duminică, 19 iulie 2015

Nu merge uniunea monetara fara o uniune politica

Nu merge uniunea monetara fara o uniune politica – 16 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Inainte de votul din Parlament, Varoufakis a facut o trecere in revista a constatarilor sale dupa atatea luni de negocieri cu creditorii. Ar fi de interes, cred eu sa citim si impresiile D-lui Schauble, ca sa intelegem ceea ce ni se pare de neinteles. Varoufakis:
"Back in 1971 Nick Kaldor, the noted Cambridge economist, had warned that forging monetary union before a political union would lead not only to a failed monetary union but also to the deconstruction of the European political project. Later on, in 1999, German-British sociologist Ralf Dahrendorf also warned that economic and monetary union would split rather than unite Europe. All these years I hoped that they were wrong. Now, the powers that be in Brussels, in Berlin and in Frankfurt have conspired to prove them right."

On The Euro Summit's Statement On Greece: First Thoughts » Social Europe

In the next hours and days, I shall be sitting in Parliament to assess the legislation that is part of the...

socialeurope.eu|De Yanis Varoufakis

 Octavian Lupu Tatal meu a fost ofiter de tancuri. A iesit la pensie in 1983. Ca orice ofiter primea un soi de fituica saptamanala, noi i-am spune astazi newsletter,"Apararea Patriei", care uneori pe ultima pagina, pe cel mult un sfert din suprafata acesteia, era reprodus cate un articol din presa cu caracter militar occidentala, cu predilectie din Jane's, evident cenzurat Mi-aduc aminte ca un articolas foarete mic care aborda ideea federalizarii Europei dar analistul militar era ingrozit de progresele calitative si cantitative ale armatei RFG. Motiv pentru care el sugera ca o astfel de federalizare nu ar trebui sa aiba loc. De ce spun asta? pentru ca un cititor mai tanar citind despre acest subiect poate sa creada ca responsabilii marilor puteri europene nu au inceput cu uniunea politica a UE, dintr-o scapare. Nu, nu au facut acest lucru pentru ca la inceput le-a fost frica de puterea militara a Germaniei (existenta si potentiala) iar acum le este frica de puterea economica a acestei tari ciudate, mai ales avand in vedere modul in care a "rezolvat" criza greceasca. Personal nu am sa deplang niciodata faptul ca Europa nu este o federatie indiferent cine ar fi in fruntea ei. De asemenea si aderarea la moneda unica mi s-ar parea o greseala imensa. Nici nu are rost sa argumentez de ce.

 

  Mihai Ion Turcu Conceptul UE se cere regandit dar de toate statele UE, nu de Germania, Franta, Olanda et co. Cumva trebuie sa puteanm realiza o uniune functionala, este o presiune externa europei care ne obliga.

  S.D  Federalizarea Europei mie mi se pare o idee buna dar conditionata de foarte multe aspecte :
1. Statele membre trebuie sa aibe o situatie macro interna asemanatoare, in sensul sa aibe datorii , inflatie si somaj care nu sunt excentrice fata de medie. Productivitatea si competitivitatea diferita le transforma automat pe unele in tari bogate, exportatoare si pe celelalte in piete de desfacere fara putinta de progres si dezvoltare. Nu in ultimul rand, calitatea vietii cetatenilor din diferitele tari trebuie sa fie asemanatoare. (salarii??!!)
2. La fondurile comune de asigurare, in special la somaj la pensii nu vor putea adera tari bogate care au contributii importante si somaj in limite scazute alaturi de tari cu rata de inlocuire a salariului prin pensie foarte mica sau o rata a somajului excesiv de mare. Si solidaritatea are limite.
2.Federalizarea presupune cedare de suveranitate la nivel superior. Pe acest subiect cred ca nu pot inca incepe discutii, mai ales dupa anii de diminuare a democratiei in UE, dupa nemultumirile fata de dictatul Germaniei in materie de politici fiscale si reforme, si in special dupa galeata de resentimente adunate dupa anii de austeritate impusi de aceeasi Germanie atot-puternica economic.
3. Exista o miscare centrifugala in UE accentuata in fiecare zi care naste euroscepticism, anti-europenism si miscari de extrema dreapta. Imigratia, trebuie sa recunoastem, chiar daca nu suntem de acord naste destula oponenta fata de regulile din Tratat.
Asadar, doar aceste cateva inadvertente care mi-au trecut prin cap cred ca sunt suficiente ca federalizarea Europei sa devina o solutie din ce in ce mai indepartata.

 

 



Niciun comentariu: