duminică, 26 martie 2017

Ministerul Adevarului

Ministerul Adevarului – 18 februarie 2017

 

Ciprian Şiulea

chestia e cam groasă

povestea se concentrează pe magia IT-iştilor care, cu geniul lor, salvează situaţia în epoca post-adevărului şi manipulării, numai că IT-iştii de fapt doar manipulează nişte informaţie dintr-o parte în alta, nu fac nimic important aici

ce era esenţial şi ce nu ni se spune e cum va funcţiona efectiv cenzura (ăsta e scopul declarat, ca ştirile să nu mai apară în feed-ul FB): nu ştim cine va selecta lista site-urilor monitorizate şi mai ales cine şi cum va verifica veridicitatea ştirilor, în afară de factual.ro, care e extrem de subiectivă politic, practic e instrument anti-PSD pe faţă. evident, sensul în care va merge cenzura e clar şi din faptul că majoritatea IT-iştilor sînt cu banderole cu "rezist"

deci probabil că FB va face şi el politică, pentru că îi va fi destul de greu să reziste la zeci de mii de raportări - ceea ce oricum în cadrul mecanismului de FB e incorect, se presupune că fiecare utilizator de FB poate reclama o ştire dacă i se pare lui incorectă, însă aici un "grup restrâns de voluntari", nu ştim cine, va decide el ce e adevărat şi ce e fals şi îi va pune pe zecile de mii de soldaţi ai binelui şi dreptăţii să reclame

zicea bine Adi Schiop, intrăm într-o epocă de turnătorie şi securism de o să ne ia dracu

 

 

Specialiştii în IT care luptă noaptea împotriva ştirilor false de pe Facebook

Tineri specialişti din domeniul IT s-au reunit vineri noaptea la Sibiu pentru a crea uneltele necesare care să ducă la înlăturarea de pe Facebook a ştirilor false…

ADEVARUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Manevre politice tefeliste
Cum se face detectia automata a stirilor false? se considera ca anumite site-uri dau numai stiri false? Cum depisteaza automat sursele noi? As putea sa mai pun nu putine intrebari, dar pana la urma exista destul arbitrar in acest demers laudabil daca ar fi si adevarat suta la suta. Pana nu cunosc amanuntele sau logica software folosita mi se pare ca e si asta o cenzura.

 

Smaranda Dobrescu Via Lucian Sarbu 
Da, eu am instalat extensia lor în Chrome, am văzut despre ce e vorba, am și dezinstalat-o și le-am dat și report pentru incitare la ură. N-am văzut pe acolo Hotnews, aktiv24 , Realitatea.net șamd - în general site-urile de fake news care sunt anti-PSD. Mizeria asta nu e decât un instrument politic. O prostie pe care s-o folosească tot tefeliștii și să se bată reciproc pe umăr, confirmându-se unul pe altul.

 

 

REALITATEA .NET

Site-ul de stiri nr. 1 in Romania iti ofera informatia proaspata corecta obiectiva si documentata despre…

REALITATEA.NET

 

Smaranda Dobrescu Via Victor Grigore 
Adică tot un fel de postaci, dar mai calificați. Cum a avut și Mitrea, la el în demisol, și Udrea și Felix. Am observat că s-a dat ordin pe unitate asta cu varianta românească a lui „fake news" (jalnici imitatori). Problema e că pe lângă ăștia, care vor să își facă o brigadă de cenzurat anumite surse, care-i rod pe ei, sunt mult mai mulți pe care îi plătim din banii noștri să facă lucruri similare. Gândiți-vă că doar SRI are peste 30.000 de angajați, păi fiecare dacă-și face o singură pagină și combate de pe ea, e destul să creeze un val de contagiune pe Fb.

 

Dinica Roman  https://www.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/1422065941192360

 

Gheorghe Piperea

February 19 · 

Va vom goli de continut si va vom umple cu noi insine

(acesta este motto-ul cartii jurnalistei Naomi Klein, "Doctrina socului. Nasterea capitalismului dezastrelor", fiind un citat din cartea 1984, de George Orwell)

In urma cu 2 saptamani am vrut sa promovez o actiune de notificare pentru re-echilibrarea contractelor de credit, inclusiv prin intermediul optiunii "boost", care presupune o plata catre entitatea care gestioneaza acest mediu de socializare on line. Tipii care monitorizeaza piata celor 9,5 milioane de "consumatori" ai acestui asa-zis serviciu mi-au blocat optiunea, limitand extensia mesajului meu de promovare a acestei actiuni la fix 875 de share-uri.

N-as fi scris despre asta daca nu as fi citit niste "stiri" multiplicate "natural" prin cateva zeci de mii de share-uri din care rezulta ca o echipa de IT-isti sibieni lucreaza la o aplicatie de detectare a stirilor false, inclusiv cele vehiculate pe paginile de socializare. Se pare ca va fi un filtru instalat (voluntar sau nu, inca nu am inteles cum se va face asta) ca o extensie a motoarelor de cautare sau a asa-numitului "news-feed" (fluxul de stiri cu si despre "prietenii" din reteaua de socializare). Nu e clar cine va elabora filtrul sau lista de publicatii, care vor fi suportii media si utilizatorii retelelor de socializare care vor fi bannati si pusi pe liste negre si nici criteriile acestor filtre si liste. Dar mesajul e destul de straveziu, de vreme ce bine-intentionatii IT-isti au banderole cu hash-tag-ul rezist. 
Nu stiu daca sa ne amuzam (in definitiv, daca cineva vrea sa se introduca intr-un bunker informational pentru a se feri de stirile care nu ii convin, consumand doar stiri "adevarate" care sa nu le contrazica certitudinile si sa ii mentina in disonanta lor cognitiva, nu au decat) sau sa ne inspaimantam. Caci pare ca aceste filtre si liste negre nu doar ca sunt implementate deja de cei care gestioneaza cautarile pe net si mediile de socializare on-libe (o dovada fiind print-scren-ul din comentariul de mai jos), ci si ca institutiile de forta ale statului sustin si alimenteaza aceste demersuri. 
In curand, vom avea un minunat minister al adevarului, sub talpa caruia vom fi nevoiti sa ne desfasuram, tineri si frumosi, libertatea. Iar daca vom reusi cumva sa iesim de acolo, va fi imediat instituit un minister al digresiunilor, care sa construiasca necesarele si utilele fente catre care sa ne ducem, in timp ce drepturile si libertatile cetatenesti vor fi temeinic inghesuite pe lista luxurilor teoretice. A, si in plus, se va construi rapid o armata a soldatilor adevarului care vor reclama imediat tot ce li se pare lor stire falsa, pentru ca motoarele de cautare si gestionarii sistemelor de socializare sa puna necesara stampila si, deci, vinovatul sa fie izgonit din minunata si libera lume virtuala.

Acesta, stimati (inca) frenzi ai acestei pagini, este cosmarul nostru si visul de aur al securitatii : sa fim de acord noi insine cu cenzurarea, filtrarea, selectarea informatiilor si sa ne dam in gat de buna voie semenii. 
E in curs de formare o armata de soldati ai adevarului cu banderole pe care scrie #rezist. Iar noi vom purta banderole pe care va scrie fake news carrier.

Poate ca, vorba romanului, tot raul spre bine : cum aceasta pagina imi ocupa mult prea mult timp si ma umple de toate emotiile negative din lume, e timpul inchiderii ei. Oricum, curand o sa o inchida gestionarii mediului de socializare pe care inca sunt(eti).

PS A se observa ca nu am utilizat deloc numele entitatii care detine acest sistem de socializare on-line. Oricat vi s-ar putea parea de absurd, gestionarii sistemului considera ca acest nume nu poate fi pronuntat sau enuntat in mesajele sponsorizate, pe motiv ca e proprietatea lor...
E, pur si simplu, ca in Harry Potter : numele vrajitorului cel rau nu putea fi pronuntat fara sa atraga nu stiu ce nenorociri. Asa ca, exceptandu-i pe Dumbledore si Potter, nimeni nu ii zicea aceluia Voldemort, ci Stiti-voi-cine.

 Smaranda Dobrescu Nu cred ca e deja functionala cenzura FB. Pana atunci fandaxia e gata https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/feb/2/16/1f642.png:-) si ma intreb de ce pozele attachment postate de colegul Dinica dispar, de ce o fotografie de pe wallul meu pe care am vrut sa o postez azi si la grup, nu am reusit si FB-ul m-a anuntat ca nu am permisiunea autorului sa o postez !! O raportare cu multe semnaturi catre FB-ul tata poate ne-ar scuti de aceasta placere.

 

Doina Nicolescu Si cand te gandesti ca acesti tineri frumosi si liberi condamna comunismul! Eu am urat comunismul fiindca imi spunea ce trebuie sa gandesc.

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/vasile.ernu/posts/10154573799519825

 

Vasile Ernu

February 19 · 

Ce nu a reuşit Troţki pot face IT-iştii noştri cu banderole #rezist: Informaţia purificată
____

Povestea. 1917 Revoluţie. Lenin ia puterea. Începea construcţia unui nou stat. Începe războiul civil. Se îmbolnăveşte şi se retrage la sanatoriu. Dar vrea să conducă. Pentru asta trebuie să fie informat. Lenin are multe bube dar nimeni nu-i poate reproşa capacitatea de strateg şi tactician. Dar pentru a lua hotărîri politice are nevoie de informaţie cît mai puţin controlată, cît mai brută. El ştie ce tovarăşi are pe lîngă el.

Bun. Însă numărul doi este Troţki. Un tip diabolic de inteligent. Era o maşinărie de produs idei care-ţi blocau mintea. Şi el vine cu o idee.

Bine, noi putem controla informaţia care ajunge la Lenin. Dar omul citeşte presă. Şi după 30 de ani de exil şi surghiun omul ăsta e suficient numai să deschidă ziarul, să-l miroase, ca să înţeleagă ce se întîmplă în ţară. Propaganda şi contrapropaganda pentru unul ca Lenin sînt joc de gleznă.

Atunci Lev Davidovici Troţki vine cu ideea genială: ce ar fi dacă am face o redacţie separată şi am produce ziarul central Iskra (sau Pravda, nu mai reţin) într-un singur exemplar, doar pentru Lenin. Acolo să lucreze cele mai sclipitoare minţi sub îndrumarea mea, Troţki. Să facem aşadar un ziar special doar pentru Lenin. Ziarul trebuie să fie făcut astfel încît Lenin să stea liniştit, să-şi vadă de boala şi viaţa lui şi să lase „lupta revoluţionară" pe mîna noastră. 
Iată Ministerul Adevărului: un ziar personalizat, cu informaţie corectă, pentru fiecare cetăţean în parte. Unul care să te facă să-ţi vezi de treabă, unul care gîndeşte pentru tine.

De ce mi-am amintit de povestea asta? Pentru că citesc o ştire cum nişte IT-işti vor să producă un soft pentru epoca post-adevăr care să ne salveze de ştirile false, de propagandă. Cum noi nu mai sîntem capabili de a distinge între adevăr şi fals, între bine şi rău, o vor face ei sau mai degrabă softul lor pentru noi. Nici măcar presa nu mai este capabilă să facă asta, nici instituţiile pe care le avem. Dar poate softul lor va fi capabil. Ministerul Adevărului se instaurează încet dar sigur. Parcă mai încercase Guran ceva asemănător: ştiri înfricoşător de curate. Aproape purificatoare. Bun.

Mă uit să văd cine sînt oamenii aceştia care vor să mă salveze: poartă banderole #rezist. În general sînt suspect faţă de oamenii care vor să mă salveze şi mai ales poartă şi banderole, grade, însemne, indiferent de direcţie: rezist, nazist, comunist, ortodoxist, iehovist. Nu, mersi. Tolerez doar însemnul medical: oricum e mult alb şi se pătează uşor cu sînge.

Auziţi: se vor face liste. Iar liste? Cine le va face? Care vor fi criteriile, cine face aceste criterii? Intră presa mainstream în calcul, căci după mine şi acolo e o mare problemă şi zona cea mai nocivă prin puterea pe care o are, e pe mulţi bani şi deloc independentă şi nevinovată. Softul acesta e cosntruit de îngeri? Ah sînt oameni, fie ei şi IT-işti. Chiar nu va avea supoziţii ideologice, simpatii politice softul? Păi eu văd ştampila: #rezist. Sau practic asistăm la instaurarea unei noi forme de turnătorii şi securism „bun, etic şi curat"? Brrr....

Ideea acestor băieţi mă sperie. Dar cum ştiu că în zona IT sînt suficienţi oameni destupaţi, care se mai deconectează şi mai intră prin crîşme (salut băieţi!), cu siguranţă vor apărea şi contramăsuri. Nu aşa se luptă cu ştirile false, nu aşa se luptă pentru adevăr. Nu puteţi face „presă curată" prin decuparea şi crearea unui agregator care să ne dea informaţii „bune şi curate", „gîndite de-a gata", care să decidă în numele nostru „ce e bine şi ce e rău", pentru că e la rîndul său e o propagandă la fel de nocivă. Chiar mai nocivă. E una aproape religioasă, ascunsă sub un ambalaj al „tehnologiei şi ştiinţei". E un soi de tehno-fascism. Citiţi, copii, George Orwell. E suficient „1984".

Ah şi am uitat să vă spun: Troţki nu şi-a dus ideea pînă la capăt. Însă sînt convins că opera lui va fi continuată pînă la capăt de IT-ştii #rezist: aceşti „îngeri salvatori tehnologici". Deviza: să dăm ţării informaţie pură, curată, nealterată pentru omul nou fără cusur, purificat.

Nu mersi: nu servesc „informaţie purificată".

 

Smaranda Dobrescu Excelenta comparatia!

 

Dinica Roman  https://www.facebook.com/costi.rogozanu/posts/10210179405254942

 

Costi Rogozanu

February 19 · 

să le-o spunem clar ălora de o ard cu lupta cu fake news. Treaba e cenzură și punct. Mai rău, e un soi de cenzură privată dubioasă în timp ce ne pretindem luptători pentru dmeocrație.

Sortezi fără lege, fără reglementări știute de toată lumea. Poate să fie jegul jegului de site, trebuie un motiv clar ca să-l pui pe o listă, asta dacă ești un om serios. Nu cred că veți face voi redacții paralele să verificați știri. Să mai spunem că majoritatea pseudoștirilor sunt generate fix de avansul tehnologic și fuga după clickul mecanic care place mult fix "cretivilor" IT-iști, reflex pentru care vindeți voi publicitate și apoi vă dați It-iști misterioși, einsteinieni. Sunteți comis/voiajori online, cei mai mulți dintre voi, temrinați cu rahaturile.

Spunea bine cineva, nimic nu-i doare mai mult pe ăia de la Google decât să le spui că sunt o agenție de publicitate și nu Galileo Galilei. Asta sunt. Iar acum fix acest mediu privat cu aere de elită dorește să curețe conținutul presei. Treziți-vă. Lăsați pretextele, RTV gen, ca să filtrați tot.

Dacă vă plătește Petrom de exemplu să scoateți fakenewsurile despre el veți rezista? E fix ca faza aia cu dreptul la istorie personală numai pentru ăia de-și permit.

 Smaranda Dobrescu Am avut o scurta discutie azi in trei, informaticienii familiei: e imposibila ideea, e un fake ordinar. Cate site-uri sunt urmarite ne spune mai sus Lucian Sarbu. Chiar daca ar fi urmarite toate site-urile de stiri din lume, nu poate decide softul care e falsa, care e adevarata, nici daca majoritatea stirilor despre un eveniment/ persoana este de n-1 ori aceeiasi. Politia FB trebuie desfiintata cat inca nu si-au terminat softul de doi bani si nu au apucat sa verse la securitate . sacul de minciuni.

 

Smaranda Dobrescu Constitutia Romaniei, art.30, Libertatea de Exprimare :
"(1)Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă ".

Printre site-urile din aplicatie sunt:
activenews.ro
nationalisti.ro
nasul.ro
ziaristionline.ro
gandeste.org
luju.ro
stiripesurse.ro
romaniatv.net
antena3.ro
curentul.info
dcnews.ro

 

 

gandeste.org

(...)\"intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui(...)\"

GANDESTE.ORG

 

Dinica Roman E buna si lista asta la ceva. Vom merge sigur la surse.

 

Smaranda Dobrescu https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/feb/2/16/1f642.png:-)

 

Dinica Roman Clotilde Armand
"IT-ul românesc #rezistă! 
Specialişti din domeniul IT s-au reunit vineri noaptea la Sibiu
pentru a crea uneltele necesare care să ducă la înlăturarea de pe Facebook a ştirilor false."
https://www.facebook.com/clotildearmand.ro/posts/1265561200186599

 

Smaranda Dobrescu Avea oare cineva dubii ca actiunea "impotriva stirilor false"are marca USR? Ce nu stim inca e daca actiunea inceputa impotriva fraudelor financiare ale USB/USR este facuta de ochii lumii ca sa se stearga ideea partizanatului total al sistemului fata de USR sau daca serviciile sunt chiar in deriva...

 

Rizea-manea Marius Sigur sigur este ca serviciile sunt puternic parazitate ,infiltrate ,toicmai pe acest segment IT....faptul ca nu-si pot "produce " proprii utilizatori ,so faptul ca nu-i poti controla oodata instruiti ,fac ca pe aceasta valenta serviciile sa fie sever tributare ,imixtiunii,diversilor mintorei ....


Gavrila Ch Follow the money trail/sau altfel spus, cine-i plateste pe rinocerii astia IT?

 

Smaranda Dobrescu https://www.bugetul.ro/atentie-s-pus-la-cale-o-cenzura.../

 

 

Atenție! S-a pus la cale o cenzură a presei! Cine ar dirija întreaga operațiune -…

BUGETUL.RO

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/1425601760838778

 

Gheorghe Piperea

February 22 · 

Treaba cu ministerul adevarului devine serioasa si grava. Soldatii disciplinati aliniati in spatele purtatorilor de banderole cu hashtag copiat de la neo-marxistii si anarhistii americani, denumiti, in deradere, chiar de capitanii lor, crowdsourcing, isi fac treaba, raportand la greu la feisbuc tot ce li se pare lor ca le contrazice convingerile si certitudinile. Astazi o sa cer corporatiei care detine acest sistem de socializare on-line daca este legal ca "paginile" (sau "peretii") pe care le detin persoanele care au aderat voluntar la sistem sa fie impartite in eretice si canonice, in "cu noi" sau "impotriva noastra", in cetateni ai Lebensraum-ului si auslanderi. In caz de raspuns afirmativ sau de lipsa a raspunsului, o sa parasesc acest sistem si o sa le indic si altora sa faca la fel. Nu de alta, dar suntem in 2017, si nu in vremea inchizitiei si nici in vremea gestapo-ului si nici in vremea leninismului. Inca mai sunt mijloace de comunicare - ne vom putea face auziti si altfel decat prin feisbuc. 
Tot azi voi formula actiuni in concurenta neloiala si reclamatii la Consiliul concurentei pentru practici anticoncurentiale contra suportilor media care sustin masiv initiativa impartirii presei si a internetului in fake news si non-fake news prin intermediul unei masini si al unui soft care a fost menit sa "gandeasca" in locul omului. Daca cei care obisnuiesc sa gandeasca prescurtat prefera sa mearga pana la capat si sa lase o masina si un soft sa o faca in locul lor, nu au decat, dar sa nu sanctioneze pe toata lumea care prefera sa isi utilizeze propria minte pentru a gandi si propriile resurse biologice emotionale pentru a simti. 
Tot astazi voi pune la punct si un sistem de actiuni menite a sanctiona practicile anti-concurentiale ale unor corporatii de a refuza expunerea reclamelor proprii pe suportii media bannati de soldatii adevarului si stampilati cu "atributul" fake news.

Ca sa nu riscati sa fiti raportati la Fratele cel mare, nu dati share. Pana una-alta, poate va procurati cartea 1984 sau cartea

 Smaranda Dobrescu Cei de la "fakenews" nu pot fi identificati? Nu-si asociaza la nume sau wall splendida copiere #resist? Nu de alta, dar grupul acesta a mai avut doua evenimente neplacute si inainte sa ne ajute altii sa-l inchidem, mai simplu si onest ar fi sa-i invitam noi afara pe mute #resist.

 

Smaranda Dobrescu "Cu alte cuvinte, spune Snowden, lupta împotriva știrilor false ar putea conduce la situația în care Google și Facebook să facă uz de puterea imensă pe care o au pentru a reduce la tăcere orice informație cu care nu sunt de acord."
http://www.activenews.ro/.../Fostul-consultant-NSA-Edward...

 

 

Fostul consultant NSA, Edward Snowden: Răspunsul la fenomenul „fake news" NU…

ACTIVENEWS.RO

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/1428259693906318

 

Gheorghe Piperea

February 24 · 

Mai jos aveti, integral, scrisoarea pe care le-am trimis-o celor de la Facebook in legatura cu spinoasa problema a clasificarii unor opinii in categoria stirilor, opinii care, in functie de numarul hater-ilor, postacilor si troll-ilor deranjati de acestea, precum si de numarul celor de buna credinta care se lasa dusi de valul acestor resentimente, pot deveni fake news. 
Ca sa va dati seama de pericolul acestui trend de condamnare a opiniei si a ideilor, imaginati-va ca o carte sau un numar al unui ziar deranjeaza un puternic al zilei, iar acesta, cu banii de care dispune, cumpara si arde tot tirajul cartii sau al ziarului, pentru a nu mai ajunge la cunostinta publicului. Sau puneti in locul acestor puternici ai zilei un regim cripto-comunist sau proto-nazist. Cum v-ati raporta fata de asemenea practici totalitare? V-ati simti lipsiti de dreptul la opinie si informatie? V-ati simti tineri, liberi si frumosi? Ati rezista?
Exact asta se intampla si cu opinia pusa in spatiul virtual. Opinia ocultata prin instituirea acestui minister al adevarului nu mai ajunge la destinatari, nu se mai raspandeste pe net, iar de aici si pana la autocratie distopica nu mai e decat un pas. 
Nu confundati informatia cu opinia. 
Nu ocultati dreptul la libera exprimare.

"To:
Facebook
1 Hacker Way Menlo Park,
CA 94025

Dear Madams/Sirs,

The undersigned, Gheorghe Piperea, with mailing address in Romania, Bucharest, Splaiul Unirii, boulevard no. 223, 3rd district, 3rd floor, e-mail address secretariat@piperea.ro, tel. +40 372 766 012,

I am hereby writing in connection with Facebook's recently implemented policy concerning fake news reporting. The fake news reporting policy and the procedure used by Facebook in order to implement it are violating several rights duly recognized worldwide.

Each user's option to hide future posts from a particular person or page or to permanently block them is the respective person's individual option. However, stopping certain information from spreading by Facebook itself may lead to violation of several rights.

As stated, Facebook is trying to rebut misinformation, declaring promotion of accurate information to be its goal. Mr. Mark Zuckerberg himself has mentioned that "historically, we have relied on our community to help us understand what is fake and what is not. Anyone on Facebook can report any link as false, and we use signals from those reports […] to understand which stories we can confidently classify as misinformation. […], we penalize this content in News Feed so it's much less likely to spread."

In the same announcement, Mr. Zuckerberg made statements which reveal the fact that he himself noticed the problematic aspects of the policy. "We believe in giving people a voice, which means erring on the side of letting people share what they want whenever possible. We need to be careful not to discourage sharing of opinions or to mistakenly restrict accurate content. We do not want to be arbiters of truth ourselves, but instead rely on our community and trusted third parties."

In fact, each strategic point on which the company relies in order to rebut alleged fake news poses serious problems:
- Stronger detection. Facebook's representative declared that the most important thing that could be done is improve the ability to classify misinformation. This means, in the view of the company, better technical systems to detect what people will flag as false before they do it themselves. However, what certain people find to be fake information may not necessarily represent indeed fake information. The company's policy is thus dependent on the arbitrariness of certain users.
- Easy reporting. Facebook's CEO stated that it was their goal to make it much easier for people to report stories as fake and they appreciate that this will help the company catch more misinformation faster. It follows clearly that the result of what shall be classified as fake information shall be dependent on the number of people who decide to report.
- Third party verification. Mr. Zuckerberg stated that if fact checking organizations determined the story to be fake, this would be marked as false and users seeing it in their feeds would be warned about its doubted authenticity. It would also be blocked from being promoted in users' feeds. Facebook is confident that there are many respected fact checking organizations.
First of all, the criteria on the basis of which an organization establishes the truth are questionable. Also there are doubts that the fact checking organizations, that are supposed to determine whether a story is fake or not are indeed independent. This worry has been expressed as well in the German media with regard to local fact checking organizations.
On the other hand, in certain countries, such as the country where I live, it is difficult to identify what Facebook called "respected fact checking organizations". Therefore, the risk is imminent that doubtful organizations arrogate themselves the title of fact checking organizations.
- Warnings. Facebook declared that it was exploring labeling stories that had been flagged as false by third parties or the community, and showing warnings when people read or share them. This practice may discredit information which is true in reality.
- Disrupting fake news economics. Facebook's Chairman worries that a lot of misinformation is driven by financially motivated spam. However, the company's policy intended to rebut this phenomenon may thrust certain parties into competitive disadvantage, which poses issues of unfair competition.

As results from the above, the policy whereby Facebook intends to rebut fake news poses serious legal problems. It violates intellectual property rights, freedom of speech and it creates competitive disadvantage to certain users.

Facebook promotes itself as being committed to helping people and organizations protect their intellectual property rights. Amongst the moral intellectual property rights lies the right of the author to decide if and when his work is made known to the public. Facebook, committed itself to being a platform on which users may freely make known to the public certain materials, including works protected by intellectual property rights. Any action, whereby certain materials are restricted form being promoted in the same way as others, is discriminatory in itself and constitutes violation of intellectual property rights.
Moreover, Facebook's procedures intended to rebut fake news applies without distinguishing between factual data and opinions. Whereas facts may be true or false, the censorship of opinions leads to dangerous violation of freedom of speech. Opinions may not be classified as being true or fake. Even more worrying is the fact that such classifications are currently being made on the basis of the arbitrariness of certain Facebook users or third parties.
The fake news policy risks to turn Facebook from a platform dedicated for people to express themselves freely into a censorship mechanism. I shall give a very illustrative example which shows the dangers of this policy. Facebook's policy of restricting the distribution of materials uploaded by certain users is similar to the case when a publishing house would collect the works of a certain author and then decide to ban the distribution thereof, or even worse, to destroy the books thus collected. Of course, such practices remind us of undemocratic regimes and Facebook would surely want to avoid any such comparison.

In addition, the wrongful use of the fake news black listing mechanism, as well as the wrongful flagging as false of certain materials posted on Facebook, may constitute disparaging publicity and may thus be used as a means of promoting unfair competition.

The violation of the rights mentioned above holds Facebook liable for the damages caused to the users whose rights were violated.

Yours sincerely,
Gheorghe Piperea"

Niciun comentariu: