duminică, 10 aprilie 2016

Supravegherea macro-prudentiala

Supravegherea macro-prudentiala – 26 martie 2016

 

Prospectiv A-z
 

Cred si eu din ce in ce mai mult ca Gheorghe Piperea este mult mai aproape de sursa problemelor decat cei care dezbat Legea Florian. Iata despre ce este vorba:

"Vestea proastă a anului este adoptarea legii privind supravegherea macro-prudenţială, trimisă acum la promulgare la preşedinte (care, evident, nu va avea nicio reţinere să o promulge, în ciuda celor de mai jos).

Legea instituie un comitet din 9 ultra-prudenţi, dintre care 5 înseamnă doar şefimea BNR, care vor emite recomandări şi avertizări referitoare la marile riscuri care ne pasc zi de zi. Aceşti 9 sfinţi, ca şi cei care lucrează pentru ei în comisiile tehnice sau în secretariat, sunt total imuni la orice răspundere penală sau civilă pentru ceea ce fac în această calitate de macro-prudenţi (sau de lucrători pentru macro-prudenţi): ei "nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omsiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceştia au acţionat cu bună credinţă" (art. 11 alin.3). Este o imunitate de răspundere penală şi civilă similară cu cea acordată deja şefimii BNR prin Legea nr.312/2004 privind Statutul BNR. O imunitate care este cu mult, enorm de mult mai tare decât imunitatea parlamentarilor şi chiar a preşedintelului de ţară: (i) ea se extinde şi la răspunderea civilă pentru cauzarea de prejudicii, nefiind limitată la răspundrea penală; (ii) ea nu poate fi ridicată; în cel mai restrictiv caz, dacă vor fi acţionat cu rea-credinţă, macro-prudenţii vor putea fi sancţionaţi civil sau penal; doar că, în sistemul nostru de drept, buna credinţă se prezumă. Iar BNR, ca şi Comitetul macro-prudenţei nici măcar nu sunt prevăzute în Constituţie!"

Aceasta po/veste reprezinta o grija mult mai relevanta pentru majoritate decat 95% din ce poate gasi omul prin mass media.

E curios cum oamenii nu se prind ca asa ceva va depasi suma grijilor cu privire binoame, in/justitie, suveranitate, EUropa etc.

De fapt, nu-i cel mai usor sa-ti dai seama ca toate firele duc la bani in capitalism cand inca mai crezi ca acesta este sistemul prosperitatii multilateral dezvoltate.

 

 

România s-a trezit cu un supra-organ specializat în recomandări obligatorii

România s-a trezit cu un supra-organ specializat în recomandări obligatorii

COTIDIANUL.RO

 

Doina Nicolescu Mai bine cei care dicteaza ar impune desfiintarea guvernului. Despre constitutie ce sa mai vorbim! In Romania se fac tot felul de experiente.

 

Prospectiv A-z .
Doamna 
Nicolescu, daca ne uitam istoric, cei care dicteaza niciodata nu o fac in termenii care descriu viata romanilor de zi cu zi--iar asta-i, repet, o problema cu istorie in Romania. Cand ne-a mers mai bine, romani delegati sa reprezinte intereselor romanilor au reusit sa 'dea la intors diktatele', adica sa le interpreteze si spre folosul romanilor cu termenii si logica celor care le emiteau.

Nu cred ca cineva a co/semnat la condamnarea poporului roman, fie el si Basescu! Adica nu cred in existenta vreunui Tratat care sa stipuleze ca dumneavoastra si celeorlalte milioane majoritare de romani sa va fie atat de greu in termeni obiectivi. Asta inseamna ca implementarea acestor Tratate se face cu zel, prostie si rea-vointa de catre romani. 

Solutia pe care o vad eu e mai apropae de abordari ca cele ale d-luiGheorghe Piperea si d-nei Ana Birchall.

Niciun comentariu: