luni, 22 august 2016

Semnam petitia?

Semnam petitia? – 17 iulie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Va expun o problema care mie mi se pare dificila, adresata constiintei noastre cat si rationamentului nostru simetric si egal:

Via Alexandru Racu:
"Văd că oameni care cu doar 48 de ore în urmă le făceau galerie soldaților ce trăgeau în civili neînarmați ieșiți în stradă să-și apere votul cu prețul vieții au schimbat rapid registrul și denunță acum încălcarea drepturilor omului în contextul represaliilor de după puciul eșuat. Ar fi ilar dacă n-ar fi dezgustător. Căci e profund dezgustător să susții omorul iar după aia să zbieri "săriți ne omoară", să susții omorul dacă nu ești la rândul tău pregătit să mori cu demnitate, asumându-ți, cum s-ar spune, riscurile meseriei. Nu poți să fii și cu armata care preia puterea dizolvând ordinea constituțională și omorând pe oricine se opune, și cu statul de drept și drepturile omului.
Bine știu, licuricii de la care ați învățat democrația așa au fost întotdeauna: și cu statul de drept, și cu lovitura de stat; și cu drepturile omului, și cu tortura ca metodă de guvernare. Numai că oamenii nu pot fi luați de tâmpiți. A face apel la drepturile omului înseamnă a face apel la o autoritate morală universală care este astfel opusă abuzurilor suveranității populare din cadrul statelor naționale. Nota bene, este opusă doar abuzurilor suveranității populare. Căci dacă suveranitatea e nepopulară în Turcia, dar populară în mediile activist-oengist-academice ce își revendică monopolul interpretării drepturilor omului și derogării de la ele, atunci de la omul scop și niciodată mijloc se trece instantaneu la scopul scuză mijloacele. Sau invers.
Așa stând lucrurile, cam cât credeți că valorează "principiile și valorile" voastre pentru niște turci care a) conștientizează că nu dați doi bani pe viețile lor (am auzit și argumentul halucinant de tip despoții luminați n-au putut să-și ducă la cap opera de civilizare militarizată pentru că retardații ăia de turci preferă să moară pentru bezna lor islamistă decât să se lase mânați de la spate de niște oameni cu adevărat luminați), b) au suficient de multă demnitate pentru a muri pentru convingerile lor, indiferent dacă sunt bune sau greșite, și c) evident, văd de la o poștă că principiile în numele cărora sunt chemați la ordine posedă tot atâta consistență câtă demnitate posedă cei care le invocă? Cât de mult credeți că servește cauzei drepturilor omului, atât în Turcia cât și în regiune, instrumentarea și comercializarea nesimțită a acestora?
Ideea e simplă: chiar dacă și asta este foarte greu, omul stăpânit de un orgoliu prostesc ar putea fi convins, în timp, să renunțe la el, și să-l urmeze pe omul care se dovedește că are mai multă dreptate. Dar cu condiția ca acest din urmă om să aibă tot la fel de multă demnitate ca și primul. Însă omul demn, îndeajuns de demn încât să fie dispus să moară pentru convingerile sale, nu se va lăsa niciodată convins și condus de omul nedemn al dublei măsuri, chiar și dacă acesta din urmă are, teoretic, rațiunea și dezvoltarea de partea sa. Ci mai degrabă se va afunda în bezna propriului faliment decât să gireze farsa noastră morală. Iar aici nu e vorba numai de turci, ci de toți musulmanii, care vor continua să ne disprețuiască și să ne urască atâta timp cât, într-un fel sau altul, și în ciuda narcisismului nostru revendicativ, vom demonstra că îi putem respecta în mod real tot atât de puțin cât ne putem respecta pe noi înșine."

IN acest caz veti vota motiunea ce ni se propune?

 

 

Scrisoare deschisa pentru respectarea drepturilor omului in Turci

In atentia: Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis Domnului Prim Ministru al României,…

PETITIEONLINE.COM


Smaranda Dobrescu Am ridicat o problema pe care v-as ruga sa o tratati fara a gandi noile sau vechile aliante ale Turciei, ajutorul care i s-a acordat sau nu lui Erdogan. As dori sa ne gandim la un caz incolor fara a ne pozitiona de partea Rusiei-Israelului sau NATO-SUA.

 

Mihai Ion Turcu Precutiune maxima. Turcia , daca a prezentat inmcredere , nu mai prezinta.

 

Smaranda Dobrescu Problema in termeni simpli ar suna cam asa: Daca intr-o tara care are guvern si presedinte legitim are loc o lovitura de stat esuata in care au loc acte militare agresive la adresa institutiilor si cetatenilor, autorii trebuie penalizati sau nu?

 

Ioan Sorin Leoveanu Din pacate in Constitutia Turciei, singurul garant al unui stat laic Turc este Armata Turca. Acum s-ar putea ca in noua constitutie aceasta prevedere sa dispara ceea ce va schimba putin ordinea in Asia si Africa si va genera conflicte si cu totul alte jocuri politice si militare. Daca Turcia va adopta o constitutie mai apropiata de Islam atunci ce se va intimpla in Balcani s-ar putea sa apucam sa traim.

 

Smaranda Dobrescu Gülen sustine o versiune a Islamului care isi ia sursa din invatamintele ganditorului musulman Said Nursi (1878-2960), revazute de catre modernitate. Gulen si-a exprimat credinta in stiinta, in dialogul interconfesional si in democratie. El a demarat un dialog cu diferuti reprezentanti religiosi, printre care emblematica a fost intalnirea cu Papa Jean-Paul II. Gulen este implicat activ in dezbaterea societala privind spiritualitatea si modernitatea, traditia, secularismul, democratia, gandirea islamica, stiinta si religia,. El a fost descris in media anglofona ca "una din personalitatile musulmane cele mai importante din lume" El este unul din actorii crizei politice pe care o parcurge Turcia incepand cu 2014.

Daca Erdogan il considera pe Gulen vinovat de initierea loviturii de stat, atunci aceasta se poate considera ca a avut un caracter religios sau de moderare a caracterului islamic al statului turc.

 

Draghi Puterity Depinde din ce perspectiva privesti lucrurile, Smaranda - moral, legal, politic, strategic, etc. In functie de asta, raspunsurile sunt diferite. Legal, din cate stiu, in constitutia Turciei (de pe vremea lui Ataturk), armata cam are dreptul de a interveni in cazul in care tara se indeparteaza prea mult de la principiile unei republici laice. Ori Erdogan cam asta face. Problema e ca se pare ca are un suport masiv al populatiei, ceea ce insemna ca moral, el are dreptate. Politic, e clar ca trebuie sa se foloseasca de acest moment pentru a-si elimina oponentii, e in logica unui lider autoritar (eu nu cred ca a fost o inscenare tocmai cu acest scop). Cu atat mai mult cu cat cel putin o parte din oponentii lui sunt o coloana a cincea a occidentalilor. Strategic statutul de varf de lance impotriva Rusiei poate nu e chiar de invidiat, mai ales dupa ce rusii au demonstrat peste gard de ce sunt in stare. 

Eu am o atitudine duala fata de Erdogan. Imi desplac aprioric despotii, chiar si daca dau semne ca ar fi luminati (nu stiu sigur daca e cazul lui, ar putea fi). Dar nu pot sa nu observ ca Turcia a avansat de cand el are puterea, si ca isi joaca inteligent cartile destul de proaste pe care le are. 

Pentru Romania, cea mai inteleapta politica externa ar fi cea promovata de Ceausescu - suntem prieteni cu toata lumea, ca lucrurile se schimba des pe falia tectonica dintre imperii in care ne-a pus Dumnezeu tara.

 

Smaranda Dobrescu Draghi, cred ca de cat timp tot discutam la grup ne cam imprumutam modul de a gandi. Si eu am o atitudine duala din aceleasi motive fata de Erdogan ca si tine. In acelasi timp Alexandru Racu ridica o problema morala: Chiar daca armata are puteri sporite (toata, nu o parte din aceasta), agresiunea impotriva populatiei si a institutiilor democratic alese este mai mult decat discutabila. Folosim aceeasi moneda dupa esecuul puch-ului precum initiatorii sau suntem clementi? Alexandru inteleg ca nu-si poate justifica clementa. In acelasi timp Gulem, pe care nu de drag Erdogan il doreste extradat din State numai ganduri bune nu cred ca are cu el, cel mai rational moderat si luminat dintre musulmani dupa parerea unor crestini.

 

Prospectiv A-z .
N-as semna nicio petitie in conditiile actuale. Stiu prea putin pentru a gira chiar si simbolic vreo partida dintre cei implicati. Mi-ajunge cat m-am bucurat la caderea lui Ceausescu si la prea multi din pasii care au urmat catre ...zare in Romania!

 

Mihai Ion Turcu Sa nu uitam Constitutia Ataturk modificata abuziv de ErDogan, in fapt o lovitura de stat si ce prevedea ca fiind in sarcina armatei.Da ErDogan s-a salvat scotand si expunand mase de civili, ceea ce un sef de stat responsabil nu face.

 

Prospectiv A-z .
Istoria inca se scrie, domnule Mihai Ion Turcu. Elita turceasca stransa in jurul lui Erdogan se vrea co/autoare, nu ca premiantii neispraviti dela Bucuresti din 1989 incoace.

 

Ioan Sorin Leoveanu Eu tot nu inteleg cum s-a amestecat un lider religios in apararea unei constitutii laice. De ce nu l-au retinut pe presedinte din prima. Nu este greu sa ridici un om din hotel pentru ce generali au fost implicati. Cum de si-au retras americanii familiile militarilor din Turcia, asa cu o luna inainte, cind pornesc emigrantii spre Europa si spre Balcani, cind si cum va iesi Erdogan din joc, cind Anglia va spune ceva despre situatia din Turcia. Cind vom avea si noi o pozitie similara cu a Ungariei, Slovaciei, Cehiei si Poloniei?

 

Prospectiv A-z .
Intrebari prospective, domnule Ioan Sorin Leoveanu! E clar ca trenul confruntarii Vest-Erdogan a plecat din statie de ceva timp bun. De fapt, ne apare acum imaginea mai multor trenuri (cel putin 2) care se indreptau unul impotriva celuilalt. 

Cred ca trenul vestic a gresit dand timp turcului, dela sultan la opinca, sa invete din lectiile vecinilor. De fapt, cred ca dela Siria incoace era nevoie de o schimbare a repertoriului. 'Shock and awe' a devenit 'shock and counter-shock/blowback'. 

Erdogan are cel mult o jumatate de an la dispozitie pentru a (se) rearanja (cu) lumea (d)in juru-i de o maniera care sa-i permita supravietuirea...

Pe cat de interesanta, pe atat de periculoasa, acum este ideea CONTAGIUNII. Atentie! Dela Moscova pana la Riad..

Niciun comentariu: