sâmbătă, 27 august 2016

Salvarea si protejarea monumentelor istorice

Salvarea si protejarea monumentelor istorice – 24 iulie 2016


Dinica Roman shared Corina Suteu's photo.

 

 

Corina Suteu

June 28

Începând cu luna iulie, Ministerul Culturii - România va iniția o serie de întâlniri cu specialiști din Ordinul Arhitecților din România – OAR, Institutul Național al Patrimoniul - INP și ONG-uri care au preocupări constante în domeniul protecției patrimoniului construit. Acestea vor avea loc săptămânal și se vor desfășura la nivel de Ministru și Secretar de Stat și au drept scop stabilirea unor măsuri de intervenție în cazuri punctuale pentru salvarea unor monumente și situri istorice, dar și pentru ameliorarea urgentă a legislației.

Starea gravă în care se află monumentele istorice la nivel național, presiunile dezvoltării urbane incoerente, corupția din sistem, lipsa resurselor și a instrumentelor de intervenție impun stabilirea unui dialog constant al celor implicați în salvarea și protejarea patrimoniului construit. Din acest motiv, se impune construirea unei colaborări instituționale între Ministerul Culturii și specialiștii din domeniu, care să devină permanentă.

Din păcate, în România, în ceea ce privește patrimoniul, nu există încă evaluări ale pierderilor suferite în perioada comunistă sau a celor de după 1990. De asemenea, nu deținem un inventar complet al situației monumentelor istorice din București și din țară.

În acest context, Ministerul Culturii consideră prioritară chestiunea patrimoniului și intenționează să creeze instrumente suplimentare de lucru pentru salvarea și protejarea monumentelor istorice. Important este ca responsabilitatea acestui demers să fie asumată atât de societate cât și de uniunuile de specialiști și ONG-uri. Cu toții suntem beneficiarii valorilor moștenite, iar asta implică o serie de responsabilități.

foto: Alberto Groșescu

 

Mihai Ion Turcu Casa din fotografie este din secolul al XIX-lea si nu este monumant istoric. Si fatadele aceste case trebuie sa fie conservate atata timp cat fiinteaza. Un oras care nu ilustreaza devenirea sa nu are istorie viata consemnata si exprimata si prestigiu. Pana recent nu exista posibilitatea refacerii decoratiei din stuc ( produsa si la vremea ei de manufacturi specializate) . Acuma exista cel putin o firma, care produce modern elemente de studcatura inclusiv dupa modelul indicat de client.Uniunea Arhitectilor si arhitectii sefi ai oraselor trebuie sa acorde mare atentie la doua demersuri : izolarea termica, care rade toata decoratia cladirilor si n-o reface si montarii de ferestre termopan care modifica arhitectural fatadele cu distrugerea incadramentelor de stuc.

 

Smaranda Dobrescu Lista monumentelor istorice din România (LMI) a fost actualizată.

Comparativ cu lista anterioară (din 2010) au fost declasate de către Ministerul Culturii, cu avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, 49 de monumente şi au fost clasate 644 de monumente (de arheologie, de arhitectură, de for public şi monumente memoriale şi funerare). 
Monumentele istorice sunt clasate sau declasate la solicitarea proprietarilor, instituţiilor şi organizaţiilor cu activitate în domeniul patrimoniului prin ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Actuala listă este anexă la Ordinul ministrului culturii nr. 2.828/2015, pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, şi a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare din 24.12.2015. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis, 15.02.2016, având un caracter oficial şi legal.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @monumentele istorice "sitorice" sunt in stare de plans.

 

Smaranda Dobrescu Sigur ca e asa. Eu am atras atentia ca exista un inventar al acestora facut la mijlocul lui 2015, deci nu mai e cazul sa faca altul, cred. Alti bani, alta distractie!. Facuse si Razvan Teodorescu o lista cat mai complet posibila in 1994.


Prospectiv A-z .
"Casa din fotografie este din secolul al XIX-lea si nu este monumant istoric."

1) Cu capital mai redus, altii au transformat asemenea semne ale timpului in surse de mandrie si chiar bani;
2) Daca s-ar darama asta si pe locul ei ar fi construit ALTCEVA decat 90% din ce am vazut constructie noua in Bucuresti, n-ar fi cea mai mare crima comisa impotriva istoriei noastre. Cum sansele sunt sa se continue cu nazbatiile, as lasa-o p'asta.

Niciun comentariu: