duminică, 19 iulie 2015

Ce efecte mai produce acordul cu Grecia

Ce efecte mai produce acordul cu Grecia – 18 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Acordul dintre Bruxelles si Grecia acceptat de Syriza si de majoritatea parlamentului grec este acceptat de mai toti europenii ca fiind imposibil sa rezolve problema Greciei. Ca si cum experimentul austeritatii impuse cativa ani buni inUE nu ar fi clar la ce a condus, continuarea in conditii de asprime maxima si prelungita a austeritatii in Grecia gratie noului acord pare ca vrea sa continue un experiment clar esuat pe un pacient spre a vedea cat mai poate fi mentinut in viata.

In acelasi timp se poate ridica si intrebarea daca nu cumva tocmai experimentul guvernarii unei tari de catre un partid de stanga radicala (impropriu caracterizat asa, dupa parerea multora) a determinat acest comportament al tarilor europene in majoritate conduse de guverne populare. Ca urmare, alte partide apartinand curentului far-left contesta comportamentul Syriza facand clara o spargere a unitatii acestei stangi aparute ca o contrapondere la excesele capitalismului salbatic.

L'accord entre la Grèce et Bruxelles déboussole le Front de gauche

Les alliés français de Syriza sont partagés entre la dénonciation du texte et la solidarité avec Alexis Tsipras.

lemonde.fr

  Gabi Cretu Nu se inversează cauza cu efectul?!

 

  S.D  Cred ca efectul este cel scontat de cei care au provocat cauza

  Mihai Ion Turcu RFG n-a integrat RDG, economic si social. Au devastat in mod barbar toata economia RDG, prin "privatizari" ....

  Octavian Lupu De cand cu criza din Grecia stau si ma intreb; daca Romania s-ar fi aflat intr-o situatie similara, condusa fiind de un guvern de stanga (pentru ca cel de dreapta stiu ce ar fi facut: da sa traiti! din prima), cum ar fi procedat? Tare mi-e teama ca atat guvernul de stanga cat si electorii de stanga ar fi acceptat si ei deal-ul, cei drept cu mai multe mofturi, de spaima sa nu iasa din UE. Asta in conditiile in care Romania a "ejectat" trupele rusesti din tara iar in cadrul CAER nu a acceptat rolul reductionist de "granar" al rusilor, ceea ce pana la un anume punct a fost salutar pentru economia noastra, intrucat altfel nu mai aveau spagarii astia din politica pe ce sa ia comisioane din privatizari.

  S.D  UE pentru romani ma tem ca a ramas doar locul unde se poate calatori fara viza, oricand si unde cu putin noroc se poate prinde un loc de invatat, un loc de munca.. Sunt argumente tari pentru populatie, la fel de tari ca si pentru ucrainieni care urmare propunerii de aderare nu s-au uitat macar in jur sa vada nivelul de trai, disparitia industriei, imposibilitatea dezvoltarii, etc. Mana de lucru ieftina este inca necesara in Europa, dar daca cei la putere au de gand sa taie alocatiile copiilor, sa renunte la ajutoarele sociale pentru cetatenii europeni din alte tari, etc, chiar si emigrarea va avea alte conotatii.

 

  O.L  E vorba mai putin de avantajele apartanentei la un club cat de spaima pierderii acestui statut.

  S.D  Cred ca avem aceleasi premise, doar ca eu am spus mai clar de ce populatia va prefera ramanerea in club. De ce ar prefera un guvern de stanga sa se conformeze, imi iau un timp de gandire ceva mai lung ca sa raspund.Apoi, ca sa ajuga in situatia Greciei, ar trebui ca Romania sa fie deja in zona euro. Ca sa adere linistit la zona euro, probabil ca Presedintele ar avea nevoie de "Guvernul meu"

  Preda Mihailescu Lupu @ Este un punct misterios, pentru ca privind lucrurile de la o distanta, este ca si cand potentialul (mare, imens, as spune) de rezistenta acumulat de Romani de-a lungul secolelor, a fost cheltuit in doua decenii, pana prin 1971-73, dupa care represiunea psihologica si de dezinformatie, atat de formidabile, par sa fi maturat pana in ziua de azi aceste resurse de impotrivire.

Niciun comentariu: