luni, 22 august 2016

Turcia, incotro?

Turcia, incotro?– 22 iulie 2016


Gheorghe Gradinaru shared Adrian Severin's post.
 

"Irelevanța NATO, deplasarea centrului de interes strategic al SUA în Pacific și bulversarea trilateralei ruso-sceptice Polonia-România-Turcia prin apariția trilateralei Rusia-Turcia-Israel, echivalează cu prăbușirea sistemului de securitate al României, care tocmai pe aceste structuri se baza."

 

Adrian Severin published an article on WordPress.

July 22 · 

WordPress

 

1. Indiferent cine a organizat puciul de la Ankara, ceea ce se întâmplă în prezent în Turcia poartă numele de terorism de stat - adică folosirea de către autori tatea publică a fricii ca mijloc de guvernare. Ce va urma? Răspunsul nu este foarte greu de dat. Urmează instalarea unui regim bazat pe represiune. Lucrul nu este chiar nou în Turcia. Pentru a o constata nu este nevoie să căutăm în Turcia premodernă, fiind suficient să studiem istoria Turciei kemaliste, ai cărei cetățeni știau că sunt liberi să facă tot ceea ce le permite armata. http://adrianseverin.com/turcia-incotro/

...

 

Turcia încotro? - Adrian Severin

in Articole

WORDPRESS

 

Gheorghe Gradinaru Si eu cred ca evolutia evenimentelor din Turcia va determina SUA sa considere prioritar pentru interesele sale geostrategice zona asiatica( nimic nou daca nu luam in considerare evenimentele din Ucraina)

 

Draghi Puterity Cred ca pozitia SUA va fi de fapt, mai ales dupa alegerile din toamna, pozitia Wall Street-ului. Ori acesta pare mai dispus / capabil sa colaboreze cu Asia, decat cu Rusia, pe care va incerca sa o tina intr-un conflict cu Europa. Abia daca in Germania puterea nu va mai fi in mana "atlantistilor" am putea avea o apropiere a UE de Rusia (ceea ce reprezinta o optine naturala si benefica pentru ambele entitati, IMHO).

 

Smaranda Dobrescu Cele doua aliante posibile indicate de AS nu par perfect compatibile, existand in fiecare trinom incompatibilitati etnice sau religioase. Sigur, exista pe de o parte gesturile mutuale de apropiere ale Rusiei si Turciei. Dar asta nu inseamna ca SUA se va grabi sa piarda un aliat puternic militar precum Turcia si nici Rusia sa castige o putere militara importanta in apropierea ei. Dupa parerea mea mai e loc de discutii si interpretari, de actiune si reactiune. E important si viitorul presedinte al SUA care va fi favorabil Rusiei(Trump) sau dimpotriva (Clinton)
Ceea ce pare evident este insa insularizarea noastra geostrategica si consecventa cu care decidentii nostri nu refac datele analizei pe masura ce evenimentele evolueaza. Nu mai vorbesc de previziuni si variante pregatite.

 

Alexandru Botu -"Sedeti si cugetati"-a fost intrebat Mihai Sadoveanu, aflat in documentare la Istambul si prezent pe malul Bosforului.
- "Nu, numai sed!", a raspuns Sadoveanu.
Cred ca suntem cam in situatia lui Sadobeanu, din motive cu totul diferite.

 

Gheorghe Gradinaru http://www.colibasanu.ro/.../turkey-seeking-for-power-to.../

 

 

Turkey: Seeking for Power to Fuel the Energy Hub

COLIBASANU.RO


Smaranda Dobrescu Ar fi binevenit un raspuns exact referitor la data intelegerii Turcia -Rusia pentru a intelege pozitia SUA fata de noile posibile reasezari:
""Turkey-Israel negotiations were going on and America was supporting to establish these relations again. But if we established the relations and made the agreements with the Russians before the Israelis, I'm sure the Americans would be sad. But the timing was very good and very proper way this happened.""

 

Prospectiv A-z .
"The Kurdish problem has been the core of the reason for which Turkey cannot simply follow the U.S. lead in international war against the Islamic State (IS), building, for the first time, significant resistance to the American strategy in the region." Atat retin din textul Antoniei Colibasanu.

 

Prospectiv A-z .
Sa inteleg ca asumptia autorului acestui text este ca cei care au initiat evenimentele in Turcia se vor opri aici? Probabilitate aproape de ZERO, desi succesul nu le e garantat niciuneia dintre parti Sistemul de securitate al Romaniei a fost prabusit odata cu economia si exodul romanilor.


Daca Israelul ajunge sa-si caute securitatea alaturi de Turcia si Rusia, evenimente mult mai dramatice se vor fi intamplat deja. Sa ne aducem aminte de toate tripletele astea dinaintea Razboaielor si la ce au folosit

 

Mihai Ion Turcu Securitatea israelului este asigurata de SUA (de puternica diaspora evreiasca americana). Israelul nu are sprijin printr-o diaspora evreiasca influenta in Rusia nici in Turcia. Trump, care ar putea fi viitorul presedinte american, are un mesaj contradictoriu  privind relatia cu Israelul ca si pentru aliatii arabi ai SUA sau Europa, mai clar privind Rusia. Realist Trump anunta abandonarea pozitiei de unica supraputere planetara, extrem de costisitoare, alternativa fiind o lume multipolara negociata pragmatic, neideologic

Niciun comentariu: