duminică, 1 octombrie 2017

O provocare a doctorului Adrian Cacovean



As vrea si eu sa vad un indicator economic, social, profesional, demografic, cultural, administrativ, medical sau de orice fel, care sa ateste faptul ca in 2017, Romania sta mai bine decat in 1989 sau 1947!

Anna Zelinski Avem alimente - analog (imitații) - lapte și produse lactate, dulciuri, suc de tomate, de fructe, etc.

Dana Fantu Spitale şi clinici private, civilizate. Libera circulaţie. Dreptul la asociere. Pluripartidism. Libertatea cuvântului.


Prospectiv A-z .
Nu vi se pare ca in lipsa elitei necontestabile, toate aceste ingrediente nu conduc decat la haos din spatele caruia s-a efectuat jaful national?

Dana Fantu Să zicem că încă mai cred în existenţa elitelor. Elita există. Doar că prima problemă ar fi că o mare parte a ei a fost (este) coruptă de sistem. A doua problemă ar fi că, în haosul populist existent azi în ţară, necontestarea e un vis, ca şi cetatea ideală. Nu cred că vreo elită va fi, curând, acceptată ca atare. Necontestată. Ca să existe o elită necontestabilă într-o democraţie, este necesar ca cei care nu o contestă să ştie ce e aceea elită şi la ce foloseşte ea. Vorbim de un popor care abia mai ştie să scrie.
Din perspectiva asta, o dictatură ar fi mai generoasă.

Anna Zelinski Necontestarea în sens absolut nu există nici în dictaturi. Jaful național este o consecință a sistemului corupt și a complicității fiecăruia dintre noi, prin lipsa de reacție; ba mai mult decât atât, ușurința corupților de a găsi colaboratori pe ... mai mult sau mai nimic. Metafora evanghelică (trădarea pt. 30 de arginți) face trimitere la frgilitatea caracterului uman. De aceea subscriu la elita conducătoare unificată consensual.

Dana Fantu Elita conducătoare unificată consensual ar avea azi un loc în turnul de fildeş, nu în turnul de control.
Cred că observăm cu toţii că, la firul ierbii, se alimentează zâzania între români. Rar găsim doi români care să aibă aceleaşi opinii. O naţiune atât de învrăjbită nu are cum să susţină, într-o democraţie, o elită conducătoare. De la Platon până azi, se pare că punctele slabe ale democraţiei, ca ordine socială, nu s-au diluat prea mult. Printre ele se regăsesc şi manipularea maselor (care asigură guvernanţa prin ,,tragere la sorţi"), şi dezordinea socială. Mie îmi sună familiar.

Smaranda Dobrescu O elita unificata consensual cu alte cuvinte as traduce-o prin alaturarea liderilor politici,civici, religiosi, sindicali (tot civici dar cu interese diferite) in jurul unui program de tara care sa atraga cat mai multe din fortele si energiile active ale tarii. In anii de inceput, acest program care intrunea de bine de rau acordul tuturor liderilor se numea strategie de tara pentru.. sau in vederea.. Acum s-a vorbit odata de un program de tara cu o tema unica. A ramas o vorba, intrucat populatia are parte de mult prea multe splituri, de natura diferita, dar categorice si de neconciliat. Ma tem ca nici pericolul unei conflagratii nu ne va mai apropia. Sau poate...?

Dana Fantu Smaranda, pe principiul că tensiunile telurice se eliberează prin cutremure, e posibil. Omul, prin natura lui, are o doză de agresivitate, care creşte atunci când supravieţuirea îi este ameninţată. Calitatea esenţială a unei guvernări înţelepte (cred eu) este aceea de a atenua ameninţarea adresată supravieţuirii -prin asigurarea unui trai decent- o dată. Şi a doua, să controleze, să zicem, o serie de cutremure mici, pentru a nu ajunge la cel catlatismic.

Smaranda Dobrescu Dana, inteleg ca tu, ca sa te intorci la tema postarii, respectiv a sondajului incerci sa definesti elita mai putin contestata cea care in urma unor masuri juste a intrunit recunoasterea populatiei. Rezerva mea fata de valabilitatea relationarii elitei necontestate de manifestarea democratiei este imposibilitatea acceptarii unei elite necontestate. Care ar fi criteriul de apreciere al necontestarii? Din start stim ca exista o mare parte a patronatelor care nu doresc o fiscalizare modificata si nici o fortare a impozirtarii profitului sau a averii (capitalul cumulat). Altii, la fel de bine reprezentati, vor impozitare progresiva, desfiintarea contractelor cu firme off-shore, profitul capitalului strain sa ramana la sursa. Daca ar fi doar acest exemplu, si realizam ca din aceasta contestare/ necontestare a elitei politice nu se poate iesi .Cele 5-6 repere mari ale democratiei nu se pot relationa teoretic de factorul necontestare. Evident, e parerea mea. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:-)

Dana Fantu Smaranda, exact. Ai dat un exemplu relevant. Şi este unul din foarte multe care reflectă dezacordul social. Tu ai luat unul din zona macro. Eu mă uit şi mai jos. Să luăm de pildă subiectul Catedralei Mântuirii, nu mai spun de marea moschee!!! Ce să maispun de ce a ieşit cu oug 13! (Bine, acolo a fost şi tupeul şi incompetenţa guvernanţilor, părerea mea, dar episodul a fost revelator pentru fragilitatea coeziunii sociale).
Ce voiam eu să spun: o adevărată elită nu ar face asemenea gafe, oricât de legale şi constituţionale ar fi; dacă nu le-ar face, guvernarea nu ar fi contestată. (să ignorăm acum manipularea, în acest punct). 
Doi: educaţia e un element esenţial pentru necontestare. 
E o vorbă care zice: ca să ştii că eşti prost, trebuie să fii deştept. 
Prin urmare, un prost-deştept va accepta să fie condus de un deştept-deştept, pentru că-şi va da seama că e în interesul lui să-l guverneze unul mai deştept ca el; în vreme ce un prost-prost îl va contesta pe cel deştept-deştept, pentru că nu va înţelege că e şi interesul lui. Mai ales când se crede el deşteptn cazuri des întâlnite.

Smaranda Dobrescu Alternanta la guvernare - si ea a existat- nu face altceva decat sa dovedeasca contestarea guvernarii anterioare. Acum merita sa facem o mentiune. Prin elita in mod conventional, la noi se intelege atat elita politica, inclusiv economica cat si elita intelectualilor care incepand din 2004 a fost extrem de bine fixata, incastrata, reprezentata de aceeasi cativa resoneuri ai neamului, in fata carora nu puteai sa faci nimic decat sa admiti ca au o orientare neoliberala mult prea indepartata de iluminismul francez de care se lipeau cand doreau sa -si reconfirme nobletea.Acestia continua sa aibe un culoar mai ingust, dar persistent de apreciere din partea unei importante parti a societatii. Este partea liberala-civica despre care vorbeau participantii de la Telciu-Bistrita. Ei au sustinut si sustin neoliberlismul, i-au sustinut pe Basescu si Iohannis. Nimic de reprosat, decat ca acest fixism elimina din start starea de necontestare sau contestare in bloc a elitelor. 
In privinta actualului corp guvernamental ar fi destule de reprosat. In concluzie, as merge pe ideea ca elitele considerate ca atare se bucura de un nume nemeritat.

Cacovean Adrian 
libertatea cuvantului? Hmmm Mie vor sa-mi puna pumnul in gura ca raportez efectele adverse ale medicamentelor si vaccinurilor si raportez infectiile nosocomiale. Libera circulatie a cui? A lemnului din padurile Romaniei direct in centralele termice ale austriecilor, a petrolului Romaniei tot la austrieci, a aurului, a cuprului, etc? Flota noastra circula liber sub pavilioane straine, banul public circula in conturile nenorocitilor care fac afaceri cu statul, banul de mancare, medicamente, telefoane, cablul TV, factura electrica, toate circula liber, neimpozitate! Mai vreti exemple?

Cacovean Adrian o sa circule libera si cianura dupa ce se incepe exploatarea la Rosia Montana!
\
Cacovean Adrian circulatia libera a hotilor, a banilor furati, a resurselor furate si a fortei de munca, furata

Smaranda Dobrescu Datele statistice ale INS nu sunt optimiste, ce-i drept daca e sa facem o comparatie. Si totusi ma gandesc la un indicator care stiu ca in 2016 INS-ul il arata imbunatatit fata de 1990: Speranta de viata in momentul pensionarii care e mai mare cam cu 2 ani atat la femei cat si la barbati. Cifrele oferite de INS folosesc constructiei modelelor de sustenabilitate ale sistemului public de pensii. In acelasi timp, calitata vietii, un indicator socio-economic principal nu are o alura de crestere cum ne-am astepta. Ceea ce la suprafata straluceste, adica case frumoase, scoli si clinici private, masini luxoase ascund in spate cocioabele de la sate sau de la periferii, mai daramate decat in urma cu 25 ani, tarani ce traiesc la nivel de subzistenta, copii nemancati, productie nici la jumatate, etc. Coeficientul Gini care da masura inegalitatilor din societatea romaneasca reflecta inegalitati de venituri in crestere. O viata dulce-amara in Romania.

Smaranda Dobrescu Ceea ce apreciem cu adevarat, libera circulatie, putinta de a vota inca liber, posibilitatea de a te exprima in scris sau verbal in public, sunt aspecte ce tin de democratia stirbita si ea in multiplele-i fatete.

Cacovean Adrian degeaba votam liber, daca ne place dictatura si sa fim furati. Comunismul a fost ilegal si prin frauda intre 1947-1989, ca alegerile nu erau libere. Abia dupa 1989 romanii au ales pe bune comunistii si securistii! Niste imbecili: au murit in strada ca sa scape de comunisti si securitate si apoi le-au ales in unanimitate. Apoi au plans dupa Ceausescu, dar nu s-au dezmintit si au ales pe ucigasii lui Ceausescu si tradatorii si vanzatorii de tara. Alegand PSD, romanii fac asta si acum! Natie tampa!

Dana Fantu Comparaţia 1947-1989 versus 1990-2017 mi s-a părut a fi provocarea.
Pe subiectul ce merge prost/dezastruos în România anului 2017, cele descrise sunt un început bun.

Anna Zelinski Doamna Dobrescu, ca o opinie personală; poate faptul de a ne exprima are efectul de bumerang, în sensul că ne mai eliberează de tensiuni și aduce inerție, nu acțiuni.

Dana Fantu Anna Zelinski
Perfect adevărat! Acelaşi mecanism de detensionare îl asigură facebookul. 
Dacă ar fi existat reţeaua în 1989, probabil ne-am fi revoltat în faţa ecranelor, nu în stradă.

Anna Zelinski Dana Fantu Mulțumesc pentru răspuns, este și un mijloc de control al opiniilor majoritare.

Dana Fantu Şi minoritare https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/ff6/2/16/1f609.png;)
La urma urmei, un potenţial adevărat lider poate fi mai interesant decât o majoritate care doar dă din gură apăsând nişte taste.

Smaranda Dobrescu Anna Zelinski Sigur ca ai dreptate. Ce am vrut eu sa spun mai sus este ca desi ne bucutam de libertatea de exprimare, vot, etc, democratia noastra e stirbita. Inca consider libertatea cuvantului intaiul castig al revolutiei.. Democratia e stirbita de alte manifestari, indelung discutate aici la noi.\\

Anna Zelinski Adevărat.

Dana Fantu Aş reaminti că marea furăciune a fost lansată ca politică de stat de CDR, iar politica pumnului în gură a fost inaugurată de gaşca democrat-liberală, nu de cea pesedistă.
Cacovean Adrian o sa mearga bine multinationalelor, bancilor, escrocilor internationali, cozilor de topor din institutiile statului romanesc. Tot ce este cu capital romanesc va disparea si dupa ce nu vor mai avea nevoie, vor casapi si cozile de topor.

Cacovean Adrian psd grupeaza in principal comunistii iar PNL este infiltratia secu. Procentele sunt variabile, in Romania nu avem partide de nici un fel ci filiale FSN, care a infiltrat totul

Niciun comentariu: