marți, 21 iulie 2015

"Daca as fi fost in Parlamentul Grec, as fi stat langa Varoufakis..."

"Daca as fi fost in Parlamentul Grec, as fi stat langa Varoufakis.." – 20 iulie
Smaranda Dobrescu

"I think that the challenges of exit would be substantial, and the question of how to proceed is for the Greek government and the Greek Parliament to make. That's clear. If I were in it, I would be standing where Yanis Varoufakis is standing now."

Syriza Was In A Lose-Lose Situation

James Galbraith explains why Syriza was in a lose-lose situation in its negotiations and why the Eurozone might not survive in the long run.

socialeurope.eu|De James K. Galbraith

  Yvonne Frankenfeld Draga Smaranda, urmaresc cu admiratie angajamentul tau politic, mai ales ca pot vedea cam cum gindeste Romania. Personal nu voiam sa mai comentez nimic, caci totusi perspectivele de a vedea intre Est si West sunt foarte diferite. Eu pot comenta numai cu bunul meu simt omenesc si din perspectiva a ceea ce noi, aici, traim si, din pacate...platim, nu numai cu bani, ci si cu a indura tot felul de insulte politice la adresa Germaniei, a politicii Merkel-Schäuble etc. Am citit cu atentie acest interveiw, cu dictionarul in mina, am cerut sfatul lui Miriam, care poseda limba engleza excelent, si de aceea imi permit totusi sa comentez. Este corect tot ce spune James Gathbrath, dar absolut miop si unilateral. In primul rind este absolut subiectiv, ca prieten politic al lui Varoufakis! Aparte de acest lucru,nu ofera nici o alta solutie. Nu pomeneste nici un moment CAUZA falimentului politic grecesc, datorat de zeci de ani unei politici de stinga falsa, dominata de ideologie si coruptie. Regimul Tzipras are o mostenire grea, fara indoiala, dar nu a fost de la bun inceput intentionat sa schimbe ceva, nu a venit cu nici o propunere si buna vointa de a recunoaste realitatea si de a o schimba, a cerut niumai credite, fara nici o garantie si fara a accepta anumite conditii. Regret, dar totul a fost absolut diletant si lipsit de simtul unei realitati.Nici un stat european nu a cerut asemenea sume imense, fara sa accepte ca este legitim ca sa accepte conditiile creditorilor. Poate ca aceasta Troica Europeana, care a fost pusa la punct de regimul actual grecesc scurt si concis,tocmai cind ar fi inceput sa functioneze, a exagerat. Poporul grecesc a avut, are si va avea inca mult de suferit inca, pentru ca situatia este dezastruoasa, de fapt de multi ani. Este mult prea simplu si absolut nedrept in asemenea categorii de a gindi si afirma ca Europa, si in special Germania, sunt de vina pentru ca ar fi provocat aceasta situatie in dorinta de a umili sau, si mai rau, de a santaja guvernul Tzipras-Varoufakis! Poporul grec a fost amagit cu promisiuni politice si populiste, care nu puteau sa fie realizate in situatia actuala a Greciei,in loc sa fie informat corect asupra situatiei adevarate, in loc de a cauta solutii viabile pentru a iesi din criza, ca de pilda a creea o suprastructura viabila, cu servicii sociale, cu asigurari de sanatate, cu impozite indreptatite, a reduce un aparat birocratic inutil de imens, cu privilegii si dominat de nepotism,cu schimbarea virstei de pensionare, de a explica ca este anacronic ca virsta de pensionare sa fie sub 60 de ani, etc...Cred ca tu stii mai bine aceste lucruri... Grecia se afla intr-o situatie dezastruoasa datorata politicii proprii si nu din cauza Europei!

 

  S.D  Draga Yvonne, parerile noastre politice oarecum diferite nu au reusit sa stearga ceea ce in mod profund ne apropie. Mai mult, eu nici nu incerc sa te conving ca as detine adevarul. Avem perceptii diferite caci fiecare din noi stim cat de implicat e omul de rand sa munceasca bine pentru el si familia lui. Eu, noi aici poate ca citim foarte multe publicatii straine, intrucat manipularea presei noastre e toxica si urmareste clivajul adanc din societate. Citesc publicatii ale dreptei si ale stangii,citesc presa americana, si restul, ce se vede poti spune ca e doar rezultatul perceptiei mele corecte sau gresite. emoticon smile

 

  Y.F  Da draga mea, exact ca si mine! De aceea e bine sa schimbam pareri! Polemica practicata cu stil si fara o emotionalitate patimasa poate fi un act de cultura politica, necesara in vremurile noastre.Scumpa mea Smaranda, ne cunoastem de atita vreme, tin atit de mult la tine, la voi, la prietenia noastra, incit nu voi lasa niciodata ceva care sa existe intre noi, care sa tulbure aceasta prietenie de o viata! Cu atit mai mult nu ceva care tine de Politica!!!

  S.D  Asa vom face Yvonne! Calitatea umana este un lucru intrinsec, nu ne-am format-o la vreo scoala politica sau citind articole manipulatorii. Apoi, eu recunosc ca din fostii mei colegi de facultate sunt printre foarte putinii, daca nu chiar singura care gandesc diferit si apreciez altfel lucrurile. Sunt o minoritate emoticon smile. Uneori, cer sa mi se acorde beneficiul omului din sistem, iesit benevol din sistem din cauza putreziciunii acestuia. In virtutea acestui lucru mi-ar placea sa mi se acorde ceva credit, acela al cunoasterii. Daca nu se poate, caci fiecare are personalitatea si perceptia sa, nu incerc sa intorc pe nimeni din drumul sau. Voi incerca sa raspund odata la problemele ridicate de tine mai sus. Daca insa voi avea senzatia ca te pot scandaliza, nu o voi face. Ne ajunge ca lumea nu este chiar locul pe care l-am visat ca sa ne rapim si bucuria unui prieten...

Y.F  Calitatea de a cunoaste nu ti-o contesta nimeni, Smaranda! Dimpotriva! Si ceea ce spui despre a fi "omul din sistem, care a iesit din cauza putreziciunii acestuia", numai pentru acest lucru, direct si sincer exprimat, te iubesc si respect cu atit mai mult! Nu evorba de a fi scandalizat sau nu, ci de a discuta o problema politica si de a ncerca a-i privi toate fatetele. tocmai o multidudine de pareri, chiar daca sunt contrare si deosebite, aceasta multitudine poate ajuta si conduce la o imagine completa.

Y.F  Imi cer scuze pentru lungimea comentarului, ar fi multe de spus, de a schimba pareri, caci traim in realitati diferite si ne vedem prea rar, din pacate....poate ca vom sta cindva fata in fata si vom discuta direct! imi doresc asa ceva!

  Miriam Frankenfeld In my opinion this is not a very good article. First of all he is not being neutral at all but very one-sided and second of all, he cannot but have this opinion if he is indeed friends with Varoufakis. Also, nowhere does he mention what went wrong in Greece. When reading his article one might be lead to believing that it's Europe versus Greece when in fact Europe has been trying to help Greece for the past 5 (!) years, yet nothing much was done. To me, personally, it feels like Greece is trying to have their cake and eat it too, which is not possible. I mean, sure I can try to go to a bank, ask them for a loan and then go back when it's due and say: Oh, by the way, I did nothing to collect the sum that I owe you and am broke and now believe you should relieve me of my debt. A bit unrealistic.

  M.F  Sorry, I hope I am not being too blunt.

 

  M.F  Also what kind of a basis is that for negotiation and discussion if everything is taken personally. It's not personal, it's business!

S.D  Dear Miriam, without any doubt, Greece, it`s leaders did in the past a lot of errors in order to attempt this situation. First of all the lock of pension reform and the military hugh expenditures,which put the Greeks in the position to take lot of credits. It`s true that they were encouraged to procede like this by those interested to sell old military technique. M.Galbraith is speaking now in this article only about the way of international institutions have imposed the actual solution. Despite the late conclusion of IMF, GB, DSK, even M.Schauble and all the Nobel awarded economists, all of them recognising the lock of sustenability of such a debt reported to the Greece GNP, the european creditors took the worst solution for Greece. All of us are wondering how could be possible, in how many generations could a country pay a such amount of money? Please, Miriam, if you have enough time, read the up article (interview) recommanded by me ,in fact a very interesting , technical, not at all political approach. A nice afternoon, my dear!

Cornelius Frankenfeld Si aici in Germania, cu toate ca unii nu prea vor sa creada, sunt oameni care muncesc, care ies la pensie la 65 de ani si trebuie sa munceasca si dupa pensie pentru a traii, sunt oameni care sunt bolnavi si trebuie sa cumpere medicamente, care platesc impozite si nu au privilegii ca unii care scriu carti sau articole in ziare. Nu crede-ti in tot de scrie in ziare: un articol a lui Dr. Marlboro spunea ca fumatul este sanatos!!!

  M.F  Dear Smaranda, thank you for your reply. I did read the article (interview) and it is true that the deal they got is very harsh. Pointing the finger at others, however, is not helping anyone. I am wondering though how much they really tried to make it work. They are not the only country who received huge amounts of money, yet the only one who does not want chance and, by my impression, does not do enough to change things. It worked for Spain and Ireland...

Preda Mihailescu Miriam Frankenfeld @ Respectfully, please do not beleave so easily the image spread by main stream media - like in times of war, they are far away from the golden middle and are strongly engaged in spreading biased images if not lies.
You can try to read the opinion of Varoufakis about what they tried to do and what was allowed (or not) http://www.newstatesman.com/.../yanis-varoufakis-full.... You may allways raise doubts if this is the 100% truth - well the other side cannot be it either.

Yanis Varoufakis full transcript: our battle to save Greece

The full transcript of the former Greek Finance...

newstatesman.com

Mihai Ion Turcu Agitatia la suprafata politicii in materie financiara nu prea are legatura cu realitatea politic-financiara in care existam.

  Y.F  si care ar fi aceasta realitate?

  S.D  Cred ca D-l Profesor dorea sa se refere la faptul ca agitatia politica-financiara-subiect cald la noi- aparut urmare a refuzului Presedintelui de a promulga Codul fiscal nu are tangente cu stabilitatea/instabilitatea euro si cu masurile luate de creditorii Greciei. Scuze, daca ma insel.

Y.F  Daca asta inseamna si tu nu te inseli, nu pot decit confirma ca asa este.

Niciun comentariu: