luni, 18 iulie 2016

Ce ar trebui sa determine Brexit in Romania?

Ce ar trebui sa determine Brexit in Romania – 26 iunie 2016

 

Smaranda Dobrescu
 

Via Adrian Severin:
Brexitul impune formarea urgentă a unui guvern politic național la București
Constat, deloc surprins, că viteza de derulare a evenimentelor nu lasă timp redactării unor analize mai ample referitoare la Brexit, consecințele sale și reacțiile politice pe care le impune. De aceea mă limitez la un semnal de alarmă și la o chemare sintetică.
Observând răspunsul total inadecvat dat sâmbătă de miniștrii de externe ai statelor fondatoare ale Comunității europene a cărbunelui și oțelului, care au găsit cu cale ca, în locul solidarității, să se izoleze de celelalte state membre al UE spre a lua decizii conforme cu interesele hegemonilor "vechii Europe", precum și atitudinea subalternă, lipsită de viziune (geo)strategică și instinct național, a guvernului României (de extracție bruxelleză) față de această inițiativă și de viitorul Europei, sunt convins că se impune formarea imediată a unui guvern politic național (eventual de uniune națională) la București. Parlamentul și Președintele României pot coopera în acest sens. Nu o vor face însă fără presiune populară. Este deci momentul ca românii să se exprime public în favoarea unei asemenea formule politice prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție.
Marea Britanie nu poate rămâne pur și simplu în afara unei Europe unite (federale). Fragmentarea Europei continentale înainte de fragmentarea sa proprie, este singura soluție prin care Regatul Unit poate evita consecințele nefaste pentru el ale unui Brexit pur și simplu. Or, într-o Europă fragmentată, revenirea la "concertul națiunilor" și "sistemul blocurilor" este inevitabilă. Nereformarea rapidă și fundamentală a actualei UE la aceasta va duce. UE se reformează (în sensul organizării ca democrație transnațională europeană) sau nu va mai fi. Ceea ce pentru România înseamnă întoarcerea la ordinea Ialtei. Este misiunea unui guvern național autentic românesc (ceea ce include și sentimentul corect al federalizării europene) evitarea unui asemenea deznodământ.

 

Smaranda Dobrescu Si tocmai ce a fost aseara o manifestatie de strada in Piata Universitatii. Se vedea de la o poştă că acele cîteva sute de persoane adunate ieri în Piaţa Universităţii din Bucureşti nu se adunaseră spontan, ci aveau rolul de a-i aduce în prim-plan pe Nicuşor Dan şi Clotilde Armand, foşti activişti ai USB, actuali membri ai partidului USB şi viitori membri ai partidului USR. Agenda era cu totul alta fata de necesitatea momentului: in loc sa se ceara un nou guvern se cerea "Jos Parlamentul" singura institutie care in aceste momente dificile-pentru cine le intelege- are un rol important. De multe luni cazusem oarecum de acord, desi nu credeam in dorinta reala a GB de Brexit, ca singurul avantaj al parafarii prin Referendum a iesirii ar fi reforma asteptata a UE. Azi, pana si Turcia a anuntat un referendum pe aceasta tema. Dupa Franta, Olanda, etc. Dupa cum s-a mai discutat, Romania pleaca la Consiliul European sa preia sarcinile si sa le comunice primului ministru, guvernatorului si liderilor politici. Noi nu avem nicio parere!!!

 

Doina Nicolescu Ultima manifestatie din P-ta Universitatii ne arata ca suntem iremediabil pierduti!

 

Smaranda Dobrescu O calitate nu lipsita de importanta a omului politic este aceea de a purta la el senzori care sa-l atentioneze ce anume din multitudinea de informatii cu care este atacat prin mass media sau care il preocupa este cu adevarat vital sa-i acorde atentie si sa il trateze. Daca nu au senzori, poate au ceva intuitie. Daca nu au acest indiciu numit senzor sau intuitie, atunci pot face in aceste momente orice fel de manifestatie, inclusiv una prin care sa solicite primariei actuale mai multe tasnitoare..

Niciun comentariu: