luni, 18 iulie 2016

Cum isi distrug suveranii sistemul

Cum isi distrug suveranii sistemul – 27 iunie 2016


Stefan Kovacs

Un rege cap tăiat și unul probabil împușcat...
------------------------------------------------------------
Politicienii de ieri și de azi ar trebui să-și pună țuțerii să le citească noapte de noapte- înainte de culcare- poveștile triste (dar pe undeva amuzante) ale lui Ludovic al XVI-lea și Nicolae al II-lea- doi suverani vestiți oarecum pentru prostia lor și pentru faptul că și-au distrus sistemul (înainte s-o sfârșească tragic). S-o luăm sistematic.
După un rege legendar (Ludovic al XIV-lea) și un rege cu enorm de mult noroc (Ludovic al XV-lea) care a făcut Franța cea mai respectată putere de pe continent Ludovic al XVI-lea a fost pur și simplu un rege idiot. Ajuns la putere în secolul luminilor- cu un calup de filozofi și oameni de geniu (Voltaire, Rousseau , enciclopediștii) care ar fi putut susține și un câine la tronul Franței- Ludovic al XVI-lea s-a dovedit a fi un real Terminator. "Nu există prostie pe care să n-o fi făcut" s-a destănuit la un moment dat amantul nevestei sale- contele Fernsen- ambasadorului Suediei. Cu un prim-ministru de valoare- elevețianul Necker- și într-o țară care nu era obișnuită cu regicidul (să ne amintim că englezul Carol I-ul își pierduse oarecum capul în fața unui parlament dur- cam cu 144 de ani înainte) dl. Ludo s-a făcut remarcat doar prin priceperea sa în domeniul mecanicii și printr-o prostie enormă. Atunci când ai un La Fayette alături de tine- temporizarea oricărei decizii - te face să arăți ridicol până și pentru o revistă de benzi desenate. Pentru amatorii de regi cu chiloții în vine- descrierea fugii eșuate de la Varennes- cu regina care nu pleacă pentru că nu avea un costum pentru eveniment- deși doamna de onoare îi spusese că va găsi oriunde un costum- cu un rege care nu vrea să străbată decât teritoriul național (deși ar fi fost mai rapidă o plecare trecând peste graniță) cu grupuri de soldați credincioși lăsați să umple crâșmele pentru că regele nu poate călători seara decât cu suita completă- este o descriere sublimă a idioțeniei care te ucide- deși ai soarta până la un anumit moment de partea ta.
Nicolae al II-lea a fost o clonă mai reușită în idioțenie. După un împărat extraordinar- Alexandru al III-lea- un idiot precum Nicolae - care a făcut ce greșeli era posibil să facă- e ca o oază de candoare în lumea cretinilor patenți. De la căsătoria cu fanatica Alexandra și războiul nefericit contra Japoniei și până la aducerea unui imperiu ca Rusia țaristă pe mâna unui dobitoc precum Rasputin- Nicolae al II-lea și-a meritat soarta cu vârf și îndesat. 
Ce-ar fi trebuit să facă Niky ? Lăsăm deoparte lipsa de bere de la încoronare- care n-a făcut decât 1000 de morți- și ne reamintim de intrarea cea stupidă în primul Mondial - deși ar fi fost mai câștigat (cam la fel ca și România) de victoria Triplicei. Nu mai punem la socoteală "dragostea" față de nevastă care a făcut să conducă agenții Germaniei sau imbecili precum Suhomlinov. Dar un pic de curaj în 1917- când s-ar fi putut pune în fruntea trupelor care să zdrobească rebeliunea transformată în revoluție bolșevică ar fi condus la un cu totul alt deznodământ. 
Istoria ține neapărat să fie uneori crudă- și să spună "dacă nu mă respecți te-am spart". Ce-ar fi fost Franța secolului luminilor transformată într-o monarhie constituțională- bazată pe Voltaire și colegii săi ? Ce-ar fi fost Rusia țaristă transformată într-o monarhie constituțională- iar bolșevicii într-o scenă de moment (precum Roza Luxemburg sau comuniștii finlandezi) ?


Un imperiu are un sistem al carei logici devine implacabila, domnule Kovacs.

 

Stefan Kovacs Problema e că orice sistem (imperiu) care funcționează pe voința unui singur om e un sistem mort.

 

Prospectiv A-z .
Domnule Kovacs, permiteti-mi sa ma indoiesc de existenta vreunui sistem de oarece importanta, cu atat mai putin un imperiu, care sa functioneze "pe vointa unui singur om". Asta indiferent de ce ar vrea History Channel, si cei care ne cred la nivelul acestei rigole, sa ne faca sa credem.

 

Stefan Kovacs  Prospectiv A-z Să le luăm pe rând- dar nu într-o anumită ordine- Imperiul Țarist- căzut imediat după ce Nicolae al II-lea a fost îndepărtat. N-au existat alți țari de schimb, mari duci, etc. ? Se pare că nu. Rusia Sovietică căzută la 38 de ani după moartea lui Stalin. Ceva mai mult dar urmașii n-au făcut decât să încălzească un picior de lemn.

Niciun comentariu: