sociala. Mi se poate reprosa ca am uitat ca niciun potent (material) din istoria cunoscuta a omenirii nu a facut ceea ce au facut (si dainuie) marile spirite. Poate, dar nu in viata economica si sociala!
Domnul Prospectiv A-z punea intrebarea "Bogat in acceptiunea proprie sau in acceptiunea celorlalti?". Pai cel care nu este constient de ce are si la ce ii poate folosi ce are incepe sa piarda din ce are si repede iese din categoria avutilor. Eu vorbeam de cei care sunt constienti de ce au (indiferent cat) si gasesc si folosesc caile si mijloacele prin care sa-si sporeasca ceea ce au. Cand le gasesc, bogatia lor creste. Actelefilantropice facute de unii dintre acestia sunt si ele mijloace pentru sporirea bogatiei. Este adevarat ca acumularea exagerata necesita pentru gestiune structuri care, la un moment dat, pot sa clacheze, nefiind in acestea doar excelenta pura.

Niciun comentariu: