duminică, 19 iulie 2015

Acord nuclear cu Iranul

Acord nuclear cu Iranul – 17 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Am fost cu totii cu ochii pe negocierile Greciei, ne-am revoltat intr-un sens sau altul, aveam cu totii solutia in buzunar. In aceasta tensiune generala, aproape ca ne-a scapat din vedere poate cel mai important acord incheiat cu Iranul, capabil sa aduca pacea in Orientul Mijlociu. Speram ca americanii bucurosi de acest succes sa nu incerce acum sa-si satisfaca pornirile belicoase in alte zone ale globului. Tocmai aveam impresia ca situatia Ucrainei si a conflictului ce o inconjoara cunoaste un stand by.
"L'accord vise à mettre fin à l'une des plus graves et des plus longues crises de prolifération nucléaire. Il vise à davantage de paix et de stabilité au Moyen-Orient. La région est déjà suffisamment éruptive pour que n'y soient pas ajoutés des conflits nucléaires. Au-delà, si l'Iran, pays important, grande civilisation, acteur majeur dans la région, fait clairement le choix de la coopération, nous saluerons cette évolution, mais nous jugerons sur pièces. Sa contribution serait utile pour aider à régler de nombreuses crises."

Nucléaire iranien : Laurent Fabius raconte au « Monde » les coulisses des négociations

Le ministre des affaires étrangères détaille le contenu de l'accord annoncé à Vienne et explique le rôle de la France dans ces longues discussions.

lemonde.fr

  Ionel Iani Velciov Asa, o intrebare in registrul prospectiv, oare cum ar arata un razboi greco-turc ?!! ... Noi romanii ne-am pozitiona langa datornicii greci sau langa mai bogatii turci ?!! ...

 

  S.D  In registrul Prospectiv unde de fapt ne miscam amandoi, as spune ca Turcia si Grecia fiind membre NATO e greu sa presupun un razboi intre acestea. Daca intrebarea ar fi insa adresata presupunand ca cele doua tari nu ar fi membre NATO si ar avea diferende,raspunsul decidentilor nostri cred ca ar fi de situare pe partea tarii cu conducerei de dreapta .

  Fogarassy Paul Cu tot respectul si in ciuda completei ignorante in domeniu, indraznesc sa cred ca intr-un asemenea ipotetic razboi, Romania s-ar situa de partea catre care ar inclina SUA. (iar in caz de neutralitate a americanilor, s-ar pozitiona invers decat ungurii ... glumesc, desigur - sau nu ?)

 

  S.D  Cred ca ar trebui sa mai fac ipotetice cercetari prospective, sa calculez probabilitati si sa-mi dau raspunsul la intrebarea; Ar putea rezulta ca stanga se pozitioneaza de partea rusilor? Imi pare rau, la aceasta intrebare nu pot raspunde cu constiinta curata.emoticon smile

  F.P  Rusii sunt de stanga ? erau, ce-i drept, dar azi cred ca sunt la fel de mult la stanga pe cat suntem si noi sau ca si cehii (zic si eu).

S.D  Evident ca rusii, cu oligarhia lor forte si cu modelul traditional in curs de ranforsare nu sunt de stanga. decat in amintiri si in mintea unor romani care in lipsa de alte argumente au ramas intepeniti in acest gand.. Imi place sa cred insa ca stanga autentica exista inca si la noi si in Cehia. Nu trebuie insa cautata la guvernare sau in locurile unde te-ai astepta sa emita semnale autentice.

 I.V.V   Sa presupunem ca situatia de prin insulele grecesti si turcesti se va inflama si cineva va scoate securea razboiului si incepe o mica paruiala mocnita, dupa parerea mea toti aliatii NATO ai ambilor vor condamna vehement situatia si vor face repede niste oferte de vanzari second-hand, linguri, cutite, furculite, tancuri, camione, macrameuri, avioane ... fiecare ce poate oferi emoticon smile !

 

  I.V.V  Referitor la articolul de mai sus, atat am priceput si eu ca " une des plus graves et des plus longues crises de prolifération nucléaire" se termina cu niste hartii semnate, cu frecari satisfacute de maini, cu niste plati pentru achizitiile care trebuie, si cu electronica evreiasca pusa in noua centrala ... emoticon wink !!!

  S.D  In urma parafarii acordului de neproliferare nucleara Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear. Iranul poate dezvolta obiective civile privind folosirea energiei nucleare dar nu constructia de arme nucleare. Se asteapta ca Iranul sa devina un factor de stabilitate in zona Orientului Mijlociu si un principal oponent al Statului islamic.

Niciun comentariu: