duminică, 1 octombrie 2017

In ce conditii poate functiona democratia?

Prospectiv A-z 

Ce parere aveti de urmatoarea afirmatie?

Democratia nu poate functiona decat daca este lansata si operata de o elita necontestata si necontestabila.






Smaranda Dobrescu In determinarea cursului politicii naţionale are un rol important gradul de autonomie al elitelor nationale.. În funcţie de relaţiile care există între fracţiunile elitei naţionale sunt definite trei tipuri – elite unificate ideologic, elite unificate consensual şi elite dezbinate (în conflict) – Stabilitatea politica este functie de modul in care elitele sunt unificate consensual. IN caz contrar, un regim instabil va fi incapabil sa asigure cele cateva deziderate ale democratiei: Separarea puterilor in stat, alegeri libere, pluralism politic, respectarea drepturilor si libertatilor omului, egalitatea in fata legii. Daca putem pune semnul egalitatii intre elita unificata consensual si elita necontestata/necontestabila, atunci pot fi de acord cu ideea ca democratia nu poate functiona decat daca este lansata si operata de o elita necontestata si necontestabila.
Multiplele sciziuni existente in societatea romaneasca, sustinute de diverse elite, si inexistenta unei justitii corecte, sunt expresia unor elite multicontestate. Criteriile de necontestabilitate nu sunt aceleasi pentru intreaga populatie. Asadar, doar unele din conditiile existentei democratiei sunt indeplinite in cazul Romaniei.


Prospectiv A-z .
"elite unificate consensual" Avem vreun exemplu de astfel de elite? Ced ca doar elitele sub lideri carismatici, altfel, avem de-a face cu carteluri, care fie sunt contestabile, fie nu (al doilea caz numai cand treaba merge bine si elitele pot cumpara acordul maselor).


Smaranda Dobrescu Avem vreun exemplu de elite necontestate? :-)Ideea de a cumpara masele nu poate acoperi definitia elitelor necontestate. Exemplu de "elite unificate consensual" avem in 1994 si 2000 in Romania cand partidele politice, societatea civila (inclusiv sindicatele), Academia Romana au cazut de acord asupra unei strategii de urmat in urmatorii ani, indiferent de ideologia de la guvernare. Unii numesc acest lucru ca fiind program de tara larg convenit de elitele reprezentative. Poate ca democratia nu a fost lezata post consens, economic insa situatia nu a fost imbunatatita. Daca in acesti ani am fi reusit sa intocmim un program de tara care sa concentreze fortele si energiile natiunii, de exemplu "o justitie corecta" nu am mai fi avut nevoie, de exemplu sa anchetam corectitudinea alegerilor din 2009, sau de ce guvernul emite legi (OUG 13),etc.

Prospectiv A-z .
Pe mai gluma, consensual era si Assange seara ca sa afle dimineata ca a fost viol. 

Revenind, eu ma refer la elita necontestabila ca fiind definita aidoma audientei unui concert reusit care la urma incepe sa aplaude sincron din 2-3 batai de palme.

Anna Zelinski Sorry, am clicat din viteză pe opțiunea Domnului Preda, cum să ies?

Niciun comentariu: