duminică, 10 aprilie 2016

Iulian Fota," excomunicat"

Iulian Fota, „excomunicat".. – 22 martie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Insinuari, pareri sau convingeri, Iulian Fota face niste legaturi care debusoleaza si mai mult pe cei care incearca sa inteleaga cat mai aproape de fapte lumea ce ne inconjoara. Cei care au inceput sa gandeasca la fel urmeaza sa-si consume atat satisfactia unor deductii facute la timp, fie deceptia..

 

 

EXPLOZIV/Cozmin Gușă a scos COLȚII RUSEȘTI la Realitatea TV! Iulian Fota, „EXCOMUNICAT"!...

Într-un material intitulat sugestiv: Cămășilor negre din România!, fostul consilier prezidențial Iulian Fota spune niște lucruri pe care ar trebui să le știe românii. El…

COMISARUL.RO

 

Dinica Roman S-a ridicat zilele trecute o intrebare aici despre piatra de hotar a retragerii rusesti din Siria si pozitia relativa a Romaniei. Textul de mai sus arata ca Romania se afla oarecum in no man's land. De douazeci si ceva de ani, nu de alataieri.

 

Prospectiv A-z Nu stiu ce inseamna, desi pot gandi la cateva scenarii, dar lumea pare ca se indreapta catre epoca post-americana... Nu stiu daca va fi zvarlita sau va aluneca in acesta epoca.

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Good point. Asistam la niste zbateri prin puterea financiara si controlul pietelor, prin diversiuni despre problemele altora - dar nu stiu cat este de realist sa credem ca vor reusi sa restabileasca hegemonia. 

Intrebarile importante  sunt altele: cat de mult va destabiliza diversiunea mai dura, cu migrantii, intreaga Europa - care este pentru adevaratul vad si contrapondere la Rusia? Si cat interes va avea aceasta in stabilirea unei zone libere intre Occident si Rusia?

 

Prospectiv A-z .
Cred ca protzapul directiei europenilor este dat de... Germania. Asa ca raspunsul trebuie sa-l cauti in jur, draga Preda.

 

Eugénia Paraschiv Iluzia zonei libere e altá relicvá ideaticá lásatá de rázboiul rece.Aşa o cuminţi orbirea suprastructura ideologiilor...?...

 

Eugénia Paraschiv Poate-un semn ne-o face şi J Stigliz cu articolu'-i GapS......

 

Preda Mihailescu Eugenia Paraschiv @ Iluzia a inceput cu Pilsudski, si mai devreme. Intr-o lume multipolara, axata mai mult pe economie si schimb (in masura in care acestea redevin reale, dar daca se merge in directia impusa actualmente, nici multipolara nu poate fi numita!), acolo este loc pentru o asemenea idee. 

Intr-un monpol mondial, nu este loc nici pentru dirijarea Europei de catre Germania..

.

Preda Mihailescu Nu inteleg ce vrea omul. Spune "Niste exaltati, perfid manevrati din spate de niste oameni cinici motivati doar de razbunare, " - imping patriotismul in directia legionara. Cam asta spune. Ar fi un mesaj vrednic de luat in seama, daca ar fi dus pana la capat. Dar a-l duce pana la capat nu inseamna "asumarea" chiar si a unor crime care nu au avut loc, in timp ce cele comuniste raman neatinse, neispasite, nerascumparate, neamnestiate. 

Daca vrea sa il credem, ar trebui sa il vedem pe baricade luptand pentru TOATE victimele comunismului care NU au fost legionari. Acestia sunt: nenumarati liberali si taranisti, "chiaburi", si oameni simpli fara aliniere politica. De ce nu se angajaza EL pentru ei, sa marcheze o diferenta. Pe linia cam stearsa pe care o traseaza, nu vad de ce sa fie laudat - cel putin eu, care nu stiu nimic despre el. Ce se vede insa este ca deplange polarizarea pro-rusi contra pro-occidentali, dar nu il vezi cu pondere in mijlocul sanatos! Gresesc oare, prin lipsa de cunostinte despre persoana?

Nu pot uita insistenta cu care toate gastile "pro-occidentaliste", alineate s-au unit in denigrarea lui Nicolae Stroescu. Ca slab, ca prost ca fara viziune si incopetent. Oare pentru ca fusese leader de rezistenta anticomunist, si taranist, democrat si anti-legionar. Deci nu mai ramâneau decat atacurile la persoan?

 

Prospectiv A-z .
Dupa ce am creditat miscarea (retorica! a) lui Fota cu seriozitatea pe care fanfaronii n-o merita, m-am gandit ca de fapt partida Basescu poate sa supraliciteze pentru a-si mentine relevanta. Daca zilele urmatoare vom asista la un desant pe directia sugerata de discursul lui, e mai mai mult decat supralicitare. Altfel, talentatii lui Basescu sunt la fel de monodimensionali precum lautarii urechisti care pot canta un numar foarte limitat de piese indiferent ca-i nunta sau deces.

 

Alexandru Botu Numai ca acei lautari urechisti fac totusi o formatie (n-am zis orchestra!), au un conducator si o buna organizare. Aici forma, nu fondul iese in evidenta, pe ceea ce a contat totdeauna Basescu. De ce se spunea ca PD de sub comanda directa si apoi mijlocita a lui Basescu actiona fara dizidente, ca o unitate militara?

 

Prospectiv A-z .
"De ce se spunea ca PD de sub comanda directa si apoi mijlocita a lui Basescu actiona fara dizidente, ca o unitate militara?"

Pentru ca pedeul s-a construit in mult timp pe principiul reunirii profitorilor de un anumit fel. Pentru ca schema era profitabila. Pentru ca pana la Basescu nimeni n-a folosit dosarele ca acesta. Pentru ca romanii au crezut intr-o schema a anti/coruptiei, inteleasa doar partial sau mai bine spus simtita si neinteleasa pana in ziua de azi...

 

Mihai Ion Turcu Drama Domnului Fota este nerelevanta pentru ca Domnul Fota n-a fost vreodata relevant.

 

Dinica Roman Din toata Fota-ntologia, am retinut
"Mesajul nu este unul direct, anti-NATO sau anti-UE. Dimpotriva aici mesajele sunt fara cusur. Postul chiar se straduieste sa pozeze in unul pro-american. Deocamdata, domeniile vizate sunt economicul, socialul, religia, pentru ca cei care sunt vizati ca public tinta sunt mai putin educati.

Ca atare, operam cu emotii incercand sa le castigam inimile. Asa se explica de ce in reteta asta isi gasesc locul cativa actori talentati. Asa se explica de ce, in mod constant, avem pledoarii anti-economie de piata, bagandu-se in capul oamenilor ca li s-a furat averea nationala.

In acelasi timp, se sugereaza posibilitatea unor nationalizari, pentru a ne recupera avutiile furate de straini. Campaniile anti-Petrom sau impotriva bancilor, sub pretextul legii darii in plata, sunt cele mai bune exemple."

Deci, campaniile anti-Petrom sau impotriva bancilor, sub pretextul legii darii in plata, sunt cele mai bune exemple de campanii anti-NATO sau anti-UE. De-ar sti si domnul Piperea impreuna cu cei nenorociti de banci...

Abjecta dreapta asta anti-romani...


Prospectiv A-z .
Dreapta *oficiala* romaneasca nu face exceptie dela starea de lucruri a lumii discursive romanesti: Se creaza foarte putin, se colporteaza la greu (de unde si popularitatea butonului Share/Distribuie). 

Vina Dreptei oficiale romanesti este chiar mai mare decat a altora caci ai lor sunt la putere in lume, deci ei sunt deja pe jumate in cortul dulailor. Problema e ca in loc sa-si ajusteze 'invataturile' la conditiile locale, cu metrica absoluta a traiului romanilor, dreptacii oficiali tot in romani dau, pe care-i scot datori pentru esecul legic al antreprizei de extractie care a devenit Romania sub comanda lor. 

Colac peste pupaza, in timp ce lumea este pe punctul de a tranzitiona catre necunoscut, in Romania unii isi fac de lucru disipativ in jurul unei legi care a fost implementata ca mai toate directivele de sus, cu exces de zel, rea vointa si... prostie. 

In timpul asta, daca vreun roman care inca ia democratia in serios cuteza sa indice vreo problema cu aceste adevarate apendice la Decalogul lui Moise acesta este pe data ignorat de masa romanilor caci nu se face sa-ti dai in stamba, romanii fiind adepti desavarsiti ai decorului. Daca mai pica vreun exemplu ungaro-polonez prin masina de tocat care este mediul public romanesc, sa fim siguri ca nu va fi discutat/urmat, romanii asteptand ca exemplarii sa-si primeasca pedeapsa in timp ce ei... supravietuiesc.

Avem o natiune timorata in asteptarea... bardei. Pana pica, ia mai manati, mai!

 

Mihai Ion Turcu Putem incerca sa intelegem propria situatie, fara a recurge la explicatii psihologice, de regula superficiale si discutabile. Urmare a deciziei, din ratiuni geopolitice, realiste, de a ne integra in sistemul de securitate NATO, un tratat militar-politic, nu am urmat o tranzitie organica de la capitalism de stat si sistem social-economic de comanda unica la formula liberala, ci abrupt si fortat dupa un dictat acceptat ca parcurs obligatoriu cu timpii stabiliti arbitrar, propus ca efort de asumat , cu evidente pierderi si disfunctionalitati plus fenomene parazite secundare ilegitime si ilegale, paguboase. Romania nu a avut libertatea de a se concepe in alta paradigma si de a progresa in sensul unui concept de sine adecvat propriei realitati si intentii. Au rezultat reglementari in cascada, nerealiste si contraproductive dublate de reglementari repapratorii si suprareglementare, toate puse cap la cap insemnand blocaje , destructii, insecuritate, somaj, chletuieli fara eficacitate, amenzi , pierderi de populatie activa, ratari ale initiativelor de implicare ale segmentului in plina capacitate de actiune etc. Esential este vorba de o criza de sistem necompensata de suprasistem (UE)insusi fara un concept valabil pentru integrarea noilor membri. Exemplar este modul pradalnic si inca ineficient a integrarii RDG in Germania.

 

Prospectiv A-z .
Domnule Turcu, putem incerca si ce spuneti dvs, dar bazat pe o asemenea intelegere nu ne scuteste de actiunile necesare, pentru inceput in ceea ce gandim cu voce tare. Altfel, daca doar ne intelegem dar nu ne si mobilizam, agenda va fi in continuare decisa de altii; in plus, tinerele generatii vor inceta a ne si intelege, cu costurile de rigoare.


Smaranda Dobrescu D-l Fota deplange si condamna pericolul pe care il intuieste al aparitiei unui partid gen" Romania mare"de orientare estica dupa o perioada (basescu) in care Romania s-a dovedit "democrata", internationalista, aplecata spre globalizare si spre valori euroatlantice. D-l Fota se pare ca a incremenit in perioada 2004. El a fost cel care a avut un parcurs neconform cu realitatile Romaniei: a intrat in politica intr-un partid national, crestin si democrat(PNTcd) care teoretic avea un program comun in mare masura cu partidul lui Vadim.(mai putin membrii care erau puternic anti comunisti) Apoi la nevoie, dupa cum suna goarna a trecut cu arme si bagaje la internationalismul globalizant euroatlantic. Nimic rau in asta, toti se pot dumiri care sunt realele inclinatii in timp. In acest timp tara a urmat un parcurs care nu i-a pus in valoare capacitatea, resursele, inclinatiile ci dimpotriva s-a confruntat cu o scadere a suveranitatii, cu interventii brutale in referendum, cu impuneri neasteptate in politica interna.cu imputinarea resurselor si disparitia industriei care au determinat legic ca o parte a populatiei sa dezvolte un sentiment national in speranta apararii interesului national. Ca de altfel in toata Europa. Poate ca unii dintre romani in paralel cu antieuropenismul dobandit au inceputs sa gandeasca si la traditiile puse la grea incercare de unele reguli exagerat impuse incadrabile in "political corectness" si au inceput sa plece urechea la protestele rusilor fata de aceleasi politici. Asadar, mie mi se pare ca orice aparitie de partide sau miscari, cu exceptia celor de 3 membri se bazeaza pe o necesitate obiectiva si pe cat posibil urmareste o adaptare a programelor la culorile momentului. Ceea ce este regretabil insa este lipsa abordarii la noi de catre mass media a acestor subiecte de interes major: Ce inseamna reorientari geostrategice, ce ar insemna renuntarea la democratia liberala si la valorile vest europene si atlantice, 
Nu discut despre orientarile postului Realitatea caci nu il accesez din principiu.

 

Mihai Ion Turcu De acord.

 

Prospectiv A-z .
A raspunde imperativelor momentului, inclusiv acestea schitate de colega 
Smaranda Dobrescu, inseamna a incepe sa creezi ceva in Romania. Ceva mai mult decat ecou.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Eu vad, din ce citesc, lucrurile mai simplu! Domnul Fota fiind un vel de innotator nevertebrat nu are de ce sa ii fie frica, caci nu exista linie credibila, la care dansul sa adere. Se plange in numele a ce, exact? Recicleaza dogmacomunista, ca rezistenta anticomunista ar fi fost legionara - au fost la doua milioane de omani in lagare, legionarii au fost captati de comunisti de la inceput, la impulsul lui Pauker, putem sa socotim deci cam cati din cei in lagare au fost - peste 70% NU erau legionari si nici de alte etnii, erau romani care fie din motive politice - dar nu de politica legionara - fie din simpla verticalitate, au sfarsit anticomunisti persecutati. Fota, si toata Romania, le datoreaza la fel de mult respect ca si victimelor holocaustului - este un fapt elementar si fundamental. Respectul pentru victimele inocente nu este negociabil si nu este degrababil. 

De aceea nu vad ca acest Fota ar fi altceva decat un mascarici cu fanionul in vant.


Smaranda Dobrescu Nu stiu procentele politice ale celor aruncati de comunsti in inchisori. Trasatura comuna era tocmai anticomunismul si reactia de oponenta la dictatura de inspiratie sovietica. Imi aduc aminte ca intr-o postare din anul trecut aici la Grup am criticat cartea lui Boia despre intelectualii din perioada interbelica. Acum cand ma gandesc ca se mentiona acolo ca cca 90-95 % dintre acestia erau legionari-fapt de mirare pentru mine- pot presupune ca acea carte era o lucrare preparatorie pentru legea ce avea sa urmeze. Intr-un singur aspect ii dau dreptate lui Fota si anume in acela ca e posibil sa apara un partid nationalist ceva mai puternic, nu stiu daca rusofil sau americanofil, mai degraba traditionalist.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ "Imi aduc aminte ca intr-o postare din anul trecut aici la Grup am criticat cartea lui Boia despre intelectualii din perioada interbelica. Acum cand ma gandesc ca se mentiona acolo ca cca 90-95 % dintre acestia erau legionari-fapt de mirare pentru mine." - Nu mirare, revolta! Au fost doua milioana, nici nu au fost atatia legionari, cred ca nici macar securitatea insasi nu are cifre atat de ridicate, cand este lucru stiut ca ceea ce astazi se vinde ca o gluma a lui Tutea, era un adevar elementar: comunistii botezau pe oricine legionar. La noi in familie sunt doua cazuri dovedite de oameni care se manifestasera explicit anti-legionar fiind sau membri in alte partide, sau anti-politici la acea vreme - si care au avut un dosar fabricat. Si fabricatiile se faceau cu ajutorul legionarilor convertiti. Aceste FAPTE nu se mai pot trece sub tapet!

 

Smaranda Dobrescu Scuze, am intrerupt comentariul de mai sus, caci s-a blocat ceva la PC> L-am editat acum.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ "Intr-un singur aspect ii dau dreptate lui Fota si anume in acela ca e posibil sa apara un partid nationalist ceva mai puternic, nu stiu daca rusofil sau americanofil, mai degraba traditionalist." Cred ca pe masura ce editati aceasta fraza ati realizat singura in ce masura este imposibila prognoza. Un partid, mai degraba pro-rus sau poate pro-american, dar oricum traditionalist ... ce mai turuvuar, o strutzo-camila cu aripi de mamuth zburator! Nu se stie, sunt miscari in lumea intreaga - dar UN LUCRU SE STIE. Prin minciuna, ca aceea care pretinda ca rezistenta antii-comunista a fost legionara, se provoaca extremizarea si polarizarea - deci Fota nu este parte din precautie, el este parte din PROVOCARE. Sa nu ne mintim si noi singuri. In Germania, au si ei legi antinaziste, cred ca este clar. Totusi se tolereaza particul ND nu din simpatie, ci tocmai pentru a nu provoca - si se acorda incredere masei de cetateni ca nu vor fi influentatit de extremisti. In Romania, unde inclinatia spre extremisme este mai scazuta decat in Germania - se atata si se provoaca cu toate panzele sus!

 

Smaranda Dobrescu In cartea mea despre Social democratia din Romania am aratat un exemplu foarte apropiat mie de intemnitare a unui social democrat de-al lui Titel Petrescu. Deoarece nu a fost de acord sa colaboreze nici in puscarie nici dupa, nu a mai fost lasat sa-si profeseze meseria, el fiind un exceptional specialist. Copiii lui au avut si ei destule greutati. Cam stiu si despre comportamentul altor detinuti pe care insa nu-i pot judeca eu. Sunt cu totii in lumea dreptilor cu sublimul sau rusinea fiecaruia aproape de sufletul lor...

 

Smaranda Dobrescu Provocari si manipulari sunt cu sutele si la noi. Destul de subtile. De aceea adevarul este greu de decelat. Iata de ce deplangeam faptul ca nu se discuta liber, public aceste idei, acumuland in schimb tone de resentimente..

 

Smaranda Dobrescu Ma tem ca trebuie sa ma opresc. Iar mi-a disparut cu totul un comentariu mai lung. Revin ceva mai tarziu dupa ce mai descant putin PC-ul smile emoticon

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Nici nu am vrut sa intru in discutia despre comportamentul detinutilor, doamna Dobrescu. Caci la fel cum in materie de holocaust, analiza se opreste la constatarea ca cineva a fost deportat pe baza apartenentii sale etnice, si nimeni nu mai se intreaba cum s-a comportat in lagar (desi stim ca de la capo, la ingeri de generozitate, si in acele lagare au existat foarte diverse moduri de a face fata prigoanei, dar nu asta este tema, ci existenta prigoanei). In egala masura, si vorbind de genocidul comunist, discutia este legata de motivul prigoanei - respectiv despre LIPSA de motiv. Ceea ce Fota si Boia si alti rumegatori, care rumega a doua oara procesele comuniste, si-ar dori, ar fi sa prosteasca in asa hal tanara generatie, incat ei sa creada ca doua milioane de cetateni ai Romaniei au trecut prin lagare, pentru ca erau legionari si fascisti. Ori raportul a fost invers. 90-95% au trecut prin lagare avand alte apartenente politici, fiind credinciosi sau tarani si "chiaburi", mestesugari sau alti incongruenti cu sistemul, fiind intr-un cuvant, cu totii, "evrei" in ochii comunistilor, adica dusmani de clasa - asa se numeau evreii sub comunism, li se spunea "dusmani de clasa". Ah, au existat si evrei genuini, unii de stanga, altii credinciosi (ortocsi, cum le place sa spuna astazi, in mod peiorativ). Dar ce nu a existat este o masa larga de legionari cum pretind acesti deformatori.

 

Prospectiv A-z . 
Dar aici nu e vorba doar de Dreapta basista, ci si de cei nuferizati de penele. Preiau un comentariu pentru ilustrare:

centru
Sa inteleaga cine poate .
In cei 4 ani ai guvernului Ponta vuia Internetul din cauza incetinelii si fricii lui Ponta de a lansa proiecte de infrastructura .
Cu toate ca Ponta a lansat de la nimic un santier la care nimeni nu se gandise , unirea Turzii cu Sibiul pe autostrada , inceput cu adevarat pe 70 de km , i se reprosa enorma lentoare in alte proiecte , promisiunile facile cu autostrazile gratis facute de altii …
Avem din noiembrie o putere zisa tehnocrata , care a ingropat , si la propriu , si la figurat , orice proiect de infrastructura , inecat in " revizuiri de mediu " , " hotarari de schimbare a destinatiei terenurilor agricole " , " cadastru incomplet " , " lipsa titlurilor de proprietate " etc etc – pe scurt , proiectele care puteau lua viata usor – Campia Transilvaniei si Bihorul , semnate , cu constructori desemnati – sunt astazi foarte , foarte departe de a fi incepute , Puterea parand incompetenta , fricoasa si depasita .
Ce sa mai vorbim de alte proiecte , sa nu visam .
Dar ce ma mira ?
Indulgenta Internetului in fata acestor incompetenti si fricosi – Costescu , Honor , Ciolos , Iohannis – avem zeci de avocati care erau Savonarola cu Ponta dar acum zic " e mai bine sa nu se inceapa deloc decat sa se inceapa si sa avem probleme " , " e bine ca puterea apolitica tehnocrata nu ia decizii politice de incepere a lucrarilor ca Ponta " ?! …. tacere absoluta in plus a muncitorimii semi-analfabete Facebook din Italia , care se va repezi ca o turma isterica la vot in ambasade in toamna …
Ii mai avem pe colectivisti inca sapte luni , noiembrie ?
Sa plece si sa dispara .
De speriat neantul puterii lui Iohannis , personaj invizibil , fara planuri pentru Romania , fara anvergura , fara perspectiva …

Niciun comentariu: