duminică, 3 iulie 2016

Suveranitate cedată temporar

Stefan Kovacs
Suveranitate cedată temporar
----------------------------------------
Discutând ieri despre cetățeanul ăla nedorit de stat am descoperit că e posibil să nu existe nici măcar state dorite. România- așa cum a fost ea de la Ceașcă până la actualii succesori ai acestuia nu prea e un stat dorit. Dacă Ceaușescu a reușit totuși să mențină o independență presărată cu pusee naționaliste- doar verbal, ce-i drept, urmașii acestuia au cedat încetul cu încetul respectiva suveranitate- cam sub toate aspectele.
Sub aspectul economic- dacă vinzi ceva- evident că nu-l mai ai. Tot ce a fost vândut prin faimoasele privatizări s-a cam dus pe apa sâmbetei. Hai să ne hazardăm la un pronostic- în lipsa unor cifre oficiale- și să spunem că la ora asta statul român mai deține cam 15-20% din ce avea în 1989. Dacă cineva își închipuie că asta e vreun progres sau o mare bucurie- se înșeală. Mantra investitorului ”să atragem mai mulți investitori” e un fel de piramidă Ponzi cu sfârșit trist. Investitorul meu e un om liber față de mine- stat. Investitorul meu angajează pe cine vrea el, are randamentul pe care-l vrea el și face ce vrea el. Cât control mai are statul în unitățile private- mă întreb și eu apropo de recentul caz de la Colectiv dar și de raportul ăla al institutului de sănătate cu 20 de mii de boli profesionale noi și declarate (cu nedeclaratele sunt cam 100.000) în 10 ani ? Deci statul român stă cu mâna întinsă la investitorul burundez, camerunez sau ce o mai fi el- hai nene plătește-ți și tu impozitul, mai fă 2 locuri de muncă, joacă-te cu mine. Politica cu mantra investitorului e tristă și patetică.
Sub aspect militar- să presupunem că mâine ne atacă Țara de Foc. Amenințare mare, intervine NATO și vine un băiețaș (plutonier sau general- naiba știe cu uniformele astea) și-i spune șefului armatei române- Gogule, ce-ar fi să stai tu un pic deoparte ? De la o armată de 300 de mii de oameni cât aveai pe vremea lui Ceașcă ți-ai redus-o la câteva zeci de mii, tancuri mula, avioane ne e frică să le ridicăm că ne cad naibii în cap, uite, găsește-ți un loc mai acăsică și lasă-ne nouă terenul ăsta să ne jucăm cu el. Dacă Constantinescu dădea voie la folsoirea aerodromurilor românești pentru bombardarea Iugoslaviei- lui Iohanis nu i-a mai cerut nimeni voie la nimic pentru amplasarea scutului. E oare un scut acolo ? Are armata română vreun cuvânt de spus în activarea acestuia ? Tare mi-e teamă că nu.
Sub aspect social e și mai trist. În definitiv- ce vreți dvs.- cumva ” a patriei cinstire” ? Neh, e demodat rău de tot, noi vrem drepturi pentru LGBT,PLMT și lupta contra corupției.Ceea ce nu înseamnă nimic pentru că Ion e prost și Ion nu votează cum vrem noi așa că scriem în ziare că Ion e prost- și gândim că Ion e prost și în definitiv cui îi pasă de Ion ? Mă aștept în mod foarte sincer ca la următorul mandat prezidențial să avem de ales între Noemi - aia care și-a făcut operație de trans-nu știu ce- și Gigel din Bârlad care se simte câine. Altfel o să alergăm încă 4 ani ca nebunii ”contra sistemului corupt” și ”pentru drepturile păsăricii mici de lucarnă”.
Și-atunci, decât să facem mizilicuri și jemanfisme din astea triste- n-ar fi mai bine- așa cum zicea și domnul ăla anul trecut în FP- să fim o țară cu suveranitatea cedată temporar ? Puerto Rico se pare că o duce foarte bine- la fel și Guiana Franceză.Ce să ne mai omorâm cu parlament, democrație, alegeri și alte prostii ? Eu propun să ne cedăm suveranitatea pe 100 de ani- cui dă mai mult. Măcar facem și noi un ban cinstit.

Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Unde mai pui ca tarile ce stapaneau colonii chiar aveau ceva raspundere fata de ele!! Glumesc! "Partenerii" nostri economici si strategici au obrazul prea subtire si valori cu care convietuiesc prea pretioase pentru a spune pe nume unui protectorat sau chiar colonii de care se ocupa.Lumea subtire are pentru noi cuvinte frumoase si incurajatoare, ca dovada ca ne ofera cu generozitate si viza Schengen, si refugiati, si scut si armament scos din uz si sfaturi si chiar si laude privind progresele noastre evidente in lupta cu coruptia...Unde mai pui ca ne ajuta si su concesionarile de materii prime, cu defrisarile, in general cu tehnologie avansata... Nerecunoscatori ce suntem!!
 
 
Prospectiv A-z:
"Puerto Rico se pare că o duce foarte bine" Nu chiar, nu stiu cum pot sa declare faliment, desi sunt in aceasta stare de ceva timp.


Romanii au alergat cu limba scoasa si mana intinsa, cel putin in ultimii 26 ani, fara sa inteleaga ca 1) Germania, Japonia, Coreea de Sud si putini altii s-au ridicat prin forte proprii; 2) SUA nu-si poate salva proriul Detroit dela falimentul rezultat in principal din cauza tranzitiei dela economia industriala la asta noua de impachetat aburi.
 
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ "Romanii au alergat cu limba scoasa si mana intinsa, cel putin in ultimii 26 ani, " - ei las-o moarta, Prospectiv A-z, stii prea bine ca nu "Romanii" au alergat, ci au alergat comunistii mascati. Si IN EGALA masura, au alergat cei care doreau ca din partea Romaniei exact acesti comunisti mascati sa iasa la iveala.

Sa nu mai siluim comparatii dificile, cu Japonia sau Corea, sau mai stiu eu ce! Caci nu ajuta la nimic!
 
 
Prospectiv A-z:
Dragul meu, cand peste 70% din romani erau pentru integrare pana in 2004, trebuie ca eram mai multi decat comunistii. Ce n-am aflat decat mult mai tarziu erau detaliile, de fapt nici azi nu le cunoastem si de aceea ramanem blocati in acuzatii. De n
aivitate am fost toti vinovati, mai putin cei care si-au umplut conturile devalizand totul.

Cat despre comunisti, cred ca-s o categorie prea facila pentru a explica ce si cum. Pe Adrian Paunescu mi-l aduc aminte cu luari de pozitie care s-au dovedit a fi presciente. Ori Paunescu era dintre comunistii nereformati... In schimb, ne-comunistii au dat liber la devalizare, in timpul cedereului. Sper ca aceste 2 exemple sa ne faca sa cautam explicatia dincolo de ne/comunisti.

Intorcandu-ma la umblatul cu limba scoasa/mana intinsa, poate ma ajuta colegul Mircea Platon cu un link la un text al sau in care arata cum fibra morala a fost afectata de promisiunea ajutoarelor in numele carora au fost facute tot felul de bazaconii. Textul arata ca 'ajutoarele' sunt un vehicul grozav al destructurarii, care incepe si ataca mai intai fibra morala a tintei, facandu-i pe oameni sa se astepte la ceva in schimbul la nimica.
 
 
Mircea Platon
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Multumesc! Recunosc ca am replicat foarte lenes in explicatii si clasificatii. Desigur, oportunismul a fost folosit oriunde se manifesta - nu numai la comunisti "reformati". Din perspectiva occidentala, prima etapa a fost una de seductie si inrobire, prin mijlocitori. Din perspectiva interna, a fost o etapa de selectie a seductibilor, si a verigilor de intermediere ...

Mutatis mutandis jocul a avut loc si in Polonia, poate si in tarile mai mici (si deci economic mai putin 'periculoase'), dar intr-un fel are loc si in Grecia unde se doreste instaurarea de supusi. Deci comparatiile utile se invart mai degraba in acest cerc ...
 
 
Prospectiv A-z:
Multumesc Mircea Platon!


Textul pe care mi-l amintesc era altul, in care te uitai inclusiv la o carte aparuta in Vest si care explica procesul. Daca memoria ma ajuta, textul tau era centrat pe anul 2000 (nu pe anii '90), iar una din tinte era administratia locala...

"Mutatis mutandis jocul a avut loc si in Polonia, poate si in tarile mai mici (si deci economic mai putin 'periculoase'), dar intr-un fel are loc si in Grecia unde se doreste instaurarea de supusi. Deci comparatiile utile se invart mai degraba in acest cerc ..." Preda Mihailescu, niciuna din tarile mentionate de tine n-a fost plasata apriori in no man's land, indiferent de cat de viteji/sinceri/loiali au fost anti-comunistii unora sau altora.

Ce mi se pare straniu este incapatanarea cu care romanii vor Vestul, dupa Yalta si celelalte, desi acesta nu-i vrea pe romani, cel putin pana in 2001. Aici cred ca avem de-a face cu o disonanta cognitiva pe care o pot atribui la noi doar parvenitismului extrem--mai ales in randul premiantilor care s-au lasat sedusi & impaunati cu tinichele si zorzoane.

Atentie, paragraful imediat de mai sus nu trebuie luat ca anti/pro altceva decat am scris! In orice schema de puetere, romanii nu pot fi de vreun alt folos decat cel de acum daca nu gandesc intai si in principal la interesul romanesc.
 
 
Stefan Kovacs
Stefan Kovacs În mod cu totul ciudat, față de alți ”comuniști” noi ne-am cedat cam tot ce aveam pe nimic. Perioada nilor 90 manifestă parcă o tendință ”patologică” de a fi acceptați de către ceilalți copii- chiar dacă rămânem fără nici un fel de jucărie. Și mă gândesc aici de la graba lui Iliescu în războiul din 1990 împotriva Irak-ului (de la care n-am câștigat absolut nimic în afară de niște asistente moarte că au băut alcool etilic) și până la felația licuriciului sub dl. Băsescu. Tot timpul s-a zis că trebuie să fim solidari, trebuie să fim altruiști, trebuie să ne sacrificăm pentru echipă. Și uite că Slovaciei- ca să nu spunem de alții îi merge teribil de bine nesacrificându-se pentru nimeni.
 
 
Mircea Platon
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Incapatanarea cu care Romanii vor vestul este legata de faptul ca Romanii nu vor vestul, ei poate vor Vestul, o chestia decalata nu spatial, ci in primul rand temporar, cu vreo 80 de ani? Macar daca ar fi o dorinta visatoare, idealizatoare, ca in copilaria noastra - dar se intalnesc tot mai mult si indivizi pentru care un vest ceva mai contemporan, este "idealizat" - pe criterii sterile, de jurnal de bulevard, parca cu scopul de a polariza contrastul cu Romania. Aceasta vena autodestructiva se insamanteaza masiv.

Problema este poate ca Romania este confruntata din nou cu spatiul tripolar care i-a marcat intreaga istorie, dar creerele au fost spalate de istorie. Si poate si polaritatea este inca mai mare decat a fost vreodata.

Si alta problema mai este si faptul - cum spui - ca din motive neclare, oferta lui ceausescu catre Americani, variile sale servicii, in final s-au soldat cu o masiva ostracizare, noman's land de care vorbesti. Acest eveniment, la care au colaborat in mod foarte complicat rusi cu americani, ne marcheaza locul in lume pentru inca ceva vreme. Dar noi trebui sa ne repliam, reinnodand cu radacinile. Atunci o sa mearga!
 
 
Prospectiv A-z:
Domnule, like-ul dat nu poate cuprinde acordul dintre exprimarea ta ultima si ce gandesc. Bravo!


Premiantii momentului trebuie sa plece cu cele de mai sus ca premiza in analiza lor.
 
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Mai ma gandesc la un lucru. Aceasta asteptare - bleaga nu este vorba potrivita, desi aparea ca fiind bleaga - in transa a "investorilor", de fapt a "parerii celorlalti despre noi", si alte sindroame similare ale iesirii din izolare, dupa '90 a fost cumva atitudinea colectiva mentala de fond, pe care furtul si devalizarea tarii a putut sa aiba loc.

Cat de originale au fost? Am vorbit de Polonia, ar mai fi poate si alte exemple - iata insa ca de Yugoslavia nimeni nu se mai incumeta sa vorbeasca. Dar daca iti aduci aminte bine, in primii ani dupa '90, inca si la inceputul conflictelor - si acolo se facea resimtita si auzita o asteptare bleaga: ce parere au vestul? Cum cred ei ca ar fi bine sa ne rezolvam problemele, cine este mai bun? Poate exagerez, dar nu mult - in timp ce se omorau intre ei, oameni asteptau un vest iluzoriu sa vina sa le spuna cine este bun si cine rau!

Nici nu stiu cum sa comentez - dar stiu ca din genul acesta de vraja trebuie sa ne eliberam!

Vad ca dl Kovacs spune cam acelas lucru - chiar mai incisiv: "Perioada nilor 90 manifestă parcă o tendință ”patologică” de a fi acceptați de către ceilalți copii- chiar dacă rămânem fără nici un fel de jucărie. "

Filmul Zelig al lui Woody Allen - cu Zelig care ajunsese sa sada langa Hitler la manifestari, si in America reintors isi face psihanaliza. "Why did you do all that ? " - "I wanted to be loooved!". Rezuma tot absurdul de acest tip. Cumva.
 
 
 
Prospectiv A-z:
"Nici nu stiu cum sa comentez - dar stiu ca din genul acesta de vraja trebuie sa ne eliberam!"


Eliberarea vine atunci cand romanii vor inceta sa fie doar consumatori/reciclatori/colportori, mai ales ai ideilor.

De exemplu, Dreapta este una autocolonizata si autocolonizatoare. Responsabilitatea Dreptei romanesti si altor romani care se uita de sus in jos la neamul romanesc este ca nu genereaza un plan de mai bine, de Dreapta, in conditiile date.

In incheiere, toata lumea vrea sa fie iubita, mai putin sociopatii din filmele americane--eliminati si astia pana la sfarsit. Numai ca premiantii romani DINTOTDEAUNA au pretuit mai mult reactiile celor de afara decat pe cele ale celor din interior.
 
 
Dinica Roman
Dinica Roman De pe net

lucid iunie 14, 2016 la 2:21 pm

Aiurea! Nicusor asta a „reusit” sa scoata la vot cam 9% dintre bucuresteni. La nivel de tzara nu va scoate nici 5% ca sa treaca pragul, pentru ca il mirosi de la o posta ca nu e decat o noua marioneta – e drept aparent diferita de vechile partidei – a ocultei de la Bruxelles si Washington. Majoritatea romanilor (au stat acasa 52%, iar in Bucuresti 68%) asteapta un partid conservator, nationalist, crestin-ortodox declarat, sprijinitor pe fatza al familiei traditional-crestine, care sa fie partener loial UE si USA dar care sa stie sa spuna NU cand ni se baga pe gat manifestari pro-homosexuale si pro-rrome, cand suntem invinuti ca „Romania s-a nascut anti-semita – apud Moscovici sr” si ca „romanii sunt cei mai antisemiti din Europa – apud madam Arendt”, intr-un cuvant un partid cu demnitate romaneasca de genul celui din Austria care a obtinut recent 50% din voturi la prezidentiale. Precum austriecii sunt acum acuzati de nostalgia Heimat-ului, sa fim si noi romanii acuzati de nostalgia Patriei. Dupa astfel de acuze vom sti sigur ca suntem pe drumul cel bun.

Niciun comentariu: