luni, 20 martie 2017

O propunere necesara

O propunere necesara – 23 februarie 2017
Gavrila Ch shared a link.
In sfarsit, o propunere necesara:


În Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, publicată recent pe site-ul instituţiei, Academia Română atrage atenția asupra situației tinerilor cu studii…

Preda Mihailescu Suna bine. Ar fi bine ca masura de compensatie pentru studiile primite sa fie dublata si de anumite masuri de incitare si incurajare, nu numai penalizarea cu retributia costului studiilor.

Alexandru Botu Cum sa fie obligati sa munceasca si unde cei care isi termina studiile si ajung direct someri (foarte multi), pentru ca nu-si gasesc loc de munca, nu conform pregatirii dobandite prin studiile urmate, dar nici in alte ocupatii pentru care nu era necesara acea pregatire? Pe santiere de tip Bumbesti-Livezeni, Canalul Dunare Marea-Neagra? Sunt si unele exceptii (medicii, de exemplu) a caror salarizare este mizerabila, pentru ca nu are legatura cu importanta sociala a activitatii lor, ci cu grilele uniformizatoare de salarizare. De ce ar trebui sa primeasca un salariu diferit de al medicului un procuror, un judecator s.a.?

Smaranda Dobrescu La facultatile noastre (cele cautate) exista un numar de locuri fara taxe, pentru cei intrati cu medie mare si un numar de locuri cu taxe (limitat) pentru ceilalti, sub o anumita medie de intrare. Taxa pentru acestia este echivalenta cu cheltuiala statului cu un student in timpul facultatii. La aceasta suma s-ar ridica rambursarea cheltuielilor cu facultatea. Ca medie, suma e in jur de 10 mii lei
In acelasi timp structura specialistilor e deficitara in aproape toate ramurile economiei. (Situatia din timpul anilor 2009-2014) s-a modificat, oferta de locuri de munca inalt calificate fiind in crestere.) Calificarea lucratorilor de pregatire medie e si ea deficitara si determina o optiune slaba a relocarilor in Romania. In scrierile noastre, PAz si cu mine am sustinut masura rambursarii cheltuielilor pentru cei care pleaca din tara ca o masura de corectitudine fata de statul roman. Ca efect, se asteapta desigur, ramanerea specialistilor tineri in tara. Oare nu de asta ne plangem mereu? Este sau nu o masura fair?

Alexandru Botu Doamna, cunosc aceasta abordare, nu am combatut-o, am spus ca, dupa parerea mea, alta ar fi solutia mai buna, desi ne ferim de ea pentru ca asa ni s-a impus de cei puternici, beneficiari ai fortei de munca inalt si performant calificate in ROMANIA. Vorbeam de obligatia pe care ar trebui sa o recunoasca statelor beneficiare ale acestei forte de munca de a plati catre tara furnizoare o cota din impozitul pe salariu colectat de la angajatul pregatit in alt stat catre statul care a facut efortul de a pregati specialistul. Sa luam un exemplu, la indemana. Un medic plecat din Romania prin Germania, Franta este platit cu peste 4000 de Euro/luna. La un impozit de 20%, 800 de Euro ajung la statul beneficiar. Daca acel stat ar trimite in Romania doar 200 Euro/lunar , in nici doi ani ar stinge cheltuielile facute de Romania ca sa pregateasca in 6 ani un medic.. Asta era propunerea mea...

Smaranda Dobrescu Alexandru Botu E o idee; Eu vad lucrurile asa: statul sau patronul care se bucura de munca unui roman format in Romania il plateste pe absolventul nostru corespunzator nevoilor angajatorului ui si capabilitatii acestuia . De cele mai multe ori angajatorul este privat. Impozitele adunate au capitole fixe de cheltuieli care acopera redistribuirea. De ce s-ar lipsi statul de venituri prognozate si destinate altor nevoi? Imi pare rau, dar asta este o problema a individului. Statul care beneficiaza de pregatirea lui il plateste mai bine decat ar face-o Romania. Acesta e avantajul absolventului.Plata catre statul roman s-atr putea face intr-un interval de timp convenabil. Masura nu are aspect financiar ci de descurajare in a parasi tara, si nu in ultimul rand de moralitate.

Anna Zelinski Nu aș vrea să sune ca un autodenunț, o situație similară a existat în familia mea. Selectat pt. un doctorat în Canada cu studiile plătite de Statul român, când mi-a spus că rămâne acolo, m-am speriat că trebuie să vând apartamentul să returnez cheltuielile. Mai târziu am înțeles că era o politică aparent ademenitoare, dar păguboasă pentru țară. Nu în ultimul rând pt. tineri, deoarece după ce sunt exploatați un nr. de ani când pot da randamentul maxim, cei mai puțin ... incisivi cu greu mai găsesc proiecte avantajoase. Deja se declară dezamăgit, însă nici aici nu cred ...

Smaranda Dobrescu Anna Zelinski, regret acest fapt de viata care probabil te marcheaza. Inca nu era introdusa aceasta idee cu rambursarea si nici nu stiu daca o vor introduce, fiind nepopulara. Dar, daca nu esti implicat si reflectezi, are ceva si practic si moral in ce o atesta.

Anna Zelinski Mulțumesc.

Alexandru Botu Smaranda Dobrescu Eu am discutat cu cativa dintre cei care au parasit tara si au zis ca au facut-o nu pentru bani neaparat, ci pentru ca nu se puteau realiza (adica nu puteau folosi ceea ce invatasera) in Romania (nu erau locuri de munca sau erau in mo...See More

Smaranda Dobrescu Alexandru, dupa cum sustii tu problema par a fi doua scoli de gandire in aceasta speta. Intr-un studiu SD & fCh de la inceputul lui 2015 cazusem pe urmatoarele concluzii:
"1. Absolvirea unei facultăţi nu mai este o miză pentru tineri. Cei care totuşi o fac, în majoritate vor încerca să părăsească ţara spre direcţii mai ofertante. Statul pierde sume uriaşe cu şcolarizarea acestor tineri educaţi, sume care de cele mai multe ori nici nu le va recupera vreodată, nici nu va beneficia de aportul acestor absolvenţi-decât în număr redus- la ridicarea competenţelor profesionale ale pieţei muncii necesare progresului tehnologic şi competiţional al ţării în ansamblu. România va intra cu atât mai accelerat pe spirala morţii care înseamnă descalificarea şi pierderea performanţelor concurenţiale. Domeniile în care ţara va mai avea producţie vor fi cele cu valoare adăugată mică.

2.Învăţământul superior ridicat în ani de zile la performanţe notabile va slăbi numeric şi calitativ, în paralel cu invadarea imigranţilor români pe pieţe ale muncii europene sau americane.
3 Nivelul pentru educaţie, învăţătură şi cercetare va scădea accentuat în rândul copiilor şi tinerilor, mărindu-se inegalităţile social-economice de la nivelul societăţii a cărei coeziune socială va fi din ce în ce mai şubredă."

Era o pledoarie pentru marirea salariului minim si a reintroducerii contractelor colective de munca la nivel de tara.

Alexandru Botu Smaranda Dobrescu rezulta, oricum, ca rolul esential in ecuatie, si care se comporta ca mana moarta, este al statului

Niciun comentariu: