joi, 7 iulie 2016

Populism economic

Populism economic – 22 iunie 2016
 
Smaranda Dobrescu
 

"Populism economic", titrează publicaţiile internaţionale atunci când văd reţeta noului guvern: taxe mai mari pentru cei cu venituri mari, nesocotirea avertismentelor FMI şi acuzarea străinilor în caz că ceva nu merge bine. O reţetă care întodeauna sărăceşte întreaga societate, spun analiştii mainstream-ului."
E vorba de Polonia care isi propune sa se departeze de politica tarilor dezvoltate si sa se dedice intereselor tarii, ramanand loiali parteneriatului cu NATO

 

 

Rămas bun neoliberalismului - o nouă terapie de şoc în Polonia?

În anii 1990, Polonia devenea un model în fostul bloc socialist liberalizând economia prin terapia de şoc. Acum, la aproape trei decenii, va oferi Varsovia o…

COTIDIANUL.RO

 

Corina Leșan Pe lumea asta nu a mai rămas decât ori capitalism, ori populism?! Primul fiind, nu-i așa, făt-frumos. Ufff!

 

Smaranda Dobrescu Din comentariile de pe forum:
Noname
Ca sa faci ce fac polonezii tre sa ai in primul rand simtul identitatii nationale din care se naste si respectul de sine ca natiune si coeziunea sociala care impreuna creeaza mediul si atitudinea de a reusi impreuna ca natiune. Noi suntem sortiti sa repetam lectiile istoriei. Imbucam fara sa digeram tot ce vedem in Vest si ne amagim ca suntem pe panta corecta a istoriei. Realitatea e ca ce facem nu e decat o improvizatie ieftina care la primul soc istoric se prabuseste si o luam de la capat. Baza noastra identitara o putem reconstrui in jurul martirilor din inchisorile comuniste. De acolo se poate incepe dar cum partenerii externi vor doar o vita buna de muls economic si eventual si care sa bage botul prin gard la rusi suntem anesteziati cu showuri TV si un trai la limita pe credit.

Anonim
Poloniei i-a dat mina sa aplice 'terapia de soc', fiind ierata de imensa datorie externa si bazindu-se pe eficientul lobby propolonez din America. Astfel, pe linga anularea datoriei, investitiile au curs girla, impulsionate de campania de imagine care a estompat toate neajunsurile regimului comunist. La fel au stat lucrurile si cu Ungaria. Prin comparatie, Romania a fost pur si simplu ingropata sub o campanie care a ajuns la grotesc prin dimensiunea calomniilor. Dureros este ca la aceasta campanie au contribuit chiar destui dintre romani. In esenta, exact statele care s-au opus activ hegemonismului sovietic, Romania si Iugoslavia, au avut cea mai dezavantajoasa soarta dupa aranjamentele din 1989.

Neo
"Ţările bogate au ajuns deja la apogeul dezvoltării lor şi acum susţin dereglementarea, o abordare liberală, şi globalizarea, pentru că asta este bine pentru ele"... Neo-colonialismul, cel pe care il induram si noi, romanii, nici nu avea nevoie de o definitie mai... evidenta. Esenta perfidiei si ticalosiei, ridicata la nivel de strategie planetara.

 

Mihai Ion Turcu Globalizarea nu raspunde la vreuna din problemele lumii contemporane si vitoare, dimpotriva, este o utopie care implementata, fortand lucrurile va genera puzderie de insurectii.Lumea nu poate fi "ocupata" de armata si tinuta in ordine prin forta. Inrobirea prin bani , insisi o fictiune, functioneaza doar daca exista ordine politica. Observam ca se clatina si ordinea financiara si pordinea politica in chiar metropolele lumii. Nationalismele devin formula de rezistenta.

 

Doina Nicolescu Polonezii incearca sa gandeasca cu capul lor ce este bine pentru ei. Sa fie intr-un ceas bun!

 

Prospectiv A-z .
"cinci mari provocari la adresa economiei Poloniei:

1) capcana venitului mediu, acea stagnare a venitului în ţările care au atins un nivel de dezvoltare, dincolo de care nu pot trece din cauza lipsei de productivitate şi inovaţie
2) dezechilibru dintre capitalul autohton şi cel străin
3) lipsa unor produse inovatoare
4) capcana demografică
5) capcana instituţiilor slabe."

Parca recunoastem genul de preocupari care apar si in prea-rarele luari de cuvant ale lui Florin Georgescu. Pai sa gandim la rezolvari fara a ne preocupa etichetele!

 

Mihai Ion Turcu Cresterea economica si alti parametri globalisti nu corespund cu securitatea sociala . Toate statele postsocialiste atasate din considerente geopolitici la NATO si UE s-au dustrus economiile nationale. Tranzitia optima ar fi trebuit sa fie organica, a fost prin tabla rasa. Polonia incearca o stopare a declinului Poloniei in ceasula al XII-lea.

Niciun comentariu: