duminică, 19 iulie 2015

Tot secera si ciocanul ne scandalizeaza!

Tot secera si ciocanul ne scandalizeaza! – 14 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

"Sunt foarte tulburat de această concesie papală. Trecerea secerei şi a ciocanului, de pe steagul URSS şi al partidului comunist chinez, pe panoplia de daruri pioase ale Vaticanului mi se pare o emblemă a haosului spiritual spre care avansăm euforic. Nu mai e vorba, în acest caz, de „iubirea aproapelui", sau a „vrăjmaşului". E vorba de o formă de indiferenţă, de anestezie valorică, echivalentă cu suspensia oricărei forme de iubire. E vorba de înlocuirea ipocrită a discernămîntului prin coreografie de protocol. Cred, sincer, că Papa Ioan Paul al II-lea se răsuceşte în mormînt. Şi sper că viitorul Papă va găsi înţelepciunea şi limpezimea lăuntrică să-şi ceară scuze pentru acest gest smintitor al predecesorului lui."

Va rog sa-mi permiteti sa nu comentez nici acest paragraf nici cel in care distinsul nostru moralist, Andrei Plesu reproseaza Papei Francisc ca in loc sa se ocupe de sufletul nostru si de pregatirea noastra pentru cele vesnice, se gandeste la bunastarea pe aceasta lume a celor ce considera ca profitul si dreptatea sunt rau impartite in aceasta lume.

O nouă icoană: secera şi ciocanul - adevarul.ro

Am avut, în mai multe rînduri, o reacţie de simpatie declarată faţă de Sanctitatea Sa Papa Francisc. A făcut gesturi îndrăzneţe şi mărinimoase, a spus lucruri memorabile (printre ultimele, un avertisment faţă de...

 Octavian Lupu In primul rand trebuie sa remarc umorul involuntar al crucifixului: un instrument de tortura, crucea, a fost inlocuit cu secera si ciocanul.Dar cand afli ca omul care a "proiectat" acest crucifix, preot iezuit, a fost torturat si asasinat de escadroanele mortii din Bolivia in anul 1980,pentru ca apara interesele celor saraci, tentatia de a mai face critica filosofica sau/si de arta dispare. De aceea Papa Francisc (pe care i-l admir in primul rand ca om si nu ca prelat), a declarat ca intelege si nu se simte ofensat de acest simbol, tinand cont de contextul in care a fost creat. Pentru ca ceea ce nu ni se spune de actualii istorici "de partid" este faptul ca in afara comunismului salbatec, stalinismul, in America Latina, cu largul concurs al SUA a dominat o perioada indelungata de timp capitalismul salbatec. De aceea gasim pe acest continent grupari maoiste, trotkiste, etc in incercarea disperata a popoarelor de pe continent de a gasi o doctrina care sa-i ajute sa invinga iadul in care traiesc. Daca credeti ca exagerez puteti face o comparatie citind si/sau vizionand documentele vremii despre saracii comunismului si cei ai capitalismului din America Latina. Va garantez ca saracii comunismului erau in avantaj. Cu atat mai mult cu cat saracii Americii latine nu beneficiau nici macar de libertatea de expresie de care in comunism nici nu putea fi vorba. In schimb acestia din urma nu crapau de foame in ritmuri alarmante si de bine de rau aveau o slujba. De aici probabil si idealizarea doctrinelor de sorginte comunista in America latina. Dl Plesu este excedat de faptul ca Papa Francisc se ocupa de politica si economie si inca una, culmea tupeului, ne-neoliberala (pentru ca imputit de bolsevic nu a indraznit inca sa-l faca). Vreau sa-i reamintesc ca Isus Christos a ajuns ceea ce este astazi si a avut de patimit nu pentru ca preda Istoria Religiilor la Universitatea Spiru Haret din Ierusalim. Ci pentru ca, revoltandu-se impotriva cursurilor valutare practicate de casele de schimb din templu le-a rasturnat "birourile". La Ierusalim oras multireligios, daca voiai sa cumperi ofrande pe care sa le jerfesti zeului tau trebuia sa o faci numai in moneda locala furnizata de catre casele de schimb din templu.Deci Isus a ajuns in constiinta omenirii prin actiune sociala si indirect politica. Altfel ar fi fost doar cronicar la vreo fituica locala de care, mai tarziu, nu si-ar mai fi amintit nimeni.

S.D  Excelent! Daca ar ramane unicul pe acest Paman care sa nu pactizeze cu capitalul si sa nu-l idolatrizeze, cred ca acest OM si Papa ar proceda exact la fel, cu toata furia filosofilor crestini si neoconi.

  Mihai Ion Turcu Biserica catolica nu-si mai are ponderea in Europa ci in America Latina, realitate fata de care trebuie sa-si defineasca atitudinea ramanand in spiritul evangheliei, acolo presiunile fiind acute si lumesti (!?? ).

  Alexandru Botu Nu tot ceea ce crede Andrei Plesu ca se cuvine este de necontestat. Recunosc ca il citesc cu mare placere pentru limpezimea algoritmica din eseurile sale. Dar si acum, si in toate celelalte pronuntari ale sale, ceea ce ne transmite este doar un punct de vedere. Cu care pot fi de acord sau nu. De data asta nu-mi place ce zice si nici cum zice.

  M.I.T  Alexandru Botu, Domnul Plesu este un eseist si publist, nu se pretinde autoritate in ceva sau ca ar propune solutii temeinice pentru ceva. Domnul Plesu opiniaza foarte personal si ocazional despre felurite lucruri, in mod inteligent si cultivat, nu foarte consistent, nici nu pretinde ca ar spune lucruri definitive.

  S.D  Nu inteleg cu ce a gresit Papa Francisc in discursul si prezenta sa in Bolivia. Acea secera cu ciocan care a inflamat pe multi, ca si cum ar fi o arma ucigatoare, nu un simbol depasit precum zvastica, are o poveste trista si plina de credinta, povestea unui martir. A povestit-o Octavian Lupu.

 

 M.I.T  Simbolul adoptat de nazism , din pacate pentru cultura, este un simbol solar ancestru prezent in toate culturile vechi ale pamantului.

  S.D  Din pacate, precum secera si ciocanul acel simbol ancestral a intral a intrat in constiinta omului modern ca un simbol al totalitarismului si al dictaturii.. La fel cotate, la fel de respinse.

  M.I.T  A intrat in constiinta in felul aratat prin siluirea constiintelor si ignorarea deliberata a sensurilor si culturii.Toate demonizarile sunt demonice.

  S.D  "Toate demonizarile sunt demonice" Imi place. Asa ar trebui sa gandeasca si Andrei Plesu cand il demonizeaza pe Papa Francisc si sa-si ceara scuze cu smerenia necesara. Papa reuseste sa ierte aproape toate slabiciunile omenesti. Mai putin lacomia care duce la distrugerea oamenilor si a planetei.

  O.L  <<Asked by Sean Hannity about Pope Francis' forthcoming encyclical about climate change, Jeb responded that "I think religion ought to be about making us better as people, less about things [that] end up getting into the political realm."

Intellectually, morally, and politically, that's a dumb answer.>> Sa trag concluzia ca si ceea ce a scris dl. Plesu este un dumb op-ed? nenorociti mai sunt cei de la The Atlantic. Oricum distinsul nostru editorialist se afla intr-o buna companie: Jeb Bush nu e de aici de colo. Daca castiga poate ca-l face secretar de stat. pentru ca si Jeb are o afinitate deosebita fata de intelectualii rasati. http://www.theatlantic.com/.../jeb-bush.../396158/

Jeb Bush Tries to Push the Pope out of Politics

The former Florida governor suggests that the...

theatlantic.com

S.D  Eu cred ca nu gresesc daca afirm ca Papa Francisc este la fel de agreat de dreapta neoliberala precum ii agreaza pe cei saraci care bazaie pe la urechile lor corporatiste/lobbiste/ mlitariste/donaldtrumpiste.

Mihai Babeanu Smaranda, stau si ma crucesc ca pentru tine Capitalul este cel mai mare dusman al omului! 45 de azni degeaba?

S.D  Mihai, fara capital nu exista economie, nu exista comert, productie, nimic. Doar schimburi in natura. Sunt insa cu totul impotriva ideii ca cea mai importanta valoare a prezentului este profitul din capital, care ne conduce comportamentul si ne dimensioneaza actiunile. Mai ai putin si ma faci comunista!

  M.B Marxistul Varufakis din tara de Fakelaki este viitorul omenirii. Nu uita ca socialismul e laptele batut al comunismului!

  M.B  Crede-ma, am ezitat mult sa-ti scriu toate astea dar, pâna la urma .....

  S.D  Doctrina in care cred , ma manifest de 25 ani si nu abdic de la ea este cea in care exista libertate individuala si colectiva, exista solidaritate in societate si suficienta echitate incat fiecare sa poata trai din munca sa. Asta e comunism? asta e marxism? Ma auzi pe mine vorbind de lupta de clasa? Stii de ce e considerat Varoufakis marxist?

  S.D  Stii de ce nu mai poate exista legic marxism in zilele noastre? Tu nu vezi ca eu si cu cativa ramanem printre putinii care aparam ce se mai poate apara din stanga democrata? Mai mult decat Hollande, Schultz, etc

  O.L  D-na Smaranda Dobrescu, ca sa-l parafrazez pe celebrul avocat american Ralph Nader (el se considera un precursor al lui Bernie Sanders), singura diferenta intre stanga si dreapta in zilele nostre consta in viteza cu care politicienii respectivi cad in genunchi cand la usa le bat marile corporatii. Mi-aduc aminte de comunism cand toti se pretindeau comunisti, mai ales cei care aveau ceva de castigat de pe urma acestui statut. In vremurile noastre se intampla ceva similar doar ca marea majoritate se pretinde de dreapta. In conditiile astea mi se pare dubios faptul ca asa putini cati suntem (pentru ca si femeile de serviciu sunt de dreapta), mai deranjam pe cineva. Dar cine stie poate ca elitele astea de farfurizi si branzovenesti, ca sa nu mai vorbesc de cetateanul turmentat, simt ceva instinctual: nu le facem probleme acum, dar s-ar putea sa le facem in viitor. Pentru ca, nu-i asa, viata este complexa si prezinta multe aspecte. emoticon smile

S.D  Am o desincronizare penibila. Sufar de sindromul "ba nu" : In epoca comunista eram doar cativa in institut care nu eram membri de partid Ca pedeapsa eram invitata la orele de invatamant politic dar fara dreptul de a vorbi; doar sa bag la capul meu neluminat. Acum, ma regasesc excentrica fata de mai toti prietenii mei. E adevarat ca nici eu nu am abilitatea sa explic ca social-democratia nu are nimic de-a- face cu comunismul, caci acum toata lumea uraste comunismul. Autenticitatea este intradevar o mare problema personala! .

Stefan Kovacs Dl.Pleșu și-a greșit un pic rolul- domnia sa e doar superpupu și nu super-Papă.

  Ionel Iani Velciov Da, este o noua icoana!!! ... Se pare ca a sosit vremea ca sa fie recunoscuta ca atare ... Atat doar ca este o icoana negativa de intristare si nu una de adorare ... !!!

  Sorin Faur Dar, doamnă Dobrescu, Pleşu Însuşi se explică pentru încă un text de-o majestuoasă sictireală superiorativă (nu înseamnă nimic, dar cred că sună bine emoticon smile ) : Însuşi scrie „sînt foarte tulburat..." Să-l înţelegem, zic, mai ales că la Însuşi cuvintele au greutate specifică. De pildă, „foarte" înseamnă cu adevărat foarte. Asta rezultă chiar din text emoticon smile

  S.F  http://www.orthonews.ro/iisus-rastignit-pe-simbolul.../#

Iisus răstignit pe simbolul comunist. Papa dă lămuriri: "Pentru mine nu a fost o ofensă!" –...

orthonews.ro

  Pierre Radulescu Smaranda, Papa face foarte bine ce face si spune foarte bine ce spune, iar asemenea luari de pozitie impotriva lui mi se par penibile si pur si simplu nu ma intereseaza (chiar daca vin din partea lui Plesu). Si fiindca vin din partea lui Plesu, sunt cu atat mai penibile: daca Remus Cernea ar fi sarit sa il muste pe Papa de fund, m-as fi gandit ca omul e in fond consecvent (si merita admirat pentru consecventa); dar Plesu pretinde sa rescrie invatatura crestina pe linie political correctness (evident un political correctness de pe Dambovita) - e pacat si e penibil.

S.D  Pierre, am motive sa iti multumesc!

Niciun comentariu: