joi, 18 februarie 2016

Preventia in sanatate

pREVENTIA IN SANATATE – 9 FEBRUARIE 2016


Smaranda Dobrescu
 

Despre propunerea legislativa a liberalilor privind preventia in sanatate as vorbi numai de bine daca m-as opri la titlu, si hai, treaca- mearga la infiintarea unei noi agentii nationale cu filiale in teritoriu, lucru deloc neglijabil sub aspect material. Mai departe insa sunt niste prevederi discutabile:
1. Cei care fac dovada ca urmeaza intocmai prescriptiile medicului si cumulativ participa la concursuri sportive pot beneficia de anumite stimulente concretizate prin crearea unui cont special personal prin transferul unor sume dela CNAS. Dovada urmarii intocmai a recomandarilor probabil trebuie facuta lunar, prin prezentarea retetelor si a facturii cumpararii de medicamente, eventual de urmare a unor tratamente de fizioterapie, etc. O birocratie prin care vei cheltui ore intregi de stat la cozi la noua agentie.Cozi inutile daca nu dovedesti ca ai participat la concursuri sportive. Ce fel de concursuri, unde, de catre cine organizate? De sah, de inot, de scrima, de bridge?
2. Cei care nu participa la programele de preventie (vaccinari, programe educative, etc) vor trebui sa anunte in scris acest refuz. Automat neparticiparea va atrage caderea din drepturile de asigurat in sistemul de sanatate, relatie baneasca de altfel prin obligarea la plata partiala sau integrala a imbolnavirilor ulterioare refuzului. Adica, daca refuzi sa faci copilului un vaccin, el sau tu, parinte, vei plati imbolnavirea ce poate aparea si peste zeci de ani cu boala corespunzatoare vaccinului refuzat. Daca e vorba de un vaccin anti-gripal, in ce perioada si pentru care gripa anume vei plati? 
Daca un medic nu-ti prescrie o analiza de marker tumoral sau un computer tomograf, neavand motivatie medicala sa o ceara si Doamne fereste faci un cancer, iti vei plati tratamentul respectiv? 
La prima vedere avem de-a- face cu o lege imposibil de aplicat, sau extrem de dificil de monitorizat. La a doua vedere ne punem intrebarea cine are de fapt de castigat de pe urma acestei legi? Nu cumva distribuitorii de aparatura de investigatii prevazute in programul de preventie? Sau mari companii farmaceutice care au facut ani de zile lobby sa se desfiinteze Pasteur-ul nostru ca sa-si impuna ei vaccinurile? Etc. 
Poate ne-am invatat sa fim prea suspiciosi. Dar nu putem sa nu incadram atatea fapte ale prezentului si trecutului apropiat in ideea de a determina populatia sa accepte privatizarea sistemului sanitar in mare proportie, de a accepta decontarea de catre CNAS a serviciilor private de urgenta (vezi diferendul Basescu-Raed), etc. Daca va veti uita pe petitieonline.ro veti avea parte de un limbaj extrem de colorat la adresa liberalilor.

 

Mihai Ion Turcu Obiectivul acestei legi pare a fi reducerea cheltuielilor statului in domeniul asigurarii sanatatii publice transferandu-le "beneficiarului".Obiectiv sistemul nu poate functiona atat pentru ca in mare proportie cetatenii romani sunt foarte saraci si apoi pentru ca nu exista retea medicala si dotari, apta sa asigure preventia."Pachetele" de servicii medicale oferite asiguratilor si de medicamente sponsorizate sunt tot mai costelive, direct proportional cu scumpirea pana la astronomic a costurilor serviciilor medicale si medicamentelor.Reteaua medicala nu mai acopera de mult ruralul, acuma nici orasele, cam tot ce este tehnologic preformant se aduna in municipii si nu acopera nici macar serviciul in inbolnaviri acute. Argumentul ca nu sunt bani disponibili pentru o eficienta abordare a sanatatii populatiei constituie fondul ideii de reforma, constand in esenta in sentita ca "daca nu ai nici nu ti se va da".

 

Smaranda Dobrescu Este o propunere perversa: Se poate intelege ca nu sunt bani in sistem. Asigurarile medicale presupun un sistem birocratic scump. Dar in acest caz nu faci cheltuieli mai mici pe principiul" te prind eu c-ai gresit"-toti vom gresi in conditiile date- ci mai onest este sa mai maresti un procent contributia lunara pe seama angajatului sau angajatorului. Daca ajungi sa-ti platesti serviciile din cauza ca nu ai facut preventie, tot cheltuiesti intr-o forma echivalenta medicinei private fara sa te confrunti cu adevarata denumire a actiunii.

 

Mihai Ion Turcu O reforma pe care o initiaza un contabil fost ministru al sanatatii, am mai avut si doi avocati unguri ministri ai sanatatii .....



 Ion Lazia Iar dacă ţinem seama că unul dintre iniţiatori este Eugen Nicolaescu, răspunsul devine unul atât de simplu doamnă Smaranda. Nicolaescu, de profesie finanţist, vremelnic, şi fără competenţe pe măsura funcţiei, ministru sănătăţii, nu va avea niciodată capacitatea de a se autodepăşi. Miliardele de euro risipite fără nici o acoperire reală, gestionarea, de multe ori frauduloasă a fondurilor de sănătate, au avut ca principal motiv lipsa unui sistem informatic integral la nivel naţional în care să fie incluşi contributorii, persoanele fizice şi angajatorii pe de o parte, iar pe de alta consumatorii, respectiv asiguraţii împreună cu corelaţiile de rigoare, medici de familie, farmacii, cabinte medicale, ori clinici, indiferent de natura sistemului de proprietate - stat ori privat, iar acum, chiar cu multele disfuncţionalităţi, când începe să fie operaţional se doreşte un nou început.

 

Smaranda Dobrescu Viziune de sistem emoticon smile Bugete multianuale emoticon smile

 

Mihai Ion Turcu ...si ancorarea in realitate. Una din obligatiile constitutionale ale statuli este asigurarea sanatatii cetatenilor, acestia pe care-i avem in conditia lor actuala. Cert si realitatea si conceptul trebuie sa progreseze, deci sunt necesare concepte si proiectii, plus alocari financiare care sa genereze in timp o conditie optima.Aceasta este o problema privind viitorul, problema acuta este prezentul, pentru gestionarea lui fi si submediocra fiind necesar concept plan de urgenta si finantare.

 

Stefan Kovacs E o lege nu numai proastă dar și ticăloasă. CIcă ar da ceva- nu știm cât- pentru cei care fac sport- iar acel ceva compensează nu știm ce- din ceea ce e acum gratuit. Nu mai spunem că la modul în care a fost formulată autorul își bagă picioarele într-o logică cât de cât elementară- adică vorbim de noua structură sau de obligativitatea prevenției sau de obligativitatea participării la concursuri sportive (chestie venită direct din Germania hitleristă- nici măcar rușii n-au avut curajul să facă așa ceva).

 

Eugénia Paraschiv Of, nu cumva construiesc practicile i"mp"licite ale politicilor de prevenţie,(cu toate efectele pozitive scontate ori nu,) noul concept şi simultan cu el diversele realitáţi situaţional-contextuale ale BOLII Şi tocmai de-asta aş ruga cititorii de a se abţine de la catalogarea ori desemnarea practicanţilor altor orientári sexuale sub specia bolii. Producerea unor tipuri de riscuri nu ne-a aparţinut niciodatá cu atät mai puţin acum.....

Niciun comentariu: