luni, 15 februarie 2016

România devine un protectorat al SUA

A se vedea si cele 8 opinii mentionate
Semnele arată că România devine un protectorat al SUA. Iar asta este cea mai…
adevarul.ro|By Petre Munteanu

Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu "De acum, interesul României este să se asigure că alianţa cu SUA este totală. Bucureştiul trebuie să meargă până la capăt. Trebuie să îmbrăţişeze protectoratul american şi să-l folosească pentru a se dezvolta – şi, în timp, pentru a ieşi din el. Acesta este singurul „proiect de ţară” disponibil. "

De un pragmatism aspru si chiar cinic, "unicul proiect de tara" se pare ca nu are un altul la concurenta.
 
 
 
Prospectiv A-z:  Probabil, (se intentioneaza) constatarea statutului de stat semi/esuat al Romaniei. A se studia conceptul de *client state*, prezentat ca solutie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Client_state
A client state is a state that is economically, politically, or militarily subordinate to another more powerful state in international affairs.[1] Types of client states include: satellite state, associated state, puppet state, neo-colony, protectorate, vassal state, and tributary state.
en.wikipedia.org
 
 
 
Prospectiv A-z:  Un tanar de viitor. Prea tanar.

https://www.linkedin.com/in/gelefteriu
View Gabriel Elefteriu’s professional profile on LinkedIn. LinkedIn is the world's largest business network,…
uk.linkedin.com
 
 
 
Prospectiv A-z: Bravo, GG! Se incinge discutia, cred totusi ca Elefteriu provoaca si cam atat. O stie atat el cat si ai lui paymasters.

Interesante mi se par replicile venite din zona economicului, caci acolo nu ti se permite sa visezi. Desi Lionachescu pare a spu
ne ca daca va vedea mai multi bani americani prin Romania, restul nu ar mai conta. Le pun pe astea in centru pentru ca in afaceri nici macar nu exista pretentia principiilor, care le remarc prin lipsa din discursul public romanesc atat de pregatit sa justifice o invarteala, *pragmatic*.

Oricum, as gandi ca cele 1+ 8 pozitii ignora un pic situatia din perspectiva americana, respectiv EUropeana (tari mari din EU). Asta ca sa nu mai spun de *drepturile* reziduale rusesti prin Romania...

Daca perspectiva s-ar schimba un pic si romanul analitic s-ar uita si in directia opusa, incercand sa vada ce si cum, urmatoarea intrebare s-ar ivi:

Care este viabilitatea modelului actual? Atat pentru SUA cat si pentru euroatlantism. Stim ca lumea este in transformare dictata de criza profunda a centrului. Centrul pare a spune, 'strangeti randurile!', vezi mega-tratatele. Oricum, modelul pe care romanii CRED ca-l stiu/inteleg s-ar putea sa fie perimat pana cand sa apuce sa capitalizeze investitia facuta in cuplare.

Dat fiind nivelul de incertitudine al situatiei, a paria TOTUL pe un model care oricum sta sa expire mi se pare naiv, desi cei afectati direct de pariu pot gandi in termeni mai gravi. Numai ca persoane importante din Bucuresti si prietenii acestora mai fac un ban pe exprimari ale unui atasament nesubstantiat in vreo dimensiune a realitatii.

Dupa cum imi cunosc eu americanii, vom apuca probabil si ziua cand se va admite ca cea mai mare lovitura data relatiilor romano-americane a fost basismul--asta daca nu s-o gasi vreunul sa-l intreaca.

____________________
P.S. Modelul actual este pus sub semnul intrebarii de termenul generic CRIZA. Cei atenti vad ca limitarile care ne imping in CRIZA sunt reale si deocamdata de nesurmontat--nici capitalismul de stat chinezesc sau cel de palat rusesc n-au solutii sistemice.

Niciun comentariu: