duminică, 17 ianuarie 2016

Cum ar arata PIB si bugetele....

Cum ar arăta PIB și bugetele dacă românii din străinătate ar munci în țară – 12 ianuarie 2016


Smaranda Dobrescu

Ne invartim intr-un cerc vicios: Populația scade pentru că economia nu performează iar economia nu performează pentru că populația scade.

Solutia ar fi sa se creeze locuri de munca cu valoare adaugata mare ca sa intram intr-un ciclu virtuos, prin atragerea creierelor romanesti de afara. Apoi, lucrurile se pot aranja. Asadar cum se pot crea aceste locuri de munca?

Cum ar arăta PIB și bugetele dacă românii din străinătate ar munci în țară

Ponderea românilor cu domiciliul în țară dar cu reședința obișnuită în străinătate a crescut de la circa 5% în anul 2002 până la aproximativ 10% în prezent.

CURSDEGUVERNARE.RO

Draghi Puterity Soros parca mai avea o solutie. Sa aducem barbati tineri din Africa. emoticon wink

Gavrila Ch pe care sa-i punem alaturi de autohtoni liberi si frumosi/sau tineri si furiosi - whatever.

Alexandru Botu Sau sa ne mutam cu totii pe alte meleaguri, taramuri.

Smaranda Dobrescu Faptul ca va vine a glumi, inseamna ca nu mai aveti pic de incredere in capitalul romanesc sau strain ce va sa apara in Romania.Acest fenomen se va manifesta din pacate simultan cu deprofesionalizarea accentuata a mainii de lucru in lipsa interesului patronal pentru calificari/recalificari si a exodului fortei de munca mai pregatita care continua. Ar fi interesant de stiut cam ce procent din PIB alocat educatiei se iroseste anual prin plecarea fortei de munca pe meleaguri mai atragatoare..

Alexandru Botu Doamna Smaranda Dobrescu, sa cerem sa se faca calculul de care vorbeati pentru cei ce aleg exodul pe alte meleaguri, dar si unul pentru cei obligati sa se mute prea devreme pe alte taramuri (subpamantene!).

Smaranda Dobrescu Se pare ca aspectul semnalat induce destula depresie in prospectivi. Pierderile umane de care vorbesti Alexandru, nu pot fi comparate cu cifrele ce atesta pierderi si irosiri materiale. Cifra romanilor rezidenti, mai mica cu cel putin 3 milioane fata de 1990 este o rezultanta a politicilor esuate.

Alexandru Botu Nu este vorba de depresie, ci de realism. Inainte ca astfel de date sa apara in presa ele sunt disponibile autoritatilor. Si nu numai astfel de date... Dar actiunile celor ce raspund de administrarea statului par fie ale unor ignoranti, fie ale unor cinici. I-am incadrat doar in doua categorii principale si n-am fost asa de transant ca Eminescu cand il chema pe Vlad Tepes. Dupa cum se stie nici Eminescu nu era convins ca dreptatea se poate infaptui si-l invoca optativ pe "Tepes Doamne".

Smaranda Dobrescu Tot la optativ era exprimata si propunerea Poetului: "Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni".

Alexandru Botu Da, se pare ca lui Eminescu nu i-au placut pedepsele specifice voievodului.


Niciun comentariu: