duminică, 26 martie 2017

Protestele Romaniei

Protestele Romaniei – 28 februerie 2017

 

Dinica Roman shared a link.

„Romania was swept at the beginning of February 2017 with the "largest protests since the fall of communism". The protests were widely covered in the Western press, which generally took the liberal line that the protests represented the Romanian people's struggle for "democracy" against the widespread "local corruption", prompted by the scandalous attempt of the current government to "decriminalize corruption" [1]. An undertow of the same interpretation looked at the protests as a democratic revival of the struggles against communist totalitarianism from 1989. From the outset I have to insist that the direct line drawn between the December 1989 Revolution and the protests of February 2017, as well as the accompanying comparisons to Ceauşescu [2] are just sensationalist titles which are falsifying history. They reflect the Western erasure of the catastrophic history of post-socialist Eastern Europe, as well as the ongoing self-colonization of the Romanian middle-class, pandering to Western preconceptions. Equally false is the claim that the February protests have been "the first mass social movement in Romania after 1989". The 2012 popular protests had spread at national level in more than 60 cities and, as opposed to the current protests, were focused on concrete social problems, struggling against the neoliberal cuts in wages, pensions, the health and education systems. Equally important is to analyse the internal dynamics of the protest movement, as opposed to projecting judgments from the outside. While the current protests have started as popular indignation against a furtive decision of the current social-democrat government, on the background of the widespread discontent with the ongoing production of poverty and social division, they have been increasingly taken over by the right-leaning middle-class, which has currently no party representation." (Ovidiu Țichindeleanu)

 

 

ROMANIA'S PROTESTS: FROM SOCIAL JUSTICE TO CLASS POLITICS | CriticAtac

Romania was swept at the beginning of February 2017 with the "largest protests since the fall of…

CRITICATAC.RO

 

Smaranda Dobrescu Mi se pare un articol obiectiv. Ar fi fost de un interes major sublinierea faptului ca PSD a refuzat sa-si cheme sustinatorii sa protesteze temandu-se in mod corect de aprinderea unei scantei purtatoare de germenii unui razboi civil. In acelasi timp, era important sa se aminteasca ca de doua ori CCR s-a pronuntat impotriva existentei conflictului intre institutii, cu care fusese sesizat de catre presedinte si Avocatul Poporului, oprindu-se si recunoscand doar existenta conflictului grav care a impiedicat activitatea normala a guvernului, intre DNA si Guvern-Parlament. DNA a anchetat modul de elaborare a ordonantei, dovedind un amestec grav al puterii judecatoresti in puterea executica-legislativa
Ar fi fost de interes sa se stie declaratia de razboi a presedintelui si instigarea la manifestatii prin propria prezenta. Pentru un tablou complet oferit Europei si partenerului strategic.

 

Alexandru Stanescu Să urmeze o perioadă de liniște ?

 

Dinica Roman Nu vad motivul...

 

Roxana Antohi A aparut in presa ca pe 5 martie iar este miting la Piata Victoriei de sustinere a DNA Dupa ce Curtea Constitutionala a aratat clar ca DNA si depasit atributiile tinerii frumosi si liberi ies sa sustina DNA Nu cumva ministrul justitiei sao revoce din functie pe Luptatoarea impotriva coruptiei

 

Smaranda Dobrescu In aceste conditii, se cheama ca tefelistii nu ar mai sustine statul de drept.

 

Dinica Roman   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211608978797114&set=a.1078860368807.13131.1145193986&type=3

 

Paul Hitter

Pe pagina CoDruptia Ucide, Florin Badita, organizatorul protestelor, propune o coregrafie complicata pentru protestul de Duminica, 5 Martie! In acest scop, tanarul anticorupt si #rezistant, va efectua in perioada 1-3 martie, o vizita de lucru in Corea de Nord. Vom reveni cu detalii de la fata locului!

 

Smaranda Dobrescu In articolul pentru uz extern de mai sus sunt redate si cateva fragmente din luarile de pozitie fata de manifestatii ale unor jurnalisti ai stangii independente. 
In articolul lui AMP postat ieri la noi , scria autoarea:"Fiind nașa primului titlu, Alternativa 2000, dat în iarna lui 1995, cînd consideram că ne trebuie cam cinci ani să construim o elită politică alternativă la PSD (numărați voi cîți ani sunt de atunci), aș putea schimba pe un alt canal, că am văzut filmul ăsta, am și jucat în el de vreo trei ori. Dar oamenii au dreptate. Au ieșit în stradă că au crezut că e un moment decisiv. Au ieșit pe cuvîntul unor oameni care i-au chemat, și care ar trebui să aibă un oarecare sentiment de obligație față de ei și ceva să le ofere pentru viitor."
Ca sa fac acum legatura intre cele doua afirmatii as spune ca nici eu nu consider PSD a fi un partid autentic de stanga. Primul lucru pe care l-am invatat eu in partidul lui Sergiu Cunescu a fost acela ca fie vremea cat de bicisnica, statul isi pastreaza in proprietatea sa resursele si regiile/companiile nationale si face impozitare progresiva. Asadar, PSD-ul nu se incadreaza in aceasta definitie, care ca orice definitie poate fi modificata din motive obiective sau oportunism. Motive obiective au fost insa suficiente pentru a nu se devia de la aceste principii. De aceea PSD e mai mult un partid social liberal sau cum il numesc francezii, de centru extrem. Si e firesc ca gruparile, miscarile existente de stanga sa constate acest lucru. Dar avem destul de multe miscari de stanga care criticand PSD ca fiind intaiul lor inamic pierd din vedere ca cel putin in acest an creste nivelul de trai, se da un imbold dezvoltarii. Deocamdata, teoretic. Ar trebui sprijinit PSD-ul, gandesc eu, si nu condamnat a priori de stanga independenta. Ce avem acolo? O diversitate: Stanga-dreapta internationalista care in campania a sustinut usor mascat, USR. Avem o stanga marxista internationalista care si-a exprimat de curand disponibilitatea de a participa la demonstratii, demonstratii care trebuie , zice ea, sa fie apanajul stangii. Mai avem o stanga rasariteana si o stanga traditionala, conservatoare, reprezentata de 2-3 lideri absolut remarcabili. (Aici e o contradictie in termeni, dar exprimarea reflecta o situatie reala) Problema este ca aceste miscari nu-si gasesc un numitor comun si o platforma comuna de sustinut. Poate o vor gasi in viitor, desi disponibilitate nu prea exista. Ca atare mi s-ar parea normal ca in paralel cu discutiile lor de apropiere sa nu uite ca piata e reprezentata acum de dreapta si nevoile ei.

Niciun comentariu: